GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  CONDAMNARE

UPDATE DOSARUL GALA BUTE. Tribunal din Bulgaria: Elena Udrea va fi extrădată » Decizia nu e definitivă

Elena Udrea
Foto: Libertatea
Elena Udrea Foto: Libertatea

Articol de GSP - Publicat marti, 19 aprilie 2022 16:07 / Actualizat marti, 19 aprilie 2022 16:10

Tribunalul din Blagoevgrad a decis marți, 19 aprilie, ca Elena Udrea să fie extrădată. Decizia nu e una definitivă! Fostul ministru al Turismului trebuie să execute cei șase ani de închisoare pe care i-a primit în iunie 2018 pentru mită și abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, așa cum a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Udrea are de plătit și despăgubiri în valoare de 3 milioane de euro. Dosarul a pornit de la investigația Gazetei Sporturilor, în 2011.

UPDATE 19 APRILIE, ORA 16:05 » Tribunalul din Blagoevgrad: Elena Udrea va fi extrădată. Decizia nu e definitivă

Tribunalul din Blagoevgrad (Bulgaria) a decis marți ca Elena Udrea să fie extrădată, notează Libertatea. Decizia instanței nu este însă una definitivă, iar Udrea poate face apel în termen de 5 zile. Apelul va fi judecat la Curtea de Apel din Sofia.

UPDATE 14 APRILIE, ORA 12:15 » Elena Udrea rămâne în arest preventiv în Bulgaria

Elena Udrea va rămâne în arest preventiv în Bulgaria până când judecătorii din Bulgaria vor decide dacă poate fi extrădată în România. 

Curtea de Apel din Sofia a respins azi recursul depus de Udrea la măsura arestului preventiv, care dorea schimbare arestului preventiv cu arestul la domiciliu, anunță Libertatea.

 Pe 19 aprilie, Elena Udrea va afla dacă va fi extrădată în România. 

UPDATE 9 aprilie, ora 18:45

Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria, cel puțin până luni, când îi expiră mandatul de reținere, au decis magistrații tribunalului din Blagoevgrad, informează Libertatea. Fostul ministru al dezvoltării a prezentat o cerere de azil politic în Grecia. 

Udrea a mai prezentat în instanță și faptul că a închiriat o casă în Bulgaria, pentru mai multe luni, pentru a-și arăta intenția de a rămâne în țară și a convinge instanța să-i dea o altă măsură în afară de arest, argumentând că dorește să fie alături de copilul ei. 

UPDATE 7 aprilie, ora 21:00 Elena Udrea va fi extrădată

Elena Udrea se află acum în arestul Poliției de Frontieră Petrici. Cererea de extrădare a fost depusă, iar o instanță din Bulgaria trebuie să aprobe predarea ei către autoritățile române. „Cel mai probabil, va petrece noaptea acolo”, a spus pentru Libertatea o sursă din Poliția Română, iar cererea de extrădare va fi soluționată vineri dimineață.

UPDATE ora 18:40 Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria

„În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei. În continuare, se desfășoară activități specifice, în vederea predării femeii către autoritățile din România”, a transmis MAI.

UPDATE ora 16:50. Elena Udrea a fugit din România

DOSARUL GALA BUTE. Tribunal din Bulgaria: Elena Udrea va fi extrădată » Decizia nu e definitivă
Elena Udrea, dată în urmărire generală

Conform Libertatea, Elena Udrea a fugit deja din România! Ea ar fi părăsit țara prin Vama Giurgiu și nu a fost găsită la domiciliu de către polițiștii care s-au deplasat acolo pentru a o reține.  Udrea a fost dată în urmărire națională și internațională.

Este pentru a doua oară când Elena Udrea alege să fugă înaintea unei deciziii a justiției. În 2018, aceasta a ajuns tocmai în Costa Rica, țară unde GSP a găsit-o și a intervievat-o pe fugară.

La acel moment, Elena Udrea a părăsit România înainte să fie condamnată de ÎCCJ la șase ani de închisoare.

Știrea inițială:

Elena Udrea, Rudel Obreja și Tudor Breazu, trimiși în judecată de DNA în aprilie 2015, trebuie să execute pedepsele cu închisoare primite în 2018, după ce contestațiile lor în anulare au fost respinse de Înalta Curte de Casație și Justiție, anunță Libertatea. 

Astăzi, completul format din judecătorii Hermina Iancu, Oana Burnel, Anca Alexandrescu, Ioana Ilie si Dan Enescu au respins contestațiile în anulare emise de inculpați după primirea inițială a pedepselor, acum patru ani. În acest timp, apelul s-a rejudecat, fiind menținute deciziile de atunci ale instanței supreme.

Respinge ca nefondate contestațiile în anulare ale PICCJ și ale condamnaților împotriva Deciziei 93 din 2018 a ICCJ. Cu opinie separata, în sensul admiterii contestațiilor în anulare a PICCJ și ale condamnaților

- Decizia de azi a Înaltei Curți de Casație și Justiție

Elena Udrea trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 3 milioane de euro

Acum, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism, notează G4 Media. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Pedepsele definitive dictate în 2018 și menținute azi de Înalta Curte, după respingerea contestațiilor

  • Elena Udrea, fost ministru al dezvoltării – 6 ani de închisoare 
  • Rudel Obreja, fost președinte FR Box – 5 ani de închisoare;
  • Tudor Breazu, asistent personal al Elenei Udrea – 3 ani de închisoare;
  • Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI – 3 ani de închisoare cu suspendare;
  • Ştefan Lungu, fost consilier al ministrului Elena Udrea – 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare;
  •  Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare; 
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT – 4 ani de închisoare cu suspendare;

După investigația jurnalistică a Gazetei, procurorii au verificat modul în care au fost atribuiți două milioane de euro din fonduri publice de către ministerul condus de Elena Udrea, totul în jurul unui meci de box disputat de Lucian Bute împotriva francezului Jean-Paul Mendy pe 9 iulie 2011.

Tot în 2011 a început și investigația Gazetei Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

CAZUL PE SCURT

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român, Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy, KO în repriza a patra, păstrându-și centura IBF la categoria supermijlocie.

Potrivit procurorilor DNA, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuții cu Rudel Obreja, după care le-a cerut subordonaților din MDRT să găsească soluții pentru finanțarea meciului, "urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute".

Mai mult, tot conform procurorilor, Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Breazu, au primit, cu știința Elenei Udrea, considerată de Direcția Națională Anticorupție cea care a coordonat afacerea, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, cum a fost cazul Consmin - deținută de Botoroagă - pentru a le garanta plata la timp a unor lucrări finanțate de ministerul turismului.

În cele din urmă, Ion Ariton a fost acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

DOSARUL GALA BUTE. Tribunal din Bulgaria: Elena Udrea va fi extrădată » Decizia nu e definitivă
Elena Udrea, la Gala Bute

Mai jos ai toate părțile investigației GSP Gala Butea - Elena Udrea:

  1. Gală profesionistă cu bani de la statul amator.
  2. Un campion deturnat.
  3. Bani, firme și politicieni, rețeta secretă a Galei Bute. 
  4. Departamentul Antifraudă al UE cercetează finanţarea „Galei Bute”
  5. Comisia Europeană reclamă fapte penale la gala organizată de Obreja și finanțată de Udrea. Obreja: ”Ăștia de la DLAF se trezesc de dimineață și acuză lumea”
  6. Cum s-au folosit banii românilor la Gala Bute: 1% pentru frunză, 99% în vînt
  7. Declaraţii spectaculoase în Dosarul Galei Bute » DNA, unde este milionul de euro „profit”?
  8. Cititorii au sesizat DNA: 1.000.000 € lipsă la Gala Bute. Sistem de fraudare a fondurilor europene
  9. Obreja urmărit penal, dar unde au ajuns banii?!
  10. Primul indiciu găsit: șefa serviciul anticorupție a lui Liviu Dragnea e o folcloristă! Al doilea indiciu: Friptu și Surcel, ”maeștrii” neabsorbției de fonduri europene. Al treilea: cititorii au ajuns în față la DNA – din Gala Bute lipsesc 1 milion de euro!
  11. ”Nu semnez nici dacă mi se taie mîna!”, a spus Ilie Dobre, pentru că, pînă la Gala Bute, Radio nu plătise la meciurile boxerului!
  12. De azi, înscrieri la „Unde-s banii din Gala Bute?”. O declarație de avere și ceva tare în ziarul de mîine!
  13. “Instituțiile patriei mele”
  14. ”BRD SMS: Contul dvs a fost debitat cu un miliard de euro”. Cînd nu găsești milionul, plătești miliardul!
  15. Banii orfani ai Europei
  16. Profitul Galei: 1,2 mil. de euro
  17. Împărații fondurilor europene
  18. Contul de piatră s-a dărîmat
  19. Procuroarea „care a pierdut pe drum suspecții” pleacă din DNA!
  20. Să ne corectăm opiniile inexacte, dar repede, că se supără politicienii!
  21. Curtea de Conturi confirmă jaful din Radio România de la Gala Bute
  22. Și stînga nu mai vine
  23. Procurorul din dosarul Ridzi redeschide cercetările în Gala Bute
  24. Judecătorul la care pretindea Obreja că “va umbla” pentru Vîntu este Corina Jîjîie, președinta Secției Penale de la Înalta Curte!
  25. Obreja: „Vîntu vrea să murdărească Înalta Curte! Eu sînt un instrument”
  26. Urmează al doilea KO în Gala Bute! Sursă judiciară: „Chiar dacă ministrul Elena Udrea a semnat doar felicitările de Crăciun și de Paște, ea este unul dintre profitorii corupției din spatele galei de box!”
  27. Cînd Antena 3 crede exact ce crede și Udrea: că fostul ministru nu va păți nimic!
  28. „Infracțiunile din Gala Bute au fost pregătite cu mult timp înainte, inclusiv în ședința de Guvern”
  29. Oamenii Elenei Udrea au început să vorbească: o dezvăluie drept “șefa Galei Bute”!
  30. Procuroarea DNA care a redeschis “Gala Bute” se pensionează subit la 56 de ani » Noi nu ne pensionăm, ne-am plictisi de moarte! Dezvăluirile din ziar continuă
  31. Dosarul Gala Bute a ajuns la procuroarea Ana Dana, cea care îl anchetează pe Mazăre
  32. Ce găsise procuroarea Alexandru? Oameni care n-au vrut să semneze pentru că și-au dat seama că nu FRB organizează Gala Bute!
  33. Nimic de la ziariști. Vocea inspectorilor antifraudă și a procurorilor despre Gala Bute
  34. Cocoș decidea ca partea lui de șpagă să ajungă la Pescariu și, mai apoi, Pescariu îi împrumuta cu bani pe Cocoș și pe Udrea
  35. S-a lămurit misterul lansat de președintele Băsescu: prima procuroare a Galei Bute cere judecătorilor să ne pedepsească pentru că ”am fost presată de articolele din ziar”
  36. Surse DNA: „Lui Udrea i se trage de la banii de la Pescariu ajunşi în firmă şi nedeclaraţi”. Politicianul a tăcut în fața procurorilor
  37. Justiția la testul Udrea. Pînă să vorbească, pozele de la Paris scot limba
  38. Cine a turnat-o pe Elena Udrea si de ce dosarul s-a încheiat acum?
  39. Cazul care n-a vrut să moară
  40. Mărturii DNA: Pentru plăţi la zi, Udrea cerea „sponsorizări”, iar acestea se făceau şpăgi!
  41. Bună pentru arestare
  42. BRD, Udrea, SRI-DNA, secrete supărătoare
  43. Final de epocă: Udrea a comparat situația ei cu suferința victimelor Holocaustului
  44. Ridzi – Udrea, derby penal de la distanță. Bomba lui Tudor Breazu
  45. Viața la țară 2.0
  46. Imposibilul de ieri
  47. DW: ”Cătușele nu mai semnifică penitența, ci gloria persecutatului”
  48. Nastasia a turnat-o pe Udrea: DNA zice că i-a dat 900.000 de euro cash în Gala Bute! Afaceristul Gărdean susține mărturia
  49. Păcat că n-a azvîrlit geanta spre Ridzi!
  50. Sursă judiciară: “Cercetările DNA pe fonduri europene sînt doar la început”
  51. Datoria ziariștilor față de Udrea
  52. Cade unul dintre capetele de acuzare în Gala Bute: Topoliceanu îl sfătuia pe Breazu pe net cum s-o toarne pe Udrea!
  53. În numele îndoielii
  54. Greu de apărat: un soft din șpagă pe iPad-ul lui Udrea și un bancher dispărut
  55. Gala Bute: Kovesi a ieșit împotriva lui Udrea, dar nu spune ce s-a întîmplat cu Mariana Alexandru
  56. Culisele Galei Bute: cum să nu ajungi ca funcționar public la DNA
  57. GALA BUTE: ”Dacă i-am trata nediferențiat pe inculpați, s-ar apuca toți să îngreuneze cercetările”
  58. Curtenii Elenei Udrea: ce puternici au fost, ce puțini ați rămas!
  59. Obreja: ”Toți procurorii DNA la un loc nu au făcut ce am făcut eu pentru România!”
  60. 3 mil. de lei de la Udrea la Obreja
  61. Obreja și-a cîștigat dreptul la o sală de masă, Udrea acuză din nou SRI
  62. ”Gala Bute” se termină, Elenei Udrea i se deschide un alt dosar
  63. Rechizitoriul Galei Bute: ”Am interceptat emailuri care arată cum Udrea elimina știri din presă prin intermediul lui Breazu”!
  64. De ce nu a scăpat BRD de directorii compromiși
  65. BRD și-a încasat dobînzile în Gala Bute din banii publici fraudați prin clienții politici ai lui Udrea
  66. Udrea are dreptate: problemele lui Predoiu în Gala Bute
  67. Am pierdut procesul în prima instanță
  68. Uniunea Europeană pupă unde scuipă DNA și SRI
  69. Udrea contestă faptul că patru inculpați din Gala Bute își recunosc vina. Care-i miza
  70. Oamenii care nu pot să pronunțe cuvîntul ”mită”
  71. Cît de mari sînt afacerile dintre denunțătorii Elenei Udrea
  72. Procurorii au găsit texte antisemite și homofobe date postacilor lui Udrea ca să le împrăștie
  73. ”Purtătorul de cuvînt al SRI a negociat cu Elena Udrea un contract de 10.000 de euro în campania electorală”
  74. Statul va pierde pentru că merită să piardă
  75. De ce nu dă Înalta Curte acces la dovezile din ”Gala Bute”? Sînt 7 cereri!
  76. Prima victorie a Elenei Udrea: instanța a refuzat soluția agreată de DNA și de denunțători
  77. asta_vor_oamenii_să_nu_se_mai_întîmple @presidency.ro
  78. „Doi bloggeri costă 1.200 de euro, TVA inclus”
  79. Gala Bute, Z 2: Lumea morală a lui Tudor Breazu
  80. În ”Gala Bute”, Monica Macovei nu are dreptate: înregistrările sînt puține și fără pondere în economia cazului
  81. Matrix plângând
  82. Avocat: ”Dumneavoastră personal ați avut un interes politic de pe urma Galei Bute?” » Udrea: ”Da, am vrut să devin președintele României!”
  83. Udrea și Ariton au dat din bani publici pe Gala Bute cât a dat ProTV pe Campionatul European de Fotbal!
  84. Sentință definitivă: Gazeta nu a încălcat reputația procurorului DNA Alina Stoica, magistrat care îi scăpase pe Elena Udrea și Ion Ariton
  85. Gala Bute: Judecătoarea s-a enervat și a cerut numere din ”mobilul” cărăușului care spăla banii europeni în plicuri și pungi!
  86. Martor în Gala Bute: ”Ministerul ne-a pus să dăm banii pe care-i prevăzuserăm pentru ca populația să accepte energia nucleară de la Cernavodă!”
  87. CUPRINS: Cronicile ședințelor de judecată din Gala Bute
  88. În așteptarea verdictului în ”Gala Bute”, președintele Traian Băsescu propune închiderea Înaltei Curți!
  89. Udrea, interviu cu Gazeta Sporturilor în Costa Rica: ”Înalta Curte va trimite Gala Bute spre rejudecare și voi reveni în țară! Destinul meu e să conduc România!”
  90. Interviul cu Udrea în Costa Rica: Ștucan are înregistrarea interviului și a momentului în care Udrea își dă acordul pentru publicare
  91. Iarna Elenei Udrea și toamna Patriarhului Băsescu: prima instanță s-a pronunțat deja pe faptele din documentul prezentat de președinte ca atuul decisiv al lui Udrea!
  92. Mâine, verdictul în Gala Bute. Cum funcționa schema șpăgii de 10% în ministerul Elenei Udrea
  93. Sentința din „Gala Bute” crește la 10 milioane de euro suma recuperată de bugetul de stat ca urmare a investigațiilor GSP despre corupție!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (135)
cordell.hull
cordell.hull  •  19 Aprilie 2022, 18:45
Postat de boierasul pe 14 Aprilie 2022, 20:04

Urmează fata lui Petrov la pușcărie)) Base va fi distrus) Doamne ajuta să-l vad mort!!!

Eu as vrea sa mai trăiască măcar 20 de ani pentru a plăti pentru răul făcut romanilor

garfiledjon
garfiledjon  •  19 Aprilie 2022, 17:23

incredibil.eu nu mai am radabdre,cand o extradeaza o data. deja este prea de tot,ar trebui sa primeasca un spor de inca 2 ani pentru ca fuge de autoritatile romane. pana o extradeaza astia trec pastele. incredibil. ce hotie.

ceaiuri
ceaiuri  •  19 Aprilie 2022, 17:07

'influenta"lui Basescu incepe sa dispara(daca e pe bune jumat din politicieni tb inchisi)si se vede,oameni apropiati lui incep sa fie cercetati condamnati(multe dosare de la"pastrare"vor apare)si cred ca aici poate sa fie si o razbunare(Adrian Nastase nu uita)si cum zicea un fost om politic o sa fie o "vanatoare"pt a se recupara din banii facuti ilegal(cred ca daca "doneaza"o suma importanta Udrea poate rezolva o detentie usoara )

Vezi toate comentariile (135)
Comentează