GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INSIDER ÎN MAFIA PARIURILOR

Dumitru Costin comentează dur noul scandal cu fotbal trucat: "Bătălia cu mafioţii pariurilor e pierdută. Sportul e al lor!"

Meciul Zagreb - Lyon (1-7, 2011, Ligă), suspectat de blat +1   FOTO
Meciul Zagreb - Lyon (1-7, 2011, Ligă), suspectat de blat

Articol de - Publicat vineri, 08 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 07 februarie 2013 20:18

Liderul sindical al fotbaliştilor simte că "România e în mare pericol, pentru că fotbalul nostru e un mediu toxic şi sportivii neplătiţi devin cele mai vulnerabile ţinte. Vor pica în capcana mafioţilor cu siguranţă".

Ultimul scandal dezvăluit de Europol, care a anihilat o reţea mafiotă cu sediul în Singapore ce trucase 680 de partide în 30 de ţări de pe tot globul, inclusiv meciuri din Ligă şi din preliminariile CM şi CE, a aruncat încă o dată fotbalul în aer din cauza pariurilor ilegale.

425 de persoane implicate, arbitri, conducători de cluburi, foşti sau actuali jucători, au fost acuzate, 50 deja condamnate şi alte 80 sînt căutate prin mandat internaţional. Despre acest subiect vorbeşte Dumitru Costin, preşedintele AFAN şi membru în Comitetul Executiv FRF.

"Cînd nu eşti plătit cu lunile, cît să rezişti?"

- 30 de ţări ar fi afectate de aranjamente. Aveţi semnale că ar fi şi România pe listă?
- Nu am nici un semnal. Pericolul e însă extrem de mare. Aici trăim într-un mediu toxic, în fotbalul nostru regulile nu sînt clare, statutul nu e clar, finanţările, la fel, unii, ca la Urziceni, încasează milioanele de euro şi apoi trag obloanele... Sînt mii de semne de întrebare. Dacă nu-ţi primeşti salariul cu lunile, cît poţi să rezişti ca sportiv cînd nu ai altă sursă de venit?

- Aţi spus-o şi la FRF?
- Acum doi ani, în şedinţa Comitetului Executiv, le-am zis: e jale în România! Majoritatea cluburilor, cu cîteva excepţii, au probleme, sînt instabile financiar, sportivii nu sînt plătiţi şi devin ţinte uşoare, sînt vulnerabili. Ştii cum sînt păcăliţi unii?

- Cum?
- Băieţii din umbră se duc la fix la ţintă, îl "ajută" pe sportivul aflat în dificultate cu un împrumut, apoi îi spun: "Dă-ne banii înapoi!". Victima nu-i are şi atunci i se cere o înţelegere. Te împiedici, dai pe lîngă minge şi pierdeţi! Cu siguranţă vor pica în capcană!

"Sîntem cu ochii pe voi!"

- Cum poţi să împiedici un meci trucat?
- Îţi zic ce planuri avem noi. Cînd vom primi informaţii în timp real despre un blat, UEFA are un sistem electronic superperformant de alarmă, facem desant înaintea acelui meci. Şi îi avertizăm: "Vedeţi că sînteţi suspecţi! Aveţi grijă, sîntem cu ochii pe voi! Veţi înfunda puşcăriile!". Şi trebuie modificată legea. Te-am prins că ai trişat, eşti ars! Pedepsit rău de tot, exclus pe viaţă din sport. Şi trimis după gratii.

- Antonio Conte, antrenorul lui Juventus, a fost suspendat 10 luni, pedeapsă redusă ulterior la 4 luni...
- Nuuuu, nu aşa. Ai încălcat legea, eşti infractor! Nu te mai întorci! Lumea pariurilor a crescut enorm, la un meci Real – Barca ai o sută de variante pe care să mizezi... Pe cornere, de exemplu. Se bat 11 cornere în prima repriză şi la pauză mergi pe acelaşi ritm, te gîndeşti că jocul va fi şi mai aprins spre final. Surpriză, nu mai e nici un corner! Mafia e abilă şi dificil de monitorizat, dar cînd ai prins-o descoperită, loveşte! E nevoie de sancţiuni grele, e nevoie de exemple. Să ştii că, dacă eşti găsit, ai încurcat-o! Şi atunci să vedem cîţi îşi mai riscă libertatea pentru cîteva zeci de mii de euro.

- Scandalurile se ţin lanţ în ultimii ani.
- La polonezi, a fost, la italieni, la nemţi, la elveţieni, la belgieni...

- Şi totuşi, pariurile ilegale nu se vor opri niciodată.
- Sportul e al lor, al mafioţilor, le aparţine la scară planetară. E o bătălie pierdută. Mafia pariurilor a pus mîna pe sport.

50 de mii de euro era bonusul promis de Dumitru Costin în 2005, ca preşedinte la Internaţional Piteşti, pentru jucătorul din echipa sa care l-ar fi ajutat să demaşte un blat; banii au rămas la club

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (26)
utaaradan
utaaradan  •  08 Februarie 2013, 16:45

in liga lui mititica blaturile se fac la alt nivel, originale ca si democratia iliesciana. asa, deci sa reamintim pt. prosteritate, cazul valiza, bricheta, apoi rejucarea meciului dintre C.F.R. Cluj-u.cluj, pt.ca nu cistiga cine trebuie. semnele de intrebare apar, din cauza ca de fiecare data era avantajata de pe urma hotaririlor din comisii, dar si de rezultatul dintre cele doua echipe din Cluj( daca ar fi cistigat cine trebuia, adica u.cluj) echipa steoaia ! asa-i ca e curios ?

4patraulea
4patraulea  •  08 Februarie 2013, 13:23

da-ti-mi si mie un pont, doua, pun 1000 lei iau 100000, plec in dubai sa ma distrez :)

bilaro
bilaro  •  08 Februarie 2013, 13:12

Am citit si eu articolul turcesc despre asa-zisa trucare a meciului cu CFR. ...:)))) Ce rahaaatt !!! :))) Au trantit meciul pe 300 mii !!! :)))) Pai ,jj purta in sacosa aproape 2 mil pt un meci ! :)))) Si nu in LC ! :) ..Exclud posibilitatea ca CFR sa fi vandut meciul cu Galata.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează