GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DOPAJ ÎN KAIAC

Dopaj în kaiac » ANAD: suspendare pe viață. MTS: premiere! Ce prime a primit Clara Pătrugan, doctorița suspendată pe viață

Pe pagina sa de facebook, Clara Pătrugan a postat numeroase instantanee de la procedurile sangvine efectuate pacienţilor săi din afara lumii sportive
Pe pagina sa de facebook, Clara Pătrugan a postat numeroase instantanee de la procedurile sangvine efectuate pacienţilor săi din afara lumii sportive

Articol de - Publicat joi, 09 februarie 2017 00:00

Fostul medic al lotului de kaiac, Clara Pătrugan, exclusă din activitatea sportivă de ANAD pentru tratamente sangvine interzise, a încasat prime de peste 4.300 de euro din fonduri MTS pentru serviciile prestate la FRKC.

Dosarul dopingului din kaiac, în care ANAD a dictat sancțiuni de 28 de ani și 6 luni pentru opt sportivi și doi antrenori, s-a concretizat la finalul anului trecut inclusiv cu două suspendări pe viață: medicul Clara Pătrugan și asistenta Elena Moreșan.

În perioada cât a lucrat pentru FRKC, doctorița a beneficiat de cinci tranșe de prime aferente participării și performanțelor obținute la diferite ediții de Europene sau Mondiale, seniori ori juniori.

A primit bani și în timpul anchetei ANAD

Una dintre sumele încasate de Pătrugan, 2.154 lei, a venit în urma Mondialului de la Milano, desfășurat în august 2015, când kaiacul de 4, format din Traian Neagu, Petruș Gavrilă, Nicolae Burciu și Cătălin Turceag, obținuse calificarea pentru Rio.

În perioada anterioară, conform depozițiilor făcute ulterior în ancheta ANAD, toți ar fi trecut însă prin proceduri de transfuzii de sânge, operațiuni interzise de Codul Mondial, dar efectuate prin mecanisme de ozonoterapie de Clara Pătrugan.

"Am înțeles că toți s-au simțit foarte bine după tratament și i-a ajutat mult la calificările din Italia", remarca Alin Anton, unul dintre kaiaciștii care au denunțat la ANAD manipulările sangvine.

Alte două prime au fost virate de MTS în contul doctoriței chiar în perioada în care Agenția Antidoping instrumenta deja "dosarul Pătrugan".

În august și septembrie 2016, când medicul primea 5.164 de lei dinspre MTS, ANAD avea la dispoziție date relevante ale cazului și demarase ancheta finalizată în decembrie cu cea mai drastică sancțiune posibilă la nivel sportiv.

"Atâta vreme cât cazul nu era încheiat, nu se puteau lua în calcul niciun fel de eventuale blocări financiare", a explicat un oficial FRKC.

A făcut apel

În fapt, cazul nu și-a scris încă ultima filă nici în ziua de azi. Asta pentru că Pătrugan a atacat la ANAD pedeapsa din prima instanță, suspendarea pe viață, iar acum speța e pe rolul Comisiei de Apel din cadrul Agenției.

Avocatul doctoriței a fost deja la o înfățișare, la audieri încrucișate au mai participat președintele FRKC, Ion Bârlădeanu, antrenorii Bebe Zabet (feminin, suspendat un an) și Ștefan Vasile (masculin, suspendat 2 ani), iar la un termen viitor ar urma să se prezinte direct Clara Pătrugan.

Aceasta n-a putut fi contactată pentru a comenta informațiile la zi din cazul său, dar a anunțat în săptămânile precedente că e decisă să meargă până la TAS pentru a-și căuta dreptatea.

"Transfuziile de sânge și ozonoterapia sunt lucruri total diferite. E foarte greu să convingi pe cineva care nu știe esența unei proceduri că nu tot ce implică folosirea unui ac este ilegal"
Clara Pătrugan, ianuarie 2017

Ce bani a încasat Pătrugan de la MTS

Suma* Pentru ce competiție
7.979 (aug. 2015)  Campionat European (Cehia)
2.154 (oct. 2015) Campionat Mondial (Italia)
4.228 (dec. 2015) CE (România)
3.900 (aug. 2016) CE (Rusia)
1.264 (sept. 2016) CE (Bulgaria)
TOTAL: 19.525  

* sumele sunt în lei

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
apetulburi
apetulburi  •  09 Februarie 2017, 09:30

Doctora Lotului Olimpic a luat premieri pentru ca facea transfuzii de sange sportivilor, asistenta a luat premieri pentru ca le injecta meldonium si cine mai stie ce sportivilor lotuluiOlimpic, antrenorul Stefan Vasile (care a luat 2 ani de suspendare, exact cat sportivii care au colaborat cu Agentia) a dat afara de la lot 2 sportivi foarte buni, pentru ca nu au acceptat sa faca transfuzii de sange, apoi cumpara asistentei seringi pentru injectarea cu meldonium a sportivilor in cantonamentul din Portugalia, a primit deasemenea premieri, presedintele Federatiei care nu stie nimic din ceea ce s-a petrecut in Federatia pe care o conduce a luat premieri, am citit aici de trafic de influenta, inclusiv de DOPAJ ASUPRA UNOR SPORTIVE MINORE!!!!, presedinta ANAD ii prezinta presedintelui Federatiei e-mail-ul privat al lui Ispas, ASTA-I TARA IN CARE TRAIM, MTS-ul si COSR-ul tac si se fac ca nu vad, nimeni nu ia nici o masura in acest sens.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close