GSP SPECIAL  »  IN MEMORIAM MARIAN COZMA  »  ASASINAREA LUI MARIAN COZMA A PORNIT DE LA UN CONFLICT CU PROTEJATA UNUI AFACERIST LOCAL

Durere dezlegată

Articol de GSP - Publicat luni, 07 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 07 februarie 2011 17:38

Românul a fost ucis după ce un oligarh local a chemat banda de 25 de rromi. O agresiune comandată s-a transformat în crimă.


"Vreau ca adevăraţii vinovaţi ai morţii fiului meu să iasă la lumină. Vreau să se facă dreptate!"
Petre Cozma

În limba română, dreptatea nu are plural. Doar nedreptatea are, după cum observa un personaj al lui Camil Petrescu.

Ca orice ţară, Ungaria are plural. Există mai multe feţe ale acestui stat pe care românii îl privesc cu invidie respectuoasă. Întîi este Ungaria drumurilor pe care le parcurgi ca să ajungi în Vest.


"Ungurii au 1.000 de kilometri de autostradă, noi, 300 km. Dar diferenţa e chiar mai mare! Pentru că dacă ţinem cont de densitatea autostrăzilor la kilometrul pătrat de teritoriu, Ungaria are un indice de 6,2, de 5 ori mai mare decît cel de 1,2 al României", scrie pe blogul său timişoreanul Cristian Orgonas, licenţiat şi deţinător de master în economie. Asta cred românii. Şi acesta e adevărul.

Direct în inimă
O altă Ungarie a pătruns brutal în casele noastre în noaptea de 8 februarie. Marian Cozma, 26 de ani, handbalist al echipei naţionale a României şi al formaţiei maghiare Veszprem, a fost asasinat în faţa unui club de noapte din oraşul pentru care juca.

Trei lovituri de cuţit l-au străpuns, dintre care una în inimă. Autorii: un grup de rromi unguri. Precizia agresiunii, cinismul cu care s-a întîmplat totul şi absenţa aparentă a oricărei logici au mişcat o maree de simpatie la adresa victimei în ambele ţări şi una de oroare la adresa infracţionalităţii ţiganilor, care a răbufnit în special în Ungaria.

"Un Palermo unguresc"
Ziarul a muncit timp de o lună de zile ca să străpungă zidul de tăcere şi de teamă ţesut în jurul morţii lui Marian Cozma.

Cu 70.000 de locuitori, dintre care 95% unguri şi un procent infim de nemţi, Veszprem e un oraş de dimensiunile Hunedoarei. Vecin cu lacul Balaton, el este înconjurat de o zonă economică dominată de turism, imobiliare şi un comerţ uneori sălbatic.

"Mediul ideal pentru bandele de interlopi", mărturiseşte un ziarist ungur. "Banii, tradiţionalismul, patriotismul local şi conexiunile cu mediul politic şi poliţienesc sînt ingredientele unui Palermo în miniatură", spune aceeaşi voce.

Contrastele unui oraş de provincie
Afli că emblema turistică de la Balaton, perla Ungariei, e apăsată de trafic de prostituţie, de droguri, de taxe de protecţie cerute de unul sau altul din clanurile mafiote rivale.

Că ţiganii din Enying sînt învăţaţi de la vîrsta de zece ani să mînuiască cuţitul, că Veszpremul are, pe lîngă centrul istoric superb şi sala de sport ultramodernă, şi o viaţă subterană şocantă. Şi afli că Marian nimerise, fără voie, în mijlocul răfuielilor bandelor rivale, bande aflate de multe ori mînă în mînă cu poliţiştii şi oamenii importanţi ai oraşului.

"Nu l-am cunoscut pe Marian"
Timp de o lună, în mai multe deplasări, am discutat cu zeci de oameni din toate zonele geografice şi sociale din Veszprem şi împrejurimi. A rezultat un scenariu al asasinării lui Marian în care apar personaje din lumea interlopă, chemări la agresiune comandate pe telefonul mobil, rivalităţi aspre între bande de rromi.

Evenimentele din 8 februarie s-au declanşat după ce Helga Toth, o tînără din Veszprem descrisă drept o persoană agresivă, impulsivă, dependentă şi zeiţă a alcoolului, l-a jignit pe Marian în localul Patriota. Handbalistul a ripostat iritat, lovind-o cu palma.

Zilele trecute, Helga Toth a reacţionat în presa maghiară. "Nu l-am cunoscut pe Marian Cozma, dar e adevărat că am fost în local în acea noapte. Nu am avut însă un conflict cu el".

Banda care a pierdut controlul
Unele surse susţin că ei ar fi avut în trecut o scurtă legătură. E un aspect încă nelămurit al poveştii. Femeia era însoţită de actualul iubit, Csaba Beery, şi de fratele acestuia, Tamas, un tip cunoscut în Veszprem pentru afacerile sale legale şi pentru conexiunile cu lumea neagră. În termenii româneşti, baronii oraşului.

Cei doi, alertaţi de Helga, au decis să-l sperie pe Cozma. Au chemat, de pe telefonul mobil, o bandă de rromi pe care Tamas Beery îi mai folosise şi în alte cazuri pentru diverse "intervenţii". "Ţiganii se aflau într-o localitate din apropiere, tot pentru o astfel de treabă",spune un martor.

Aceştia au venit în grup numeros, în jur de 25, la Patriota, şi abia acolo au aflat pe cine trebuie să "avertizeze". Nu li s-a spus că e sportiv. L-au hărţuit pe Marian pe ringul de dans, pînă cînd acesta a ripostat, împărţind cîţiva pumni.

Ultimul minut
Apoi au venit ultimele 64 de secunde din viaţa handbalistului. Aflat jos, în club, acesta a căzut, s-a tăiat la spate în cioburi de sticlă, după care s-a ridicat şi a ţîşnit în sus, pe scări. În stradă a fost înjunghiat.

Primul a lovit Nemeth Gyozo, apoi Rafael Sandor. Din încăierare s-au ales cu răni grave şi doi coechipieri ai românului, sîrbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesici, care săriseră în apărarea lui.

PATRONUL SPUNE CĂ NU-I CUNOASTE

Patronul localului Patriota a povestit în ziarele locale: "Eu am ajuns tîrziu în acea seară, cînd Marian era întins pe jos în faţa localului, iar făptaşii fugeau în toate părţile.

Nu am cunoştinţă despre incidentul descris în presa română. Nu îi cunosc personal pe Helga Toth şi fraţii Beery, dar asta nu înseamnă că ei nu există. Nu pot cunoaşte toţi clienţii, avem cîteva sute".


"SE LEAGĂ, DAR NU TOTAL"
Poliţia maghiară, care anchetează cazul şi a avansat ca termen de finalizare a acestuia "la vară", a anunţat sec, prin purtătorul de cuvînt Piroska Varadi: "Nu dorim să comentăm informaţiile din Gazeta Sporturilor".

Tatăl handbalistului, prezent sîmbătă la Veszprem la meciul pierdut de MKB în Liga Campionilor în faţa celor de la Montpellier, nici nu a infirmat, nici nu a confirmat cele scrise de Gazetă. "Se leagă, se leagă ce aţi publicat, dar nu în totalitate, asta din ce ştiu eu. Aştept noi informaţii din Ungaria", a spus Petre Cozma.

El ţine legătura şi cu părinţii celorlalţi doi handbalişti răniţi, care desfăşoară o anchetă paralelă pentru clarificarea lucrurilor.

Cîteva investigaţii, o singură dreptate şi mai multe nedreptăţi. Una direct  în inima lui Marian Cozma.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează