GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DOPAJ ÎN KAIAC

EXCLUSIV Doctorul lotului național de juniori vine cu noi dezvăluiri: ”Soseau antrenorii cu medicamente: «Pe astea le facem!»"

Octombrie 2016: antrenorul Beniamin Zabet e în fața fetelor urcate pe treapta cea mai de sus a podiumului la un concurs desfășurat la Bascov
Octombrie 2016: antrenorul Beniamin Zabet e în fața fetelor urcate pe treapta cea mai de sus a podiumului la un concurs desfășurat la Bascov

Articol de - Publicat miercuri, 25 ianuarie 2017 00:00

Doctorul lotului național de juniori, Răzvan Mincă, dezvăluie că unii tehnicieni recomandau chiar scheme medicale pentru sportivi. Mincă și un kaiacist rostesc și un nume: ”Inclusiv Beniamin Zabet a indicat Evatonul, de exemplu”. Antrenorul neagă orice implicare medicală.

"Pasul de la suplimente legale la produse interzise este foarte fragil", admit multe voci prezente în ancheta Gazetei pe marginea celui mai mare caz de dopaj din istoria sportului românesc, explodat în lumea kaiacului. De fapt, cum ajung medicamentele în cantonamente și la competiții?

Indivizi dubioși ce roiesc în jurul loturilor, puști care se alimentează pe filiere proprii cu produse vehiculate prin sălile de fitness sau recomandări din gură-n gură de la un sportiv la altul sunt doar trei dintre variantele periculoase invocate de oameni din sistem. Dar mai apare încă o versiune neașteptată.

"Le cărau sportivii"

O spune Răzvan Mincă, manager al Spitalului Costești-Argeș și doctor la lotul național de juniori: "Chiar antrenorii veneau cu medicamente la pachet și le puneau în brațe. «Uite, pe astea trebuie să le facem!». Nu le duceam eu în geanta de urgență, ci le cărau sportivii.

Discut aici absolut numai de produse legale, fiindcă n-am fost niciodată adeptul dopingului și i-am învățat pe copii să fugă de substanțele interzise. Până la urmă, e un sport cu un consum foarte mare și nu poți face performanță fără o medicație care să te ajute.

Însă e adevărat că antrenorii recomandau și veneau și ei cu niște scheme medicale mai vechi sau preluate, probabil, de pe la loturi din străinătate, de unde presupun că mai adună informații".

Unul dintre sportivi, ce preferă să nu-și dezvăluie identitatea, lansează un nume surprinzător: "Evatonul a fost recomandat la lotul de juniori inclusiv de Beniamin Zabet".

Substanța, un complex de vitamine B permis de WADA, este cea care a produs un incident la Mondialul din Portugalia 2015, când tânărul Răzvan Rotaru, din kaiacul de 4, a reclamat o stare bruscă de sufocare în timpul administrării din cauza fluxului prea alert fixat pe perfuzie.

"Nici prin cap nu mi-a trecut"

Iar Beniamin Zabet (64 de ani), fost președinte de onoare la FRKC și antrenor la CSȘ Orșova, e o figură cu reputație remarcabilă în kaiac, fiind unul dintre descoperitorii de talente cu o activitate de patru decenii în zona tehnică.

Doctorul Mincă îl nominalizează însă și el pe Zabet senior: "Da, bineînțeles! Se pare că da! A fost și sugestia lui Zabet să apelăm la Evaton, dar chiar n-aș dori să mai detaliez, pentru că eu sunt prins la mijloc într-un război care nu-i al meu. Există acolo tot felul de tabere, copiii sunt și ei probabil influențați să iasă cu anumite declarații".

Zabet e pur și simplu furios când aude subiectul: "Niciodată nu am făcut așa ceva. Nici prin cap nu mi-a trecut, pentru că oricum nu mă pricep la chestiuni medicale. Cei care oferă informații în această anchetă jurnalistică nu vor să admită că sunt, de fapt, niște lupi moraliști. Eu mi-aș pune întrebarea care a fost interesul celor care furnizează astfel de amănunte, pentru că lucrurile merg, în general, spre discreditarea sportului românesc. E un trend abrupt, care ne-a împins deja sub nivelul fundului apei!".

"Am cerut mereu sprijin medical responsabil"

Completează: "Sistemul e de vină că nu permite federației să angajeze medici cu responsabilități clare, astfel încât antrenorii și sportivii să-și vadă strict de performanță. Antrenorul nu are obligația de recuperare și refacere a sportivului, noi ar trebui să-i avem la dispoziție complet apți alimentar, fizioterapeutic, medical.

Dar fiindcă există aceste lipsuri, apar fenomene colaterale interpretabile sau speculabile în fel și chip. Așa că vă rog să căutați în altă parte antrenorii implicați în astfel de acțiuni, că la loturi s-au perindat vreo 20 de nume!

Din contră, eu am încercat mereu să cer sprijin medical competent și responsabil ca să mă degrevez de niște lucruri pe care nu le stăpânesc. Sigur, fiecare are dreptul să declare ce dorește, nu fac nimănui vreun proces de intenție, însă nu e nimic adevărat în ce mă privește".

"Au plătit cu viața"

Beniamin Zabet este tatăl lui Bebe Zabet, antrenorul lotului olimpic feminin, suspendat recent pentru un an de către ANAD în afacerea meldoniumului. Zabet jr. a avut o sancțiune și ca sportiv pentru dopaj.

Părintele său spune că "prima dată a fost la mijloc o înscenare montată de Corneliu Bârsănescu și Mihai Țurcaș, care, săracii, au plătit cu viața! Iar acum Bebe nici măcar n-a fost în cantonamentul din Portugalia unde s-a petrecut chestia cu substanța interzisă".

Bebe Zabet a fost suspendat pentru că una dintre sportivele lui, Elena Meroniac, a fost prinsă cu meldonium, având cea mai mare concentrație detectată la analize din întreg grupul de kaiaciști testați pozitiv.

"Sunt un antrenoraș mic, de la țară, fac treaba asta de prin 1975. În kaiac nu s-au întâmplat niciodată până acum cazuri de doping, iar toată povestea asta cu meldoniumul nu face bine. Nici n-am vrut să vorbesc inițial, dar vedeți cum îmi redați declarațiile, că pot să mi le retractez imediat în două zile. Au mai fost cazuri!"
Beniamin Zabet, antrenor kaiac CSȘ Orșova

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
1383345061698425
Zabet Benjamin  •  28 Ianuarie 2017, 19:45

Ionita Kalutu Marian , . Continui sa cred ca ar fi fost mult mai bine ca lucrurile sa se spele in familie, asta neinsemnand treaba cu pusul batistei pe tambal dar amploarea luata de lucruri vin sa arunce o lumina nefavorabila asupra sportivilor nepatati, mai mult, sa puna intr-o postura nedreapta rezultatele, in timp, obtinute de marii nostri sportivi. Cei care acum "ridica piatra" sa stie ca la marile competitii mondiale si europene, fie ele pentru juniori sau seniori,controale anti doping se fac, mai ales medaliatilor si Slava Domnului, pana acum nici unui medaliat roman nu i-au fost retrase medaliile dupa un anumit timp. Îmi place · Răspunde · 1 · 21 ianuarie la 17:04

1383345061698425
Zabet Benjamin  •  28 Ianuarie 2017, 19:04

Acest ,,BINOM,, nu poate fi separat, oricât s-ar schimba sau nu miniștrii, președinți, directori, jurnaliști etc. , el coexistă și va coexista organic întotdeauna. Același pleonastic,,antrenoraș de la țară,, ! Cuvinte cheie: kaiac-canoe, negare, Mondiale, substanțe perfuzabile, lanțuri, FRKC, respect, diamante, antrenoraș.

1383345061698425
Zabet Benjamin  •  28 Ianuarie 2017, 19:03

oameni care nu știu ce înseamnă kaiac-canoe ! Din cauza acestor oameni suferă si foștii mari campioni care au ținut steagul cat au putut de sus la orice competiție ! Oricât aș fi de optimist/pesimist și fără să am pretenții de a fi Mama-Omida sau Nostradamus, nu cred că se va întâmpla mare lucru. Articol de — Justin Gafiuc Sambata, 14 Ianuariedtdr • 14 Ianuarie 2017, 12:31Problema-i ca sportul romanesc este pe un tobogan negru. In orice tara normala, sportul este condus de profesionisti. Se pare ca la noi, unii au stiut sa fuga, altii sa traga la rame sau sa joace rugby, dar au cam uitat sa mearga pe la scoala. Aici este problema.Trebuie oameni destepti, priceputi, corecti , buni menegeri si sponsori adevarati . Întotdeauna am respectat și voi respecta, sportivii de înaltă performanță (și nu numai), în general și pe cei de la kaiac-canoe în mod special, pt. munca deosebit de grea pe care o depun zi de zi la antrenamente , dar mai ales la concursuri. Sportivii de performanță sunt, după umila mea părere, ,,Centrul universului sportiv,, , acele ,,Diamante,, care pot și trebuie șlefuite de artiști/antrenori dotați cu calități specifice ,,meseriei,, ajutați, fără doar și poate, de ,,calfe și zidari,,(Meșterul Manole). Acest ,,BINOM,,

Vezi toate comentariile (7)
Comentează