GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  A PLAGIAT COPOS?

Copos, mai rău ca turcii! Noi exemple » Nici un domnitor n-a scăpat neplagiat!

Articol de , - Publicat vineri, 10 aprilie 2015 00:00

Mircea cel Bătrîn, Vlad Țepeș și Radu cel Frumos și-au dat mîna ca să-l scoată din pușcărie pe fostul patron al Rapidului.

În timp ce Gică Popescu sau Jean Pădureanu, cu pedepse mai mici, sînt încă în închisoare, George Copos, condamnat în două procese diferite, e liber după ce pasajele cărții sale seamănă ca două picături de apă cu cele ale lui Cătălin Parfene, absolventul de istorie care și-a regăsit astfel lucrarea de diplomă!

Fostul jurnalist, acum angajat la FRF, este nedumerit de ce, în prefaţa cărţii omului de afaceri, profesorul Brezeanu îl consideră ca foarte original în tratarea temei, "deşi acelaşi profesor a supervizat şi teza mea de master, pe acelaşi subiect, în 2005".

Cătălin Parfene, cel care îl acuză de plagiat pe George Copos în lucrarea sa "Alianţe matrimoniale în politica principiilor Ţării Româneşti şi Moldovei în secolele XIV-XVI", continuă să-şi caute dreptatea. Ieri a fost la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, unde s-a întîlnit cu decanul Adrian Cioroianu.

"Am discutat despre paşii pe care ar trebui să-i urmez pentru a face lumină în acest caz. Deocamdată vreau să ţin acest lucru în cadrul universitar. De aceea, în primă fază voi face o plîngere la Comisia de Etică a Universităţii. Voi merge şi la arhiva Universităţii pentru a putea să aduc ca probă lucrarea mea de master", a spus Parfene.

El este afectat mai ales de faptul că, în prefaţa cărţii lui Copos, semnată de profesorul universitar Stelian Brezeanu,  "domnul profesor îl consideră pe domnul Copos extrem de original în alegerea temei, uitînd că tot dînsul mi-a fost îndrumător la teza de master, unde am abordat exact acelaşi subiect, dar cu 10 ani mai devreme. Mi se pare ciudat şi foarte grav".

"Poate cumpăr un exemplar de la autor"

Tot ieri, Cătălin Parfene a continuat să studieze lucrarea lui George Copos la Bibiloteca Centrală: "M-am convins. Sînt multe pasaje asemănătoare, similare, cu pasaje din teza mea de master. Din păcate, nu pot decît să răsfoiesc lucrarea la bibiliotecă. Dar îi propun domnului Copos să-mi dea posibilitatea să cumpăr un exemplar, că am înţeles că dînsul a achiziţionat tot tirajul de la Edituira Niculescu. Mai mult, îl provoc pe domnul Copos la o întîlnire, să schimbăm idei pe teme istorice, fiindcă pe mine mă interesează foarte mult această temă abordată şi de dînsul."

"E şi numele Universităţii implicat în acest caz şi de aceea este bine să se stabilească adevărul" (Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie)

"Domnul Parfene este un membru al comunităţii istoricilor, are tot dreptul să se adreseze Comisiei de Etică a Universităţii. După acest demers vom face expertiza care se impune" (Prof. Univ. Dr.  Ovidiu Bozgan, membru al Comisiei de Etică a Universităţii)

Pasaj din prefaţa cărţii lui George Copos, scrisă de profesorul universitar Stelian Brezeanu:
"Cînd totuși aceste raporturi matrimoniale au fost abordate, analiza lor este una punctuală și individualizată la un anume domn, fără a fi urmărite anumite perioade, cu continuități ori rupturi, ori în relația lor cu politica externă".

Ce riscă George Copos dacă a plagiat

Contactat de Gazeta Sporturilor, un avocat a explicat ce se poate întîmpla în cazul dovedirii unui plagiat în urma căruia un deţinut a beneficiat mai devreme de eliberare: "Oricine poate face o plîngere la organele de urmărire penală, Poliţie sau Parchet. Începe o anchetă şi, dacă în urma unei expertize se dovedeşte că este plagiat, fapta ar putea fi încadrată la fals şi uz de fals în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Ar fi o infracţiune comisă după data condamnării, adică o recidivă, fapt care ar putea atrage reîncarcerarea pe perioada inţială a condamnării, plus un adaos pentru această nouă infracţiune".

"Copos, mai prolific decît Agatha Christie"

Pe blogul său, "Amar de Zi", Vlad Petreanu constată că, în închisoare, George Copos a scris mai des chiar şi decît "Agatha Christie, una dintre cele mai prolifice scriitoare din istorie. Între 1920 şi 1976, ea a publicat 69 de romane şi 19 piese de teatru, ceea ce echivalează cu aproximativ 3 titluri la fiecare doi ani".

Petreanu remarcă: "Copos a scris într-un an şi 58 de zile 5 «cărţi»: «Tăşnadul Medieval», în august 2014. «Alianţe Matrimoniale în politica Principilor Români», după două luni, în octombrie 2014. «Franciza vs. Management în Industria Hotelieră»", numai o lună mai tîrziu (!), pe 17 noiembrie 2014. În ianuarie 2015, două luni după "Franciza…", o nouă lucrare: "Turismul european valabil şi provocările lui". Şi, la o dată neprecizată, "Turismul ca vector de interculturalitate". 

Conform acestor date, Copos a scris primele 4 lucrări în 5 luni, deci una la 36 de zile!

Semne de întrebare

Printre cei care au comentat articolul "Copos şi-a cumpărat cartea şi libertatea", de pe blogul lui Cătălin Tolontan, a apărut şi o postare a lui "Vali", care pune la îndoială şi autenticitatea tezei de masterat a lui Cătălin Parfene, cel care îl acuză de plagiat pe George Copos.

"Partea comică este că atît Jorjica Utecistul cît şi Cătălin Parfene au plagiat lucrarea unuia Liviu Pilat publicată în Iaşi prin 2002. Nimic nou sub soare".

Cătălin Parfene a comentat: "Nu ştiu nimic despre o asemenea lucrare. Eu am menţionat în teza mea toate sursele, nu e nici un secret".

"Dacă domnul Copos ar fi menţionat şi teza mea de master la bibliografia de la finalul cărţii sale, lucrarea dînsului trebuia să fie plină de note referitoare la ceea ce am scris eu" (Cătălin Parfene, master în istorie)

"Nu am exclus deloc ideea de a mă adresa şi instanţelor în această problemă, cu cartea domnului Copos. Dar pe moment vreau să văd ce verdict va da Comisia de Etică a Universităţii" (Cătălin Parfene, master în istorie)

"Nu sînt specialist în tema aleasă de domnul Copos, dar cred că, dacă compilezi 10-15 lucrări anterioare, poţi scrie o astfel de carte şi într-o lună" (Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie)

 CUM SÎNT ABORDAȚI DOMNII ÎN CELE DOUĂ LUCRĂRI

Iată cîteva pasaje asemănătoare dintre cele două lucrări, cea a lui Copos (2014) și Parfene (2005).

copos parfene

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
ph81luc
ph81luc  •  10 Aprilie 2015, 11:57

Daca nici macar nu stie sa fure merita sa se intoarca inapoi la zdup.

thestar
thestar  •  10 Aprilie 2015, 10:08

Ceea ce se intampla in cazul Copos si nu numai, ne arata ce fel de oameni sunt cei care fac legile in Romania ( incompetenti sau *** care urmaresc anumite interese ) . Ce incredere iti inspira un om care a fost inchis pentru furt? ce probitate morala are acest om care, pe deasupra a fost si inalt demnitar ? Cum ai putea citi o carte scrisa de un astfel de om !!! Hai sa citim cartile astora care au fost in puscarie - Nastase, Copos, Becali etc , sa vedeti in continut ce de bogatie spirituala !!! Mai legiuitorilor, daca vreti ca puscariasii ,vostrii, care au nenorocit tara asta sa-si scurteze pedeapsa, gasiti altceva, de exemplu: sa ciopleasca in lemn sau in piatra.. mai bine .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

shogun_blue
shogun_blue  •  10 Aprilie 2015, 09:56
Postat de eucutine pe 10 Aprilie 2015, 08:41

nu era mai bine daca o tragea la xerox?

asta a si facut. dc schimba macar titlul nu se mai prindea nimeni

Vezi toate comentariile (6)
Comentează