GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  SCANDAL

Dinu Pescariu apare în lista extinsă a persoanelor implicate în scandalul de corupţie Microsoft: 600.000 $ din tenis, 3,2 milioane $ din trafic de influenţă!

Articol de , - Publicat joi, 02 octombrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 01 octombrie 2014 22:06

Fostul jucător de tenis ar fi asigurat deschiderea de conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi. El ar fi împărţit cu Dorin Cocoş suma de 9 milioane de dolari.

Dinu Pescariu, 40 de ani, a apărut în lista din ce în ce mai extinsă a persoanelor implicate în scandalul de mită şi trafic de influenţă la nivel înalt. Informaţia a fost furnizată de un martor audiat de DNA în dosarul  Microsoft, care a descris întregul lanţ de persoane şi companii prin care statul român a favorizat cumpărarea unor produse software şi IT fie fictive, fie la preţuri exagerate.

Afacerea a fost estimată la 124 de milioane de dolari, din care doar jumătate se regăsesc în produse sau servicii, restul banilor fiind introduşi într-un circuit complex de spălare de bani, confom DNA.

A împărţit banii cu Dorin Cocoş
Potrivit martorului, Dinu Pescariu, împreună cu Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan "Pinalti" au asigurat susţinerea financiară şi relaţionarea cu persoane care aveau influenţă asupra membrilor Guvernului Emil Boc, prin deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi.

"Dorin Cocoş a făcut repartizarea sumelor, ca 2.300.000 dolari să ajungă la Gabriel Sandu prin intermediul ESSIM Partners din Cipru, controlată de prietenul acestuia, 4.000.000 la Gheorghe Ştefan, prin intermediul societăţii DD Land Oil din Cipru, iar diferenţa de circa 9.000.000 dolari să fie transferată către Dinu Pescariu. Din această sumă, Dinu Pescariu urma să-i dea lui Dorin Cocoş suma convenită între ei" este declaraţia dată de către martor la DNA. Fostul jucător de tenis ar fi rămas cu 3,2 milioane.

Ce a făcut Pescariu în tenis
Dinu Pescariu este patronul Tenis Club din Bucureşti, fostul "Cutezătorii". Baza a primit-o cu titlu gratuit, în 2004, din partea Guvernului Adrian Năstase, el fiind atunci consilierul primului ministru. Pescariu a fost un jucător foarte talentat, dar nu şi-a atins potenţialul pe care alţii îl vedeau la el.

Într-un sondaj realizat de revista Tennis Magazine în anii '90 printre jucătorii de tenis despre cei mai buni executanţi ai loviturilor, românul apărea printre primii la executarea scurtei.

Însă el a reuşit să urce cel mai sus în carieră pînă pe locul 75, pe 8 iunie 1998. N-a izbutit să cîştige nici un titlu ATP şi nici să dispute vreo finală. La dublu însă a avut rezultate mai notabile, a cîştigat un trofeu la Umag în 1997, alături de Davide Sanguinnetti, şi a mai disputat alte două finale, la Santiago în 1996, cu Albert Portas, şi  la Bucureşti în 1998, alături de George Cosac.

Considerat al treilea jucător român din acea perioadă, după Andrei Pavel şi Adrian Voinea, Dinu Pescariu a încheiat anul 1997 drept cel mai bine clasat român, pe poziţia 82.

Cea mai răsunătoare victorie a lui Dinu Pescariu  a venit în acelaşi an în care a reuşit să-l învingă pe Goran Ivanisevici în primul tur la US Open cu 4-6, 7-5, 6-1, 7-6(3). Croatul era numărul patru mondial atunci. Cel mai departe în turneele de Mare Şlem a ajuns pînă în turul al doilea la Roland Garros în 1991, la Wimbledon în 1998 şi la US Open în 1997.

Dinu Pecariu a fost un jucător important şi pentru echipa de Cupa Davis a României, el fiind prezent la 12 întîlniri. Cele mai mari victorii le-a obţinut cu Marocul, dar şi cu Ungaria, în 2000, cînd a adus punctul decisiv, într-o sală Polivalentă plină, într-un meci cu Gergely Kisgyorgy în care l-a exasperat pe maghiar cu scurtele. Aceea a fost şi ultima apariţie a lui Pescariu în Cupa Davis.

Ultimul său meci în circuitul ATP l-a jucat în 2001, pe zgura de la Bucureşti, acolo unde reuşise să ajungă de două ori în sferturi de finală, în 1993 şi 1996. A fost învins de Younes El Aynaoui cu 6-2, 6-0.  Cu 11 ani în urmă a obţinut prima victorie în circuit, la Kitbuhel, pe cînd avea doar 16 ani.

În toată cariera sa a cîştigat din premii 676.539 de dolari, de cinci ori mai puţin decît din presupusa infracţiune din dosarul Microsoft.

O poveste haioasă cu Ianul şi milionul de dolari
Pescariu este descris în dosarul Microsoft că a manevrat milioane de euro cash, transportîndu-i într-o geantă. O altă întîmplare cu dolari căraţi în bagaje îl are ca personaj principal pe Vasile Ianul.

Fostul preşedinte al FC Dinamo se întoarcea din Geneva după un eveniment UEFA. Avea la el cam 1 milion de dolari, după transferul lui Stelea la Salamanca. A decis să plece direct în Germania, la Munchen. A mers cu trenul, nu s-a ferit că are atîţia bani la el. După ce-a intrat în compartiment, şi-a pus geanta cu bani deasupra capului. A mai şi aţipit, a mai vorbit cu lumea, iar după un timp s-a dus la toaletă. A revenit şi vreo 4-5 ore a dormit buştean.

Cînd s-a trezit, era singur în compartiment, s-a uitat în stînga, s-a uitat în dreapta, nu era nimeni. Cînd s-a uitat deasupra capului nu era nimic! A intrat în panică, mai ales cînd a realizat că era în alt compartiment. S-a dus acolo unde avea el bilet şi spre surprinderea lui şi-a găsit geanta cu toţi banii, chiar dacă lipsise din compartiment aproape 5 ore!

Dinu Pescariu i-a împrumutat pe Elena Udrea şi Dorin Cocoş
Relaţia apropiată dintre Dinu Pescariu şi cuplul Dorin Cocoş-Elena Udrea este confirmată de chiar declaraţiile de avere ale actualului candidat la preşedinţia României. În declaraţia depusă în 2009 la Camera Deputaţilor, fostul ministru al MDRT din Guvernul Boc a menţionat la capitolul "Datorii" două împrumuturi: unul făcut în 2007 la BRD, de 3.297.000 de euro, şi altul, în 2008, în valoare de 200.000 de lei, de la persoana fizică Dinu Pescariu. Ambele, scadente în 2010.

În schimb, în declaraţia de avere din 2012 a Elenei Udrea apare un alt împrumut, efectuat în 2011, în valoare de 500.000 de euro, în care creditorul este Dinu Pescariu şi debitorul, Dorin Cocoş. Scadenţa este 2021.

635973-datorie-udrea.jpg

58 de săptămîni a stat Dinu Pescariu în Top 100 ATP

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (28)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  03 Octombrie 2014, 01:51
Postat de valah_basist pe 02 Octombrie 2014, 15:01

Klaus Iohannis PRESEDINTE!

fleosc.. ala nici romana nu o stie prea bine..))

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  03 Octombrie 2014, 01:51
Postat de maianimalule pe 02 Octombrie 2014, 15:49

labahiene apropo , de cand si-a anuntat candidatura la presedintie numele lui tonta a aparut in 2 dosare penale din astea cu lozuri mari , tare mi-e ca propagandesti degeaba pe aici ca o sa-l taie baietii pe tonta de pe buletinele de vot :)))))))

..)) n-ar fi rau, dar tonta e mare favorit la Titlul Mondial editia 2014..)) are sponsori puternici, are fani..))

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  03 Octombrie 2014, 01:50

cred ca si asta va ajunge la Bulau.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează