GSP SPECIAL  »  IN MEMORIAM MARIAN COZMA  »  PROCESUL MARIAN COZMA

Avocatul lui Marian Cozma: "Mai aveţi puţin şi spuneţi că Marian s-a sinucis"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 15 decembrie 2010 00:00 / Actualizat luni, 07 februarie 2011 16:02

Procesul în care sunt judecaţi ucigaşii handbalistului Marian Cozma, omorît de o bandă de rromi pe 8 februarie 2009, la Veszprem, pare să bată pasul pe loc, deşi ar fi suficiente motive ca el să ajungă în stare de judecată. Unul dintre motivele invocate de anchetatori ar fi acela că nu s-a găsit deocamdată cuţitul, arma crimei.

Vă prezentăm azi mărturiile celor din boxa acuzaţiilor, care îşi recunosc parţial vinovăţia, dar îşi aruncă răspunderea unul celăluilalt: Raffael Sandor, Nemeth Gyozo şi Ivan Sztojka. Alţi doi sunt acuzaţi de tentativă de omor, încă doi de pă­ră­si­re a ţării în timp ce erau ur­mă­riţi, iar alte 25 de persoane sunt acu­zate de tul­bu­ra­re a liniştii publice.

Procesul în care sunt judecaţi ucigaşii handbalistului Marian Cozma, omorît de o bandă de rromi pe 8 februarie 2009, la Veszprem, pare să bată pasul pe loc, deşi ar fi suficiente motive ca el să ajungă în stare de judecată. Unul dintre motivele invocate de anchetatori ar fi acela că nu s-a găsit deocamdată cuţitul, arma crimei.

Vă prezentăm azi mărturiile celor din boxa acuzaţiilor, care îşi recunosc parţial vinovăţia, dar îşi aruncă răspunderea unul celăluilalt: Raffael Sandor, Nemeth Gyozo şi Ivan Sztojka. Alţi doi sunt acuzaţi de tentativă de omor, încă doi de pă­ră­si­re a ţării în timp ce erau ur­mă­riţi, iar alte 25 de persoane sunt acu­zate de tul­bu­ra­re a liniştii publice.

Arma crimei ar fi fost dată de Sandor lui Gyozo, care ar fi aruncat-o în dreptul localităţii Varpalota

Pal Gabor este unul dintre învinuiţi şi lămureşte multe dintre iţele procesului: “Eu sunt nevinovat. L-am auzit în acea seară pe Raffael Sandor spunînd: <Dumnezeule, ce am făcut, sunt un criminal, pentru asta voi sta restul vieţii în puşcărie. După bătaie am fugit cu maşina de la locul faptei. În dreapta mea era Raffael Sandor. Acesta a scos un cuţit şi i l-a dat lui Gyozo spunînd că l-a folosit. Gyozo l-a ascuns în haină si pe strada principală din dreptul localităţii Varpalota l-a aruncat pe geam”.

Raffael Sandor a negat şi el acuzaţiile. Un alt învinuit, Bihari Csaba, l-a indicat tot pe Sandor principalul vinovat: “L-am lovit pe Cozma cu piciorul, însă pentru asta nu trebuie să fac puşcărie. Nu am luat parte la crimă. Eu cînd am ajuns pe stradă, Cozma era deja la pămînt. Nu aveam asupra mea nici un cuţit, însă ştiu că Raffael Sandor şi Pal Gabor aveau. Am auzit şi eu pe cineva din grup spunînd ca Csoki, porecla lui Raffael Sandor, ar fi dat cu cuţitul”.

Beery Csaba, cel suspectat ca i-ar fi chemat pe ţigani si ar fi pus la cale incidentele regretabile a venit cu o mărturie şoc: “În faţa localului Patriota l-am auzit pe Sztojka spunînd ca Csoki (Raffael Sandor) ar fi dat cu cuţitul. După crimă, cineva a exclamat: <Csoki, de ce l-ai înjunghiat>”?

Gyozo: “M-am bucurat că am avut parte de o bătaie pe cinste”

În ciuda evidenţei, Nemeth Gyozo continuă să nege declaraţiile martorilor şI ale colegilor săi din grupul de infractori. De-a lungul procesului, el şi-a menţinut mărturia dată iniţial, una absolut şocantă: "Handbaliştii au fost şi ei vinovaţi. A fost o agresivitate reciprocă care a dus la acea bătaie, dorită de ei la fel de mult ca şi de noi. Aspectul fizic al lui Marian Cozma părea mai mult al unui mafiot, decât cel al unui sportiv. Îmi amintesc exact că acel băiat înalt, Marian Cozma, a deranjat mai multă lume cu stilul lui de dans. Se lovea de toată lumea din jurul lui, de vreo două ori m-a împins şi pe mine. Am observat la un moment dat că lumea s-a adunat în jurul cuiva căzut pe jos, însa nu m-a interesat şi am fugit".

"Am plecat acasă şi am dormit foarte liniştit. Nu aveam nici o remuşcare, fiindcă nu ştiam că a murit cineva, m-am bucurat doar că am avut parte de o bătaie pe cinste. Sunt efectiv şocat că procurorii cer închisoarea pe viaţă doar fiindcă am lovit cu piciorul pe cineva. Nu mă aştept să fiu eliberat acum. Vreau să plătesc pentru păcatele mele. Să stau 5-6 ani pentru ce am făcut, însă ce va fi peste această pedeapsă, este deja nemeritat”.

Sztojka: “De ce nu sunt anchetaţi şi handbaliştii?”

Ivan Sztojka a refuzat să mai depună mărturie în cadrul procesului, dar şi-a menţinut depoziţia iniţială, una plină de tupeu: “La proces, cu siguranţă, mă voi întîlni cu tatăl lui Cozma şi vă spun sincer că eu am curajul să mă uit în ochii lui şi în cei ai mamei lui Marian şi le spun şi lor că accept de faţă cu ei să fiu supus unui test cu detectorul de minciuni, să vadă şi ei că eu nu mint. Eu n-am nici o legătură cu moartea lui Marian Cozma. Spuneau că sunt imagini video de la locul faptei, dar nu sunt arătate fiindcă sunt în favoarea noastră, eu aşa cred".

Helga este acuzată de mărturie mincinoasă

Helga Toth, cea cu care se presupune că Marian Cozma a avut o relaţie, şi care ar fi putut reprezenta unul dintre motivele altercaţiei, a fost audiată de mai multe ori. "Nu l-am cunoscut personal, ci doar aşa cum un locuitor al Veszpremului cunoaşte handbaliştii din echipa oraşului. Pe 8 februarie am fost la Patriota Lokal, dar nu m-am întîlnit cu Cozma. Nu ştiu nimic despre bătaia de pe ring şi nici despre evenimentul de după” e declaraţia ei. Anchetatorii susţin că probele video infirmă cele spuse de ea şi dovedesc că Toth se afla în apropierea lui Cozma. Ea a încercat să-i inducă în eroare pe achetatori, iar pentru asta riscă o pedeapsă de pînă la 5 ani de închisoare. E acuzată şi de faptul că şi-ar fi convins o prietenă să îi susţină declaraţia.

Avocatul familei Cozma: “Cumva, Marian s-a sinucis?”

Nimeni din familia Cozma nu participă la proces, dar cauza românului este susţinută de avocatul maghiar Helmeczy Lászlo. Acesta a oferit pînă acum o singură declaraţie legată de dosar: "Dacă mai ascultăm multe declaraţii ale acestor criminali şi ale apropiaţilor lor, opinia publică din Ungaria şi din România îşi va pune întrebarea dacă nu cumva Marian Cozma s-a sinucis?!"

"Singurul moment de linişte din povestea asta va fi finalul acestui caz, cînd organele abilitate vor da pedeapsa cuvenită acestor criminali. Nu se poate ca un grup de 15-20 de persoane, format din sportivi de anvergură internaţională, o comuniune între români, sârbi, croaţi şi maghiari, să petreacă în linişte cu ocazia zilei de naştere al copilului unui coleg de-al lor şi aşa dintr-o dată, fără un motiv anume, unul dintre ei să fie ucis. Sunt convins că, la proces, anchetatorii vor prezenta probe puternice pentru condamnarea celor vinovaţi. Noi vom cere pedeapsa maximă posibilă pentru toţi cei vinovaţi în acest caz", a afirmat Helmeczy.

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
dpg88
dpg88  •  15 Decembrie 2010, 01:11

unguri beșinosi..muiiee la bozgori

Vezi toate comentariile (1)
Comentează