Articol de GSP - Publicat duminica, 14 februarie 2010 00:00 / Actualizat sambata, 12 februarie 2011 16:40

Azi se împlineşte o lună de la moartea lui Marian Cozma » Ziarul a investigat cazul neîntrerupt, cu mai multe vizite la Veszprem » Pînă la urmă, după discuţii cu zeci de martori şi oameni avizaţi, cititorii au sub ochi tabloul crimei care a tulburat România şi Ungaria » În aceaseară, la bar, Marian a fost jignit de Helga Toth, prietena a doi fraţi care fac legea în zonă » Românul a lovit-o » Tamas Beery, fratele-şef, a chemat la telefon banda de 25 de rromi » Veniţi să provoace şi să-l timoreze pe Marian, aceştia au scăpat lucrurile de sub control şi l-au omorît prin lovituri de cuţit, una în inimă » Au fost vînduţi poliţiei chiar de cel care i-a comandat!

La o lună de la moartea lui Marian Cozma, GSP a investigat la Veszprem circumstanţele tulburi ale uciderii handbalistului. Varianta unei agresiuni transformate în asasinat comandat a fost confirmată din mai multe surse



Mîine se împlinesc treizeci de zile de cînd Marian Cozma a fost ucis cu sînge rece într-un club de noapte din Veszprem.

Pentru prima oară, mărturii avizate ale unor foşti prieteni ai handbalistului, dar şi ale membrilor straturilor sociale diverse din Veszprem vorbesc despre o agresiune ţintită, care s-a transformat în asasinat.

Chelneriţa bătută de ţigani, un mit
"Dacă Marian ar fi murit pentru că a luat apărarea unei chelneriţe, aşa cum s-a spus, aş fi fost şi aşa mîndru de el", spunea Petre Cozma deunăzi, în Evenimentul zilei.

Ospătăriţa din Patriota Lokal e în mărturiile tuturor, dar nimeni nu a reuşit să o găsească. Unii povestesc cum ospătăriţa a fost izbită cu faţa de masă de Stojka şi ai lui.

FAPTA  NR. 1 O chelneriţă cu maxilarul fracturat ar fi trebuit să ajungă mai devreme sau mai tîrziu la spital, iar medicii de la Spitalul Municipal din Veszprem sînt fermi: "În nici un caz!".

Angajaţii localului Patriota vorbesc puţin. Dar toţi cei intervievaţi, fără excepţie, au aceeaşi variantă: "Nici unul dintre noi nu a fost rănit, agresat sau măcar bruscat în acea noapte".

E primul indiciu că asasinii nu au lovit la întîmplare. În plus, nici Poliţia, care a audiat deja 150 de persoane în acest caz, nu are cunoştinţă de aşa ceva. Deci contextul chelneriţei apărate de Marian pică. Ipoteza ospătăriţei a fost lansată la începutul anchetei (video)

Cum s-a declanşat scandalul
Atunci, din ce cauză a fost ucis handbalistul? După a doua deplasare în Ungaria am pus cap la cap mărturiile mai multor oameni, unii sub anonimat, şi am refăcut filmul asasinatului lui Marian. Presa maghiară susţine că Marian a murit în 49 de secunde (video)

FAPTA NR. 2 Incidentul a pornit de la o tînără, Helga Toth, care, dintr-un motiv încă neclar, a început să-l înjure şi să-l jignească pe handbalist. Iritat, Marian a ripostat, lovind-o cu palma pe femeie.

Lucrurile între cei doi s-au oprit aici, iar conflictul a fost aplanat de colegii handbalistului. După aproximativ o oră şi mai multe beri consumate de Cozma şi colegii lui, în local şi-au făcut apariţia cei 25 de ţigani.

FAPTA NR. 3 Rromii au fost chemaţi de prietenul femeii lovite de Marian, Csaba Beery, şi de fratele acestuia, Tamas Beery. Banda nu venise neapărat cu gîndul de a-l ucide, ci de a-l înspăimînta pe român

Nu-l cunoşteau pe Cozma şi nici nu ştiau că e handbalist. Martori ai incidentelor din seara respectivă povestesc că o parte a grupului ţiganilor s-a deplasat pe ringul de dans, plasîndu-se ostentativ în apropierea handbaliştilor.

Cel vizat era Marian, care a fost provocat în mod repetat prin împingeri "întîmplătoare" în timpul dansului. Românul nu a ripostat iniţial. "Marian nu era un tip agresiv, nu căuta scandal, nu era cunoscut în Veszprem ca un tip conflictual, dar nici nu era omul care să fie provocat şi să nu reacţioneze".

Grupul de represalii a continuat să se împingă intenţionat în handbalist, iar la un moment dat, agasat de insistenţa lor, Marian s-a împins înapoi, povesteşte un martor.

"A fost semnalul aşteptat de ţigani. Nemeth Gozo, unul din cei prinşi ulterior în Austria, a fost primul care a lovit.  Apoi Sandor"

A împărţit cîţiva pumni sănătoşi şi Marian. În încăierare, a căzut pe jos, tăindu-se la spate pe cioburi de sticlă. Apoi a urmat partea de pe înregistrarea video. "Marian a fugit sus, ţiganii după el", spune martorul.

Varianta cu cioburile de sticlă de pe jos o susţine în declaraţiile din presa maghiară şi patronul localului, la fel ca şi faptul că Marian consumase mai multe beri. De ce nu au intervenit bodyguarzii pentru aplanarea conflictului? S-a întîmplat fulgerător.

Poliţiştii spun că au trecut 64 de secunde între momentul în care Marian încă dansa jos şi momentul în care a murit înjunghiat, sus în stradă.

FAPTA NR. 4 Cum s-a ajuns la crimă, dacă ţiganii veniseră doar cu gîndul de a-l speria? "S-au enervat că Marian a ripostat. Nu se aşteptau să fie înfruntaţi. Lucrurile au degenerat", aflăm din partea unui martor.

Tamas Beery, umbra temută
Aşa cum nu mai puţin de trei persoane diferite ne-au dezvăluit, cei apropiaţi lui Marian consideră că autorul moral al asasinatului e Tamas Beery, cel care i-a chemat pe rromi în acea seară în local. Cine e acesta, însă? Aflăm că Tamas Beery e, în ochii publicului larg, un prosper om de afaceri, al cărui ultim proiect, un cartier rezidenţial de locuinţe, în valoare de 1 miliard de forinţi, e susţinut public de primarul oraşului.

În plus, Tamas se afişează frecvent în compania unor şefi din Poliţie, avocaţi, judecători sau politicieni. Pe de altă parte, aflăm şi că acelaşi Tamas e în legătură cu mafia ţigănească din zona Balatonului, ai cărei membri l-au ucis pe Marian.

Suferind de un uşor defect de vorbire, Tamas a dezvoltat un complex pe care încearcă să-l compenseze, spun apropiaţii, prin megalomanie. Toată lumea ştie că bîlbîitul Tamas nu a terminat niciodată Facultatea de Drept, fiind exmatriculat, dar, fie din dorinţa lui, fie din intenţia apropiaţilor de a-l linguşi, toată lumea i se adresează cu "Avocatul".

Bani graşi
În anumite cercuri, numele lui Beery e asociat, spun sursele noastre, împreună cu grupul său de influenţă, în activităţile de bani grei din zona Balatonului.

În plus, fiind un om cu relaţii, reuşea adesea să-i scape pe acei ţigani care ajungeau pe mîna Poliţiei. Nu se implica niciodată activ în "lucrurile murdare", pe care le lăsa în seama lui Stojka, Sandor şi compania.

FAPTA NR. 5 În acea seară, el a fost cel care a pus mîna pe telefon pentru a solicita ajutorul ţiganilor. Aceştia, aflaţi în apropiere, la Szekesfehervar, la 50 de kilometri de Veszprem, se aflau oricum la o "intervenţie".

Tamas ştia că "armada" e în apropiere. Una din sursele noastre, un important membru al clanului rival celui al fraţilor Beery, ne explică: "Nu era prima oară cînd îi chema. Tot din megalomanie a făcut şi asta. El ştia cine e Marian, dar ţiganilor nu le-a spus. Voia să arate tuturor în acea seară, dar mai ales nouă, cine e el şi ce putere are. Deşi nu era nevoie, a chemat cît mai mulţi, de aceea au venit 25. Voiau să impresioneze, să ne transmită că sînt uniţi şi că sînt mulţi. Voia să arate că el e şeful în oraş. De şase luni ţiganii nu mai călcaseră în Veszprem, fiindcă data trecută au scăpat de noi doar cu ajutorul Poliţiei, care nu ne-a lăsat să-i învăţăm minte".

Helga, fostă amantă a românului?
Mai aflăm că Helga Toth, iubita lui Csaba Beery, a practicat în trecut prostituţia în Italia. E descrisă ca o dependentă, pasionată de alcool, fire impulsivă şi agresivă.

În seara respectivă, atît ea, cît şi fraţii Beery consumaseră din plin, ni se mai spune. De ce s-a certat cu Marian? Aici, sursele nu se pun de acord, dar două din trei susţin că românul avusese în trecut o aventură cu Helga. "Marian era un supertip. Îi plăceau fetele, ăsta-i adevărul! A avut o relaţie pasageră cu Helga", e descris românul de unul din apropiaţii lui. Asta explică faptul că cei doi nu s-au luat la ceartă întîmplător şi că se cunoşteau.

Se poate să fi contat în decizia lui Tamas de a încerca să-i dea o lecţie lui Marian şi faptul că handbalistul a avut acea aventură cu femeia fratelui său. În plus, pentru a întregi tabloul faptelor, aflăm şi amănuntul că mama Helgăi lucrează în Poliţie.

Beery şi-a trădat oamenii
Poliţia ezită să facă publice faptele. Dar sursa continuă dezvăluirile. De ce face asta? "Pentru că ucigaşii sînt duşmanii mei. Şi pentru că îmi plăcea Marian. Eu sînt de partea lui, îmi era prieten". Ne spune, printre altele, cum se face că Poliţia maghiară a reuşit inegalabila performanţă de a declanşa urmărirea generală pe 10 februarie, dar a prins primii suspecţi pe 9 februarie.

"Beery a făcut o înţelegere cu Poliţia. El a fost cel care i-a dus cu maşina, personal, pe Stojka şi pe încă unul din cei 5 care sînt prinşi acum, la Budapesta. Dimineaţa a fost chemat la Parchet. Le-a livrat pe tavă locaţia exactă a fiecăruia din cei implicaţi. El le-a zis că Sandor şi Gozo sînt pe A2, spre Austria, şi că Stojka e în Budapesta şi intenţionează să se predea".

GSP a încercat să-l obţină şi punctul de vedere al lui Tamas Beery, însă acesta a rămas de negăsit.

Poliţia cercetează
Următorul pas a fost să încercăm să stăm de vorbă cu ofiţerii de Poliţie care instrumentează cazul. Peter Pogany, unul din coordonatorii anchetei în cazul Cozma, a ales calea purtătoarei de cuvînt, dr. Piroska Varadi.

Noutăţi? "Ancheta e în desfăşurare. Prea multe informaţii nu voi putea să vă dau", ni se spune de la bun început. A avut Marian de a face cu ţiganii în trecut? "Nu, din ce ştim noi. Dacă a mai fost implicat în altercaţii, acestea nu au ajuns în atenţia Poliţiei".

Nu există informaţii cum că Marian şi atacatorii săi s-ar fi cunoscut anterior. Apoi, surpriză, aflăm că cercetările se preconizează că se vor finaliza abia în vară.

... pînă la vară
Îi pomenim purtătoarei de cuvînt numele celor doi fraţi Beery. Nu pare surprinsă, iar răspunsul ei ne întăreşte convingerea că avem de-a face cu mai mult decît un zvon. "Dat fiind faptul că sîntem încă în stadiu de cercetări, nu vă pot da nume sau detalii în plus, nici ce au declarat martorii audiaţi, deoarece ar exista riscul ca şi cei cercetaţi să fie influenţaţi în declaraţiile ulterioare de ce apare în presă".

Varianta oficială, adoptată cum spuneam şi de presa locală, e că a fost vorba de un conflict spontan. Îi spunem că tatăl lui Marian e convins de contrariul. Purtătoarea de cuvînt devine brusc interesată de subiect. "A zis dînsul asta? Unde? De ce crede asta? Hmmm". Cum explică prezenţa grupului numeros de ţigani, sosiţi "să se distreze" în local neînsoţiţi de femei, deşi în general ei epatau cu prezenţele feminine din anturaj? Varadi nu are o explicaţie pentru asta.

"Aşa-ţi trebuie, cretinule!"
O altă informaţie, cel mai probabil însă răsărită, ca şi povestea cu chelneriţa bătută, din imaginarul colectiv, ne-o înfăţişează pe Helga adresîndu-i-se lui Marian, zăcînd la pămînt, înjunghiat, în ultimele secunde de viaţă. "Aşa îţi trebuie, cretinule. Mai dai în mine?", se spune că i-ar fi zis fosta iubită handbalistului.

FAPTA NR. 6 Acelaşi membru al clanului rival spune însă că îl cunoaşte personal pe cel care a auzit-o spunînd asta. E un fost fotbalist din prima divizie maghiară, care se pare că a fost cel care a ajuns primul lîngă Marian după înjunghiere. "Vă rog însă să nu îi daţi numele", ni se spune şi ne conformăm. Omul există.

Poliţiştii au dispărut din local
Sursele noastre ne mai spun că şase poliţişti în civil se aflau în acea noapte în local. În momentul în care au apărut însă ţiganii, patru dintre ei s-au făcut nevăzuţi. Cei patru au primit avertisment pentru "lipsă de reacţie" din partea şefului Poliţiei din Veszprem, Bolcsik Zoltan, informaţie confirmată de ziarele locale. Poliţiştii, deşi în civil, trebuiau să intervină în acele momente, a fost explicaţia şefului Poliţiei.

Tensiunea continuă să planeze. Handbalistul care a sîngerat pe un trotuar din Veszprem pînă a murit a redeschis public un conflict fără sfîrşit, dintr-o ţară care, văzută de aproape, îşi dezvăluie contrastele violente.

FAPTA NR. 7 Luni, Ungaria a trăit o nouă dramă. În Tatarszentgyorgy, lîngă Budapesta, doi ţigani au fost ucişi. Tatăl de 27 de ani, Csorba Robert, şi fiul de 5 ani, Csorba Robert jr.,  se aflau singuri acasă, cînd prin geam le-a fost aruncat în locuinţă un cocktail Molotov. Părintele şi-a luat copilul şi a fugit afară, în curte, unde au fost ucişi, amîndoi, cu două gloanţe trase cu o armă de vînătoare. Pînă în prezent, nu a fost reţinut nimeni.

Azi se împlineşte o lună de la moartea lui Marian Cozma » Ziarul a investigat cazul neîntrerupt, cu mai multe vizite la Veszprem » Pînă la urmă, după discuţii cu zeci de martori şi oameni avizaţi, cititorii au sub ochi tabloul crimei care a tulburat România şi Ungaria » În aceaseară, la bar, Marian a fost jignit de Helga Toth, prietena a doi fraţi care fac legea în zonă » Românul a lovit-o » Tamas Beery, fratele-şef, a chemat la telefon banda de 25 de rromi » Veniţi să provoace şi să-l timoreze pe Marian, aceştia au scăpat lucrurile de sub control şi l-au omorît prin lovituri de cuţit, una în inimă » Au fost vînduţi poliţiei chiar de cel care i-a comandat!

La o lună de la moartea lui Marian Cozma, GSP a investigat la Veszprem circumstanţele tulburi ale uciderii handbalistului. Varianta unei agresiuni transformate în asasinat comandat a fost confirmată din mai multe surse

Mîine se împlinesc treizeci de zile de cînd Marian Cozma a fost ucis cu sînge rece într-un club de noapte din Veszprem.

Pentru prima oară, mărturii avizate ale unor foşti prieteni ai handbalistului, dar şi ale membrilor straturilor sociale diverse din Veszprem vorbesc despre o agresiune ţintită, care s-a transformat în asasinat.

Chelneriţa bătută de ţigani, un mit
"Dacă Marian ar fi murit pentru că a luat apărarea unei chelneriţe, aşa cum s-a spus, aş fi fost şi aşa mîndru de el", spunea Petre Cozma deunăzi, în Evenimentul zilei.

Ospătăriţa din Patriota Lokal e în mărturiile tuturor, dar nimeni nu a reuşit să o găsească. Unii povestesc cum ospătăriţa a fost izbită cu faţa de masă de Stojka şi ai lui.

FAPTA  NR. 1 O chelneriţă cu maxilarul fracturat ar fi trebuit să ajungă mai devreme sau mai tîrziu la spital, iar medicii de la Spitalul Municipal din Veszprem sînt fermi: "În nici un caz!".

Angajaţii localului Patriota vorbesc puţin. Dar toţi cei intervievaţi, fără excepţie, au aceeaşi variantă: "Nici unul dintre noi nu a fost rănit, agresat sau măcar bruscat în acea noapte".

E primul indiciu că asasinii nu au lovit la întîmplare. În plus, nici Poliţia, care a audiat deja 150 de persoane în acest caz, nu are cunoştinţă de aşa ceva. Deci contextul chelneriţei apărate de Marian pică. Ipoteza ospătăriţei a fost lansată la începutul anchetei (video)

Cum s-a declanşat scandalul
Atunci, din ce cauză a fost ucis handbalistul? După a doua deplasare în Ungaria am pus cap la cap mărturiile mai multor oameni, unii sub anonimat, şi am refăcut filmul asasinatului lui Marian. Presa maghiară susţine că Marian a murit în 49 de secunde (video)

FAPTA NR. 2 Incidentul a pornit de la o tînără, Helga Toth, care, dintr-un motiv încă neclar, a început să-l înjure şi să-l jignească pe handbalist. Iritat, Marian a ripostat, lovind-o cu palma pe femeie.

Lucrurile între cei doi s-au oprit aici, iar conflictul a fost aplanat de colegii handbalistului. După aproximativ o oră şi mai multe beri consumate de Cozma şi colegii lui, în local şi-au făcut apariţia cei 25 de ţigani.

FAPTA NR. 3 Rromii au fost chemaţi de prietenul femeii lovite de Marian, Csaba Beery, şi de fratele acestuia, Tamas Beery. Banda nu venise neapărat cu gîndul de a-l ucide, ci de a-l înspăimînta pe român

Nu-l cunoşteau pe Cozma şi nici nu ştiau că e handbalist. Martori ai incidentelor din seara respectivă povestesc că o parte a grupului ţiganilor s-a deplasat pe ringul de dans, plasîndu-se ostentativ în apropierea handbaliştilor.

Cel vizat era Marian, care a fost provocat în mod repetat prin împingeri "întîmplătoare" în timpul dansului. Românul nu a ripostat iniţial. "Marian nu era un tip agresiv, nu căuta scandal, nu era cunoscut în Veszprem ca un tip conflictual, dar nici nu era omul care să fie provocat şi să nu reacţioneze".

Grupul de represalii a continuat să se împingă intenţionat în handbalist, iar la un moment dat, agasat de insistenţa lor, Marian s-a împins înapoi, povesteşte un martor.

"A fost semnalul aşteptat de ţigani. Nemeth Gozo, unul din cei prinşi ulterior în Austria, a fost primul care a lovit.  Apoi Sandor"

A împărţit cîţiva pumni sănătoşi şi Marian. În încăierare, a căzut pe jos, tăindu-se la spate pe cioburi de sticlă. Apoi a urmat partea de pe înregistrarea video. "Marian a fugit sus, ţiganii după el", spune martorul.

Varianta cu cioburile de sticlă de pe jos o susţine în declaraţiile din presa maghiară şi patronul localului, la fel ca şi faptul că Marian consumase mai multe beri. De ce nu au intervenit bodyguarzii pentru aplanarea conflictului? S-a întîmplat fulgerător.

Poliţiştii spun că au trecut 64 de secunde între momentul în care Marian încă dansa jos şi momentul în care a murit înjunghiat, sus în stradă.

FAPTA NR. 4 Cum s-a ajuns la crimă, dacă ţiganii veniseră doar cu gîndul de a-l speria? "S-au enervat că Marian a ripostat. Nu se aşteptau să fie înfruntaţi. Lucrurile au degenerat", aflăm din partea unui martor.

Tamas Beery, umbra temută
Aşa cum nu mai puţin de trei persoane diferite ne-au dezvăluit, cei apropiaţi lui Marian consideră că autorul moral al asasinatului e Tamas Beery, cel care i-a chemat pe rromi în acea seară în local. Cine e acesta, însă? Aflăm că Tamas Beery e, în ochii publicului larg, un prosper om de afaceri, al cărui ultim proiect, un cartier rezidenţial de locuinţe, în valoare de 1 miliard de forinţi, e susţinut public de primarul oraşului.

În plus, Tamas se afişează frecvent în compania unor şefi din Poliţie, avocaţi, judecători sau politicieni. Pe de altă parte, aflăm şi că acelaşi Tamas e în legătură cu mafia ţigănească din zona Balatonului, ai cărei membri l-au ucis pe Marian.

Suferind de un uşor defect de vorbire, Tamas a dezvoltat un complex pe care încearcă să-l compenseze, spun apropiaţii, prin megalomanie. Toată lumea ştie că bîlbîitul Tamas nu a terminat niciodată Facultatea de Drept, fiind exmatriculat, dar, fie din dorinţa lui, fie din intenţia apropiaţilor de a-l linguşi, toată lumea i se adresează cu "Avocatul".

Bani graşi
În anumite cercuri, numele lui Beery e asociat, spun sursele noastre, împreună cu grupul său de influenţă, în activităţile de bani grei din zona Balatonului.

În plus, fiind un om cu relaţii, reuşea adesea să-i scape pe acei ţigani care ajungeau pe mîna Poliţiei. Nu se implica niciodată activ în "lucrurile murdare", pe care le lăsa în seama lui Stojka, Sandor şi compania.

FAPTA NR. 5 În acea seară, el a fost cel care a pus mîna pe telefon pentru a solicita ajutorul ţiganilor. Aceştia, aflaţi în apropiere, la Szekesfehervar, la 50 de kilometri de Veszprem, se aflau oricum la o "intervenţie".

Tamas ştia că "armada" e în apropiere. Una din sursele noastre, un important membru al clanului rival celui al fraţilor Beery, ne explică: "Nu era prima oară cînd îi chema. Tot din megalomanie a făcut şi asta. El ştia cine e Marian, dar ţiganilor nu le-a spus. Voia să arate tuturor în acea seară, dar mai ales nouă, cine e el şi ce putere are. Deşi nu era nevoie, a chemat cît mai mulţi, de aceea au venit 25. Voiau să impresioneze, să ne transmită că sînt uniţi şi că sînt mulţi. Voia să arate că el e şeful în oraş. De şase luni ţiganii nu mai călcaseră în Veszprem, fiindcă data trecută au scăpat de noi doar cu ajutorul Poliţiei, care nu ne-a lăsat să-i învăţăm minte".

Helga, fostă amantă a românului?
Mai aflăm că Helga Toth, iubita lui Csaba Beery, a practicat în trecut prostituţia în Italia. E descrisă ca o dependentă, pasionată de alcool, fire impulsivă şi agresivă.

În seara respectivă, atît ea, cît şi fraţii Beery consumaseră din plin, ni se mai spune. De ce s-a certat cu Marian? Aici, sursele nu se pun de acord, dar două din trei susţin că românul avusese în trecut o aventură cu Helga. "Marian era un supertip. Îi plăceau fetele, ăsta-i adevărul! A avut o relaţie pasageră cu Helga", e descris românul de unul din apropiaţii lui. Asta explică faptul că cei doi nu s-au luat la ceartă întîmplător şi că se cunoşteau.

Se poate să fi contat în decizia lui Tamas de a încerca să-i dea o lecţie lui Marian şi faptul că handbalistul a avut acea aventură cu femeia fratelui său. În plus, pentru a întregi tabloul faptelor, aflăm şi amănuntul că mama Helgăi lucrează în Poliţie.

Beery şi-a trădat oamenii
Poliţia ezită să facă publice faptele. Dar sursa continuă dezvăluirile. De ce face asta? "Pentru că ucigaşii sînt duşmanii mei. Şi pentru că îmi plăcea Marian. Eu sînt de partea lui, îmi era prieten". Ne spune, printre altele, cum se face că Poliţia maghiară a reuşit inegalabila performanţă de a declanşa urmărirea generală pe 10 februarie, dar a prins primii suspecţi pe 9 februarie.

"Beery a făcut o înţelegere cu Poliţia. El a fost cel care i-a dus cu maşina, personal, pe Stojka şi pe încă unul din cei 5 care sînt prinşi acum, la Budapesta. Dimineaţa a fost chemat la Parchet. Le-a livrat pe tavă locaţia exactă a fiecăruia din cei implicaţi. El le-a zis că Sandor şi Gozo sînt pe A2, spre Austria, şi că Stojka e în Budapesta şi intenţionează să se predea".

GSP a încercat să-l obţină şi punctul de vedere al lui Tamas Beery, însă acesta a rămas de negăsit.

Poliţia cercetează
Următorul pas a fost să încercăm să stăm de vorbă cu ofiţerii de Poliţie care instrumentează cazul. Peter Pogany, unul din coordonatorii anchetei în cazul Cozma, a ales calea purtătoarei de cuvînt, dr. Piroska Varadi.

Noutăţi? "Ancheta e în desfăşurare. Prea multe informaţii nu voi putea să vă dau", ni se spune de la bun început. A avut Marian de a face cu ţiganii în trecut? "Nu, din ce ştim noi. Dacă a mai fost implicat în altercaţii, acestea nu au ajuns în atenţia Poliţiei".

Nu există informaţii cum că Marian şi atacatorii săi s-ar fi cunoscut anterior. Apoi, surpriză, aflăm că cercetările se preconizează că se vor finaliza abia în vară.

... pînă la vară
Îi pomenim purtătoarei de cuvînt numele celor doi fraţi Beery. Nu pare surprinsă, iar răspunsul ei ne întăreşte convingerea că avem de-a face cu mai mult decît un zvon. "Dat fiind faptul că sîntem încă în stadiu de cercetări, nu vă pot da nume sau detalii în plus, nici ce au declarat martorii audiaţi, deoarece ar exista riscul ca şi cei cercetaţi să fie influenţaţi în declaraţiile ulterioare de ce apare în presă".

Varianta oficială, adoptată cum spuneam şi de presa locală, e că a fost vorba de un conflict spontan. Îi spunem că tatăl lui Marian e convins de contrariul. Purtătoarea de cuvînt devine brusc interesată de subiect. "A zis dînsul asta? Unde? De ce crede asta? Hmmm". Cum explică prezenţa grupului numeros de ţigani, sosiţi "să se distreze" în local neînsoţiţi de femei, deşi în general ei epatau cu prezenţele feminine din anturaj? Varadi nu are o explicaţie pentru asta.

"Aşa-ţi trebuie, cretinule!"
O altă informaţie, cel mai probabil însă răsărită, ca şi povestea cu chelneriţa bătută, din imaginarul colectiv, ne-o înfăţişează pe Helga adresîndu-i-se lui Marian, zăcînd la pămînt, înjunghiat, în ultimele secunde de viaţă. "Aşa îţi trebuie, cretinule. Mai dai în mine?", se spune că i-ar fi zis fosta iubită handbalistului.

FAPTA NR. 6 Acelaşi membru al clanului rival spune însă că îl cunoaşte personal pe cel care a auzit-o spunînd asta. E un fost fotbalist din prima divizie maghiară, care se pare că a fost cel care a ajuns primul lîngă Marian după înjunghiere. "Vă rog însă să nu îi daţi numele", ni se spune şi ne conformăm. Omul există.

Poliţiştii au dispărut din local
Sursele noastre ne mai spun că şase poliţişti în civil se aflau în acea noapte în local. În momentul în care au apărut însă ţiganii, patru dintre ei s-au făcut nevăzuţi. Cei patru au primit avertisment pentru "lipsă de reacţie" din partea şefului Poliţiei din Veszprem, Bolcsik Zoltan, informaţie confirmată de ziarele locale. Poliţiştii, deşi în civil, trebuiau să intervină în acele momente, a fost explicaţia şefului Poliţiei.

Tensiunea continuă să planeze. Handbalistul care a sîngerat pe un trotuar din Veszprem pînă a murit a redeschis public un conflict fără sfîrşit, dintr-o ţară care, văzută de aproape, îşi dezvăluie contrastele violente.

FAPTA NR. 7 Luni, Ungaria a trăit o nouă dramă. În Tatarszentgyorgy, lîngă Budapesta, doi ţigani au fost ucişi. Tatăl de 27 de ani, Csorba Robert, şi fiul de 5 ani, Csorba Robert jr.,  se aflau singuri acasă, cînd prin geam le-a fost aruncat în locuinţă un cocktail Molotov. Părintele şi-a luat copilul şi a fugit afară, în curte, unde au fost ucişi, amîndoi, cu două gloanţe trase cu o armă de vînătoare. Pînă în prezent, nu a fost reţinut nimeni.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”