GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DOPAJ

A știut și MTS despre doping? Până unde merge scandalul din caiac: ”Mi-a spus să mă opresc din demers, că așa ceva nu se face”

5 ani a fost Daniel Stoian antrenorul lotului olimpic de kaiac (2003-2008)
5 ani a fost Daniel Stoian antrenorul lotului olimpic de kaiac (2003-2008)

Articol de - Publicat sambata, 14 ianuarie 2017 00:00

Fostul membru al lotului de kaiac, Dan Costea, a punctat la ANAD că i-a sesizat încă din 2015 practicile de dopaj lui Daniel Stoian, fost consilier al Gabrielei Szabo și director de cabinet al Elisabetei Lipă. El admite întâlnirea, dar pretinde că subiectul n-a avut legătură cu dopingul.

Gazeta a prezentat în urmă cu câteva zile, în exclusivitate, declarația integrală oferită la ANAD de Dan Costea, unul dintre kaiaciștii eliminați de la lotul olimpic fiindcă n-ar fi acceptat transfuziile cu sânge, denunțate apoi în ancheta Agenției.

În finalul depoziției sale, el a invocat însă și o întâlnire petrecută la finalul lui 2015 cu fostul director de cabinet al ministrului Elisabeta Lipă, Daniel Stoian, exact pe tema practicilor de doping uzitate în bazele de la Bascov și Snagov. "Am avut o discuție și cu domnul Stoian Daniel, care mi-a spus că ar fi bine să mă opresc în demersurile mele, deoarece așa ceva nu se face".

"Aș fi reacționat imediat"

S-a știut din timp, așadar, la vârful MTS despre autohemoterapiile din kaiac, ieșite abia acum la iveală în spațiul public? Fost secretar general la FRKC și consilier al ministrului Gabi Szabo, Stoian neagă că Dan Costea i-ar fi pomenit vreodată de subiect: "Băiatul a venit, într-adevăr, la mine să se plângă de o anumită problemă de la lot, dar era vorba despre o chestiune privată. Ceva de genul că antrenorul Ștefan Vasile i-ar fi agresat prietena, că a fost scos din lot. I-am spus să formuleze o sesizare către conducerea federației ca să se lămurească acest conflict. Vă dați seama că dacă mi-ar fi zis atunci despre doping aș fi reacționat imediat la nivel de MTS!".

"Nu există niciun memoriu la federație"

Președintele FRKC, Ion Bârlădeanu, susține că a căutat în documentele federației memoriul despre practicile nelegale de la lotul de kaiac, pe care Dan Costea l-ar fi depus încă de la finalul lui 2015. Ar fi fost dovada limpede că FRKC era demult la curent cu tehnicile de dopaj ale "olimpicilor".

"N-am găsit absolut nimic în evidențe, am verificat registrele din scoarță-n scoarță. N-a putut nici să ne precizeze un număr de înregistrare pe care să-l identificăm, așa că, practic, acea sesizare nu există la noi", a subliniat Bârlădeanu.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
dtdr
dtdr  •  14 Ianuarie 2017, 12:31

Problema-i ca sportul romanesc este pe un tobogan negru. In orice tara normala, sportul este condus de profesionisti. Se pare ca la noi, unii au stiut sa fuga, altii sa traga la rame sau sa joace rugby, dar au cam uitat sa mearga pe la scoala. Aici este problema. Trebuie oameni destepti, priceputi, corecti , buni menegeri si sponsori adevarati.

haideusicfr
haideusicfr  •  14 Ianuarie 2017, 11:56

Nu vad nicaieri numele lui Ivan Patzaichin.Nu cred ca acesta ar fi acceptata astfel de probleme.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close