GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DINAMO

Dinamo în pericol? Avocatul-impresar care consultă investitorii misterioși, palmares nebulos: cluburi excluse sau retrogradate, falsuri și condamnări

Bulat Chagaev încătușat, la sosirea în tribunal
Bulat Chagaev încătușat, la sosirea în tribunal

Articol de , - Publicat miercuri, 04 aprilie 2018 09:34

2018. Avocatul elvețian Ralph Oswald Isenegger apare ca reprezentant al unor investitori misterioși dornici să cumpere clubul Dinamo. În România, grupul e consultat de masonul Adrian Thiess care pronunță primul nume: portughezul Paolo Urfer urmează să fie director tehnic, numit de viitorii investitori anonimi. Urfer lucrează pentru firma de consultanță a avocatului Isenegger.

2011. Avocatul elvețian Ralph Oswald Isenegger apare ca reprezentant al oligarhului rus de origine cecenă, Bulat Chagaev, care tocmai achiziționase Neuchatel Xamax, un club elvețian de tradiție. Director sportiv este același Paolo Urfer.

La scurt timp după preluarea clubului, un profesor de literatură din oraș începe să tipărească pe stâlpi afișe în care ridică semne de întrebare asupra provenienței banilor lui Chagaev. Milionarul îl dă în judecată, iar Paolo Urfer declară: “Din acest moment, toate luările de poziție îndreptate împotriva domnul Chagaev sau ale lui Xamax FC vor fi duse individual în tribunal”.

moralite
Fan al lui Neuchatel protestează împotriva preluării clubului: "Unde este moralitatea?"

În doar câteva luni, Chagaev schimbă 4 antrenori, iar clubul se îngroapă în datorii. Pentru a-și demonstra solvența, rusul prezintă un document pus la dispoziție de Bank of America, act care certifică fonduri de 35 de milioane de dolari.

Documentul se dovedește fals, iar Chagaev dă vina pe avocat pentru asta.

În doar 7 luni, Neuchatel Xamax este dezafiliată din campionatul elvețian. Isenegger solicită clubului 400.000 de franci, un comision neplătit, și cere declararea insolvenței.

În 2016, Chagaev este condamnat la 3 ani de închisoare pentru gestiune fictivă și neloială la club.

Minciunile fiului șefului ONU

Acesta este unul dintre puținele cazuri publice de preluări de cluburi de fotbal în care avocatul investitorilor a fost cel care-i reprezintă pe oamenii de afaceri interesați de Dinamo.

Tot în Elveția, dar înainte de cazul Neuchatel, Ralph Isenegger l-a consultat pe omul de afaceri ghanez Kojo Annan, nimeni altul decât fiul președintelui ONU, Kofi Annan, la cumpărarea echipei Vevey Sports. Ulterior, s-a dovedit că - aidoma lui Chagaev - Annan a dat declarații mincinoase, susținând că deține un club de fotbal în Nigeria. Presa a descoperit că o firmă care primise un contract de mai multe milioane de dolari din partea ONU a injectat fonduri în Vevey, clubul deținut de fiul șefului Națiunilor Unite.

Strasbourg, de la Champions League la liga a șasea

Isenegger a apărut, însă, și la cluburi din Franța.

În 2015, site-ul mercato365.com a prezentat un portret al avocatului, sub titlul “Inenegger, o umbră atât de întunecată”. Parcursul lui Isenegger este numit “nebulos”.

ralph isenegger 2
Ralph Isenegger, un avocat cu o carieră nebuloasă

În vara lui 2009, elvețianul care apără în instanță oligarhi și capi ai mafiei ruse celebri a apărut la clubul francez Strasbourg în calitate de consultant al noului investitor Alain Fontenla. Ziariștii francezi scriu că “Fontenla nu avea cunoștințe despre fotbal, iar în timpul interviului Isenegger îi sufla răspunsurile din spate”.

La finele anului, cu clubul în coada clasamentului din liga a doua, Isenegger a promis “prima ligă, un nou stadion și Champions League peste 5 ani”.

Strasbourg a retrogradat, însă, până în liga a șasea. Președintele clubului, Jean-Claude Plessis, a declarat: “Isenegger nu este un om antipatic, dar nu are nicio treabă cu fotbalul”.

Comisioane la împrumuturi

La începutul anilor 2010, un alt club francez, Evian, a început să împrumute jucători de la Dinamo Kiev, devenind satelitul neoficial al clubului ucrainean. Amicul președintelui Patrick Trotignon este același Isenegger, avocatul fraților Grigori și Igor Surkis, patronii lui Dinamo Kiev.

Betao și Milos Ninkovic au sosit de la Kiev în Franța și au jucat decent. Apoi, au apărut Andres Escobar, Marco Ruben și Facundo Bartoglio care s-au dovedit niște împrumuturi ratate.

Ziariștii francezi au vorbit despre comisioane pentru impresarul Isenegger, deși jucătorii erau doar împrumutați de la Kiev.

Situația de la Evian are similitudini cu cazul Dinamo. “Se va adopta modelul lui Igor Surkis, modelul Dinamo Kiev. Grupul de investitori deţine şi fotbalişti, care vor veni la echipă”, a declarat săptămâna trecută Adrian Thiess, omul care ține legătura cu avocatul Isenegger și cu investitorii din spațiul ex-sovietic.

gettyimages 73132834
Igor Surkis, președintele lui Dinamo Kiev, clubul ucrainean care transferă jucători și printr-un offshore din Insulele Virgine

Mesajul integral pentru Jorge Mendes

Potrivit ziariștilor francezi de la mercato365.com, în 2011, Asociația Impresarilor Elvețieni (SFAA) s-a delimitat de Isenegger, dând publicității un comunicat conform căruia avocatul nu este membrul organizației. Un alt impresar elvețian l-a descris pe Isenegger ziariștilor francezi, sub protecția anonimatului:

“E complicat să vorbesc despre el. Să spunem că este un tip normal…pentru un intermediar. E un vorbitor splendid care știe cum să te farmece. Dar după, e complicat. Sincer, nu e o persoană în care să ai încredere. Întotdeauna exista o problemă sau alta. Nu am o amintire excelentă în urma colaborării noastre. Și probabil că nu sunt singurul”

Totuși, avocatul-impresar a continuat să intermedieze transferuri și să poarte negocieri pentru fotbaliști precum Matheus, Luiz Adriano sau Yarmolenko.

În baza de date Football Leaks, există un mesaj trimis de Isenegger lui Jorge Mendes, impresarul lui Cristiano Ronaldo. Mesajul complet arată conexiunile sale și relația strânsă dintre avocat și Dinamo Kiev:

“Dragă Jorge,

În primul rând aș vrea să-ți mulțumesc pentru minunatul prânz și minunatul timp petrecut împreună în Londra. M-am bucurat mult de compania sa, precum și de cea a lui Peter Lim (n.red. - patronul singaporez de la Valencia). Te rog să-i trimiți cele mai calde salutări!

În privința jucătorilor despre care am discutat, iată situația:

Yarmolenko: Aici ai mandat meu (n.red. - Isenegger trimite un mandat cu antetul lui Dinamo Kiev). Dacă ai nevoie de un mandat pentru Manchester United, nu e problemă, îl pot obține. Fie eu sau tu îl poate reprezenta pe jucător și/sau pe jucător Igor Surkis a confirmat că vor plăti 10 la sută comision din suma de transfer pentru tine/mine. Situația este total sub control
Rodrigo: Ne dorim foarte mult jucătorul (n.red. - e vorba despre interesul lui Dinamo Kiev pentru brazilianul Rodrigo de la Valencia). Totuși, este prea scump. Putem doar să oferim împrumutul jucătorului pentru un an. Nu cred că iei în considerare opțiunea asta
Adrian: Nu e o opțiune pentru noi

Toate cele bune
Ralph O. Isenegger”

Ralph Oswald Isenegger nu a răspuns apelurilor și mesajelor trimise de reporterii Gazetei.

lim mendes
Singaporezul Peter Lim și portughezul Jorge Mendes, un cuplu care colaborează strâns

CITEȘTE ȘI LEGĂTURILE LUI ISENEGGER CU OLIGARHI ȘI CAPI MAFIOȚI

 EXCLUSIV El este cel care vrea să cumpere Dinamo: avocat-impresar, apărătorul oligarhilor și al capilor mafiei din Rusia

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
robotzel
robotzel  •  05 Aprilie 2018, 10:19
Postat de dinamo100 pe 04 Aprilie 2018, 11:14

Oameni buni, intelegeti odata, niciun investitor de buna credinta nu vine in Romania sa bage bani!!! De ce ar face-o!?? De ce credeti ca s-au retras din fotbal atatia patroni (Copos, Badea, Borcea, Adamescu, Bucsaru...etc.)?! Se castiga bani? Nu, nu se castiga, doar se spala. Gigi e o exceptie, dar nu uitati ca nici el nu a castigat mereu, a avut ani in care a suferit pierderi, dar si-a permis totusi sa continue.

sper sa nu si-o ia si Dinamo. Nu am mai avea fotbal in tara asta. Stelist fiind nu ii iubesc insa nu vreau sa ii vad dizolvati prin nu stiu ce liga. este absurd ce se intampla.

opensource
opensource  •  04 Aprilie 2018, 14:27

In fotbalul romanesc intotdeauna s-au inghesuit toti golanii si smecherii si se pare ca nu-i nici un deranj pentru microbistii romani. ;-)

dinamo100
dinamo100  •  04 Aprilie 2018, 11:14

Oameni buni, intelegeti odata, niciun investitor de buna credinta nu vine in Romania sa bage bani!!! De ce ar face-o!?? De ce credeti ca s-au retras din fotbal atatia patroni (Copos, Badea, Borcea, Adamescu, Bucsaru...etc.)?! Se castiga bani? Nu, nu se castiga, doar se spala. Gigi e o exceptie, dar nu uitati ca nici el nu a castigat mereu, a avut ani in care a suferit pierderi, dar si-a permis totusi sa continue.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează