GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ROMÂNIA

ISTORIA LA RAPORT EPISODUL 9: România - Slovenia 1-1 (2001) » O națională sonoră: Milan, Ajax, Bundesliga, La Liga. Slovenii erau departe de anvergura "tricolorilor"

EPISODUL 9: România - Slovenia 1-1 (2001). O națională sonoră: Milan, Ajax, Bundesliga, La Liga...
EPISODUL 9: România - Slovenia 1-1 (2001). O națională sonoră: Milan, Ajax, Bundesliga, La Liga...

Articol de - Publicat luni, 05 septembrie 2022 17:25 / Actualizat luni, 05 septembrie 2022 17:45

România - Slovenia 1-1 (2001). Primul „11” folosit de Hagi a conținut jucători care au provenit de la mari echipe sau campionate ale Europei, aproape jumătate dintre titulari fiind din Big 4 întreceri de pe continent, cărora li s-au adăugat jucători de la Ajax, Sporting și Dinamo Kiev

N-am avut în acel baraj cu Slovenia fotbaliști precum Hagi, Răducioiu, Belodedici, Ilie Dumitrescu sau Dan Petrescu, însă naționala noastră a fost formată la start din fotbaliști în dreptul cărora stătea scris numele unor echipe fie de mare anvergură, fie provenite din campionate respectabile. De puține ori s-a întâmplat ca primul "11" să conțină 9 stranieri, nici la turneele finale din SUA și Franța nu s-a întâmplat așa ceva.

EPISODUL 9: România vs Slovenia, o nedreptate imensă: posesie 68% - 32%, pase 454-150, șuturi 22-5, acțiuni în careu: 50-5! Și am ratat Mondialul
ROMÂNIA
EPISODUL 9: România vs Slovenia, o nedreptate imensă: posesie 68% - 32%, pase 454-150, șuturi 22-5, acțiuni în careu: 50-5! Și am ratat Mondialul

Clubul cel mai mare care a dat jucător naționalei României era AC Milan, la care evolua Cosmin Contra. Apoi, Ajax a avut doi titulari: Lobonț și Chivu, pe care îi cumpărase de curând de la Rapid și U Craiova pe sume foarte mari pentru vremea respectivă, peste 5 milioane de dolari amândoi.

În Serie A mai jucau atunci alți doi "tricolori", Mutu și Gică Popescu, în vreme ce în Bundesliga era Dorinel Munteanu. Adrian Ilie îmbrăca tricoul Valenciei, formație de Top 10 în Europa atunci, care a disputat două finale de Champions League (2000 și 2001). Chiar și Ghioane poate fi trecut că era la o formație mare, juca pentru Dinamo Kiev, care cu numai doi ani înainte disputase semifinale de UCL.

EPISODUL 9: România - Slovenia 1-1 (2001) » O națională sonoră: Milan, Ajax, Bundesliga, La Liga. Slovenii erau departe de anvergura

Slovenii erau departe de anvergura "tricolorilor"

Primul "11" al trupei antrenate de Katanec a conținut puțini jucători care să fie de la echipe sau campionate de top. Doar FC Porto și FC Bruges erau formațiile respectabile la care jucau slovenii. În rest, mulți erau din propriul campionat sau din destinații precum Japonia, Israel sau ligiile secunde din Anglia și Germania.

România a avut 4 jucători eligibili U21 în acel meci...

FotbalistVârsta
M. Niculae20
Ghioane20
Chivu21
Mutu22

... și 3 trecuți bine de 30 de ani

FotbalistVârsta
Sabău33
D. Munteanu33
Gh. Popescu34

Cum au ajuns la baraj

În preliminariile CM 2002, Slovenia a făcut parte dintr-o grupă foarte grea, în care au mai fost Rusia, FR Iugoslavia, Elveția, Feroe și Luxemburg. Rusia a terminat prima, iar Slovenia a reușit să termine pe 2, peste FR Iugoslavia și Elveția. În schimb, România a terminat tot pe 2, sub Italia, dar peste Ungaria, Georgia și Lituania. 

Celelalte baraje, în afara celui dintre România și Slovenia, au fost: Germania - Ucraina, scor 5-2 pe ambele manșe, Belgia - Cehia 2-0 și Turcia - Austria 6-0. z

Slovenia a fost ciuca bătăilor la Mondial

România a privit turneul final din Japonia și Coreea de Sud la televizor, în vreme ce Slovenia a fost acolo, dar s-a făcut de râs. A pierdut toate cele 3 jocuri din grupă: 1-3 cu Spania, 1-3 cu Paraguay și 0-1 cu Africa de Sud. 

A terminat fără niciun punct, doar două naționale au mai fost în această situație la competiția respectivă: China și Arabia Saudită. De atunci și până în prezent, Slovenia a mai fost la un singur turneu final, Campionatul Mondial din 2010. În schimb, România a bifat două prezențe, ambele la European (2008 și 2016), dar n-a mai accesat niciun Mondial. 

Citește și:

EPISODUL 6: România - Argentina 3-2 » IREAL cum am bătut „pumele” în '94: am avut mingea doar 3 minute în ultimii 30 de metri!

Episodul 2: România - Italia 1-0, în preliminariile pentru CE '84 » Am răpus Italia cu un Balaci fenomenal: 5-0 cu Gentile, 8-3 cu Bruno Conti

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close