GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE

EXCLUSIV Secretele lui Pagniello » De ce minte CFR în privința colaborării cu italianul asociat cu mafia pariurilor din Italia + Mărturiile unor părinți și copii păcăliți într-o “înșelăciune” internațională

Articol de - Publicat miercuri, 03 mai 2017 14:29

Imaginea de mai jos, realizată pe 26 august 2014, este un tribut involuntar adus tehnologiei. În același timp, reprezintă o uriașă farsă a sorții.

 15 noiembrie 2014 morris pags balbo papa
Papa Francisc, Abel Balbo și Maurizio "Morris" Pagniello. Sursă: Facebook

În poză, Papa Francisc râde și se uită spre smartphone-ul bărbatului cu părul dat cu gel. În mijloc, compatriotul suveranului pontif, Abel Balbo, zâmbește și el, dar e apăsat de încărcătura momentului. Fostul internațional argentinian - care în meciul cu România de la Mondialul din 1994 a marcat golul de 3-2, prelungind suspansul unei partide legendare - are un dublu rol la întâlnire. Este invitatul prietenului său Javier Zanetti, venit la Vatican să discute despre un meci al păcii propus chiar de Papă, și în același timp este director tehnic la Genova International School of Soccer, școala de fotbal deținută de bărbatul din dreapta.

Necunoscutul din imagine se numește Maurizio Antonio Pagniello, zis și Morris. Italianul pregătit să își facă selfie cu Papa este asociat de Departamentul de Integritate al Ligii Spaniole cu un grup mafiot calabrez care truchează meciuri de fotbal în întreaga lume.

“Morris este un nenorocit ticălos care merită să fie în închisoare”
Keegan Shankland, fost jucător la CFR International Cluj

Primul neadevăr: banii luați de CFR

Grupul are legături și în România, descoperite de Gazeta Sporturilor. În vara lui 2016, a fost implicat în discuții pentru preluarea a patru cluburi din Liga 1 și Liga 2: FC Brașov, Poli Timișoara, U Cluj și Unirea Târlungeni.

Cu trei ani înainte, în vara lui 2013, Pagniello a condus pentru câteva luni o altă echipă din România, înființată în urma unui parteneriat cu CFR Cluj și înscrisă în liga a patra!

conferinta de presa pagniello
Cadu, Morris Pagniello, Iuliu Mureșan și Mircea Rednic, la conferința de presă în care a fost anunțat parteneriatul CFR - GISS. Sursă: Facebook

Italianul i-a convins pe români să se partenerieze cu școala sa de fotbal, Genova International School of Soccer (GISS), o entitate cu o reputație îndoielnică.

Echipa românească născută din această asociere a existat o vară și o toamnă și s-a numit CFR Internațional Cluj.

poza de grup cu prima echipa
Poză de grup cu lotul echipei mari de la CFR, împreună cu copii aduși de Pagniello pentru echipa academiei. Antrenorul David Shankland este primul din stânga. Sursă: Facebook

Acum, după ce Gazeta a scris despre implicarea lui Pagniello în Spania și Italia în două dosare legate de trucare de meciuri, oficialii clubului din Gruia încearcă să se delimiteze de controversatul italian.

În relația dintre CFR și Pagniello, “nici un ban nu a fost mutat din conturi”, a susținut săptămâna trecută președintele Iuliu Mureșan.

Gazeta l-a contactat în Canada pe David Shankland, antrenorul academiei înființate de CFR și Pagniello. “Morris folosea numele CFR și le plătea, dacă nu mă înșel, 4.000 de euro pe lună. 40.000 de euro pe an. A și plătit niște bani. Cred că a trebuit să facă o plată inițială pentru trei luni. După asta, nu cred că a mai plătit”, contrazice Shankland vorbele lui Mureșan.

Pagniello figurează și în Registrul Comerțului din România. În aprilie 2013, italianul devenea asociat cu un capital social vărsat de 1.000 de RON în firma SC General International Management SRL.

Asociatul lui Pagniello cu drepturi egale în companie se numește Vasile Boca.

“Eu sunt un apropiat al clubului CFR. Sunt prieten cu domnul președinte (n.red. - Iuliu Mureșan), cu domnul Zamfir (n.red. - fostul director sportiv Răzvan Zamfir), cu domnul Andone, cu Mandorlini. Până s-a făcut societatea, urma să se facă un contract de sponsorizare a școlii…În primele două luni, trimitea Morris banii sau venea personal și achita”, spune Boca, un om de afaceri de 63 de ani care a îndeplinit rolul de manager de proiect la academie.

Firma cu acționariat mixt a fost radiată abia în decembrie 2016, la 3 ani după eșecul proiectului.

vasile boca
Vasile Boca, la un antrenament al CFR International Cluj. Sursă: Facebook

“Când am văzut că încep să apară probleme de amânat a plăților, i-am scris lui Morris, i-am mulțumit frumos și m-am retras. Am mers la hotel, am anunțat că eu nu mai fac parte din proiect”, povestește Boca ieșirea sa din proiect, petrecută în toamna lui 2013.

Și Iuliu Mureșan spune că “italianul nu fost serios și nu a făcut purici mulți pe aici”.

Au dispărut linkurile de pe site

De aici încolo, apar noi dubii. Pe pagina de Facebook a GISS, academia lui Pagniello, există multe linkuri de pe site-ul oficial al CFR Cluj, articole publicate de club în care sunt anunțate oficial veniri de jucători impresariați de Pagniello și acțiuni comune cu tabăra italianului.

Linkurile sunt acum inactive!

screen shot 2017 04 27 at 16.30.22
Link de pe site-ul CFR cu anunțul oficial al asocierii cu Morris Pagniello. Sursă: www.cfr1907.ro

Mureșan spune că nu-și aduce aminte dacă echipa CFR Internațional a fost înscrisă în Liga a 4-a, deși la mijloc era numele clubului pe care-l încă îl conduce: “Nu mai știu. Eventual mă mai documentez, dar din câte cred nu a făcut”.

Prietenul președintelului, Vasile Boca, îl contrazice: “S-au înscris în liga a patra și cred că au jucat vreo cinci-șase meciuri. După aia, nu s-au mai prezentat. Nu au trimis bani să plătească taxele de meciuri, taxele de astea…Probabil au apărut și ceva divergențe cu antrenorul canadian. După ce am ieșit eu, lotul s-a înjumătățit, apoi a mai stat vreo lună-două pe aici. Fără să joace, doar se antrenau”.

Antrenorul echipei, David Shankland, are o versiune un pic diferită: “CFR ne-a pus la dispoziție autocarul și ne-a ajutat să ne înscriem în liga a patra. Cu numele lor. Cred că am jucat 10 meciuri. Am jucat până aproape de pauza de iarnă”.

Gazeta a verificat arhivele AJF Cluj și a descoperit că meciurile echipei CFR Internațional sunt singurele disputate în sezonul 2013-2014 care nu au rezultatele înregistrate! Asta deși în serie a jucat și echipa CFR 2, formația Under-19 a clubului CFR, care s-a retras și ea după 14 etape. Rezultatele de până atunci ale acestei formații sunt, însă, trecute.

screen shot 2017 04 28 at 17.29.36
Site-ul AJF Cluj. În prima etapă, s-a jucat meciul CFR Cluj 2 - CFR Internațional. Rezultatul nu apare, deși CFR 2 a câștigat cu 4-2. Sursă: www.frf-ajf.ro/cluj

De ce au dispărut rezultatele CFR Internațional?

Președintele AJF, Vasile Marc, spune că va verifica în rapoartele de joc. Nu a mai revenit cu răspunsul.

Contractul lui Carter, jucătorul lui Pagniello

CFR Internațional a avut în componență australieni, canadieni, americani, singaporezi și indieni.

Meciurile s-au disputat pe terenuri de țară din județul Cluj, iar imagini de la câteva jocuri sunt disponibile pe pagina de Facebook a școlii lui Pagniello. Într-una dintre ele, fotbaliștii coboară din autocarul clubului CFR!

meci de cup
Postare cu fotbaliștii lui Pagniello coborând din autocarul CFR, pentru "un meci de Cupa României". Gazeta nu a putut identifica partida. Sursă: Facebook

În septembrie 2013, postările GISS despre echipa din România au încetat.

În schimb, au continuat cele în care erau anunțate meciurile primei echipe de la CFR în care a evoluat Anthony Carter, un atacant australian impresariat de Pagniello.

“Majoritatea copiilor aduși de Morris la Cluj erau extracomunitari. Nu puteau să stea mai mult de trei luni fără viză. Dar pe urmă m-am prins. Îi ținea numai 3 luni și pe urmă aducea alții. Din cauza vizelor”
Vasile Boca, fost asociat cu Pagniello

Deși Iuliu Mureșan încearcă să se delimiteze de italian, spunând că nu au fost transferați bani, jucătorul lui Pagniello, Carter, a fost legitimat de CFR până în vara lui 2016, când a plecat în Portugalia, la Trofense!

Carter a evoluat în cinci meciuri pentru clubul din Gruia.

Australianul de 22 de ani este o excepție de la modul de lucru folosit de Morris Pagniello în întreaga lume.

Momeala: “prieten” cu vedetele

Pe contul de Facebook al academiei lui Pagniello se succed poze cu toate vedetele mari din fotbal, de la Ronaldo, Zidane, Maradona, Ancelotti și până la Del Piero sau Nedved. Inevitabil, toți sunt numiți “prieteni”, “colaboratori” sau “reprezentanți” ai Genova International School of Soccer.

colaj main

Un simplu search pe Google scoate la iveală zeci din cluburi din Europa, Asia, America sau Australia care la un moment au anunțat că s-au parteneriat cu Morris Pagniello.

În momentul apariției acestui articol, un grup de copii japonezi se află “în probe” la clubul spaniol de primă ligă Leganes, în urma unei “colaborări” cu GISS.

pags leganes
Morris Pagniello și copiii japonezi aflați în "probe" la Leganes. Sursă: Facebook

Nimeni nu poate spune exact care sunt detaliile parteneriatului.

Procurorii spanoli care anchetează dosarul meciurilor trucate deschis la începutul lui aprilie după partida Barcelona B - Eldense 12-0 au descoperit că jucătorii aduși de “investitorii” italieni plătesc de fapt pentru prezența lor la un club din Europa

Invers decât e normal.

getafe
Articol recent din cotidianul As, cu jucătorii de la Getafe și o reclamă la școala lui Pagniello. Sursă: Facebook

Același truc este descris și de cei care au lucrat cu Morris Pagniello în România.

Keegan Shankland, fiul antrenorului de la CFR Internațional, se consideră o victimă a italianului: “Morris a aranjat pentru mine și pentru un prieten să dăm o probă de joc în Italia, la Pro Vercelli. Când am ajuns acolo, am aflat că lotul era deja făcut. Ne-am antrenat de două ori, însă cei de acolo nici măcar nu ne-au urmărit”.

Cu toate astea, tânărul canadian l-a urmat pe Pagniello la Cluj, unde Shankland junior a și jucat pentru echipa mixtă antrenată de tatăl său.

shanklands
David și Keegan Shankland, tată și fiu, în tricourile CFR. Sursă: Facebook

David, seniorul familiei, explică: “Acest Pagniello trebuie demascat. Pândește tinerii jucători al căror vis este să devină fotbaliști și îi stoarce de bani pe ei și pe părinții lor. Are 100 și ceva de jucători.

Cum procedează?

Se duce la un club și spune: “Luați acest jucător? Vă vom plăti 2.000-2.500 de euro pe lună pentru el. Pentru un club mic din sudul Europei, banii ăștia înseamnă ceva. Dar de fapt, părinții plătesc pentru asta. Pe el îl costă 500 de euro să țină un jucător acolo, dar părinții plătesc 2.500 de euro”.

La încheierea prematură a proiectului, Shankland a fost nevoit să achite datoriile lăsate în Cluj de Pagniello:

“Am pierdut în jur de 40.000 de euro din cauza lui. Cu câteva săptămâni înainte să plecăm de la Cluj, a trebuit să plătesc pentru cazarea jucătorilor, a trebuit să plătesc pentru închirierea terenului de antrenament.

Am plătit hotelul, am plătit un RMN făcut unuia dintre jucători. Am plătit din buzunarul meu, eu, care oricum nu eram plătit”.

“Nu părea un tip cu bani. În clipa în care am terminat cu ei, era o situație de 5-6.000 de euro restanță la cazare. Pe urmă copiii au plătit. Mă întrebau oamenii ăia: “Domnul Boca, când plătiți?”
Vasile Boca, fostul asociat al lui Pagniello

Surprinzător, Shankland l-a urmat pe Pagniello la Zakynthos, în liga a doua din Grecia, unde italianul încerca preluarea clubului:

“Morris e o persoană foarte meschină. Mi-am dat seama foarte târziu cât de parșiv era. Morris dădea vina în timpul ăsta pe CFR. Că CFR nu se ținea de cuvânt.

Apoi, mi-a oferit posibilitatea să merg la Zakynthos, în Grecia. M-a luat cu bla, bla, bla, că acolo o să încep să fiu plătit. Avea doi tipi care voiau să preia Zakynthos. Erau doi mafioți italieni. Au încercat să-l strângă cu ușa pe președinte, încercau să lase clubul fără bani și să-l preia. Îmi imaginez că au făcut asta și în Spania”.

Antrenorul canadian spune că, într-un târziu, a realizat că este mințit de Pagniello și că l-a avertizat pe președintele lui Zakynthos despre riscurile partenerierii cu investitorii italieni.

Preluarea clubului a picat, iar Shankland a rămas 18 luni în Grecia.

“M-am gândit să-l dau în judecată, dar e atât de șmecher încât nu aveam nicio șansă. Uitați-vă că este peste tot. E în Australia, e în Spania, e în America. A avut un parteneriat cu un grup din America și cei de acolo l-au demascat recent”
David Shankland, fost antrenor CFR International Cluj

Vânătoare de părinți bogați

Un alt fost jucător canadian adus de la Pagniello la Cluj și plecat din cauza unor probleme medicale, Jordan de Graaf, povestește pentru Gazetă:

“Tot ce mi s-a întâmplat acolo mi s-a părut suspect. Jucătorii aduși erau foarte slabi și cu toate asta li se spunea că au șansa să joace la profesioniști. Mie mi-a spus că jucătorii slabi sunt acolo pentru a-mi plăti mie calea spre un club profesionist. Cu tot cu zboruri și cu o lună de cazare la academia din Italia, cred că-mi Morris îmi datorează 10.000 de dolari canadieni. Tatăl meu îi trimitea banii, deci nu știu exact cât a costat totul”.

semntura de graaf
Alin Minteuan, Jordan de Graaf și Pagniello, pe stadionul din Cluj. Sursă: Facebook

Partenerul român al lui Pagniello, Vasile Boca, vorbește și el despre trucurile italianului: “Cred că povestea cu CFR II era o propagandă a lui Morris, cu părinții…ca să vadă unde le sunt copii. Copii ăștia nu erau de nivel. Erau copii de părinți cu bani din țările respective și părinții plăteau să se pregătească”.

Când îl sunam să-i spun că trebuie plătită cazarea, Morris îmi spunea că i-a dat bani lui Vasile Boca. Așa că eu credeam că Vasile ne jefuiește de bani. Acum știu că Vasile era cinstit. Probabil, că Morris ne folosea pe mine și pe Vasile, spunându-ne că a trimis bani. Eram băgați la mijloc. Ajunsesem să nu mai vorbesc cu Vasile, apoi m-am simțit jenat. Mi-am dat seama că Morris ne jucase pe degete. Probabil îi spunea lui Vasile că eu am luat banii
David Shankland, fost antrenor CFR International Cluj

Boca spune că a stat de câteva ori la masă cu Pagniello, prilej cu care a auzit niște istorii incredibile:

“Nu numai cu fotbalul a făcut afară.

A făcut-o pe chestia cu talente de muzică. Avea un tip foarte bun pe IT care știa să pătrundă oriunde pe internet, spre exemplu în Malaiezia, și să caute lucruri. Ce copile de milionari ar dori să devină vedete de muzică? Pe ce stil? Al Shakirei. Morris era capabil să o ducă pe Shakira în Malaiezia, aduna bani de la milionarii ăia pentru o cină.

Tipului ăstuia îi dădea teme. Expertul știa să descopere orice pe net. Mi-a povestit cum au fost în Australia. Cum s-a adunat cu copiii de acolo. L-a dus pe Roberto Baggio cu el, ăla e mare vânător. L-a dus la o vânătoare de o săptămână, gratis. Rolul lui era să fie la cină împreună cu cei care organizau cina. Plăteau și un bilet de intrare, bineînțeles. O sumă ca să participe la cina cu Roberto Baggio, unde purta discuții cu fiii lor despre cum să devină fotbaliști”.

screen shot 2017 04 27 at 17.30.49
Ben Johnson, Maradona, Pagniello. Sursă: Facebook

“Era diabolic. Ben Johnson era însoțit de un copil indian al cărui tată era multimilionar. Avionul privat cu care a venit la Cluj era suportat de tatăl ăluia. Îi zicea tatălui că fiul lui e foarte talentat la fotbal, dar cu pregătirea fizică are probleme și că el a găsit omul care se va ocupa de pregătirea lui. Pe Ben Johnson”
Vasile Boca, fost asociat cu Pagniello

Cina cu Ancelotti, mit sau realitate?

Pe Facebook-ul GISS, există un afiș de promovare a unei cine cu antrenorul Carlo Ancelotti, eveniment pe care școala lui Pagniello susținea că îl va organiza la Vancouver, în Canada, pe 26 septembrie 2015. Biletele de intrare costau 300 de dolari.

screen shot 2017 04 27 at 14.39.14
Posterul pentru cina cu Ancelotti. Sursă: Facebook

Ancelotti era în vacanță în orașul canadian în care locuiește soția sa, modelul Barrena McClay.

Pe Google nu există nicio dovadă că antrenorul a participat la cina organizată de Pagniello. În schimb, cu o seară înainte, Ancelotti a cinat în oraș cu Pirlo și Lampard.

Pe de altă parte, nu există nici mărturia vreunui client înșelat de Pagniello. Sau a antrenorului al cărui nume ar fi folosit fraudulos de italian.

Din contră, Ancelotti apare în repetate rânduri în poze alături de Morris Pagniello.

Deși teoretic a fost înșelat de italian, Boca îl apreciază pentru “trombonul” său. Și pentru faptul că, susține prietenul lui Iuliu Mureșan, “avea un business superprofesionist cu academia Genova International School of Soccer. Am fost cu Alin Minteuan la un turneu organizat de Morris, era un organizator foarte bun.

Tot orașul ăla la 15 kilometri de lângă Genova, că nu era chiar în Genova, totul era ocupat. A ocupat hoteluri, a plătit…A mișcat lumea. El are talentul ăla”.

3
Imagine de la un meci jucat de CFR Internațional în liga a patra din România. Remarcați decorul. Sursă: Facebook

Gazeta a discutat cu un fost colaborator din Italia de-al lui Pagniello.

Sub protecția anonimatului, acesta a povestit: “Morris a mutat sediul școlii lui de fotbal de foarte multe ori. Are obiceiul de a nu plăti, el doar închiriază bazele, nu are o bază proprie. Când și-a mutat sediul lângă Vicenza, a lăsat datorii la bază, dar și la antrenori”.

Contactat de Gazetă, Morris Pagniello a răspuns inițial: “Vor vorbi avocații pentru mine”. Apoi, a susținut că toate acuzațiile sunt minciuni și că apreciază încercarea jurnaliștilor de a afla adevărul.

Apoi, a cerut întrebările pe mail.

Răspunsurile sale nu au mai venit.

Juniorii, paravan pentru mafia pariurilor

Este Pagniello un simplu escroc care profită de naivitatea părinților și a diverșilor clienți?

Departamentul de Integritate al Ligii spaniole (LFP) susține, într-un raport secret, că intrarea lui Pagniello la cluburi are și un alt scop: trucarea de meciuri.

evolutie indian
Fotbalist indian impresariat de Pagniello, în căutarea unei cariere în Europa, în trei fotografii făcute pe durata a 6 luni, la Parma, Kaposvari și CFR Cluj. Sursă: Facebook

Prin contractele semnate în urma aducerii de jucători, italianul realizează contactele necesare pentru a influența rezultatele.

Numele lui Pagniello apare în două dosare de trucare de meciuri. În august 2014, când se poza cu Papa Francisc, italianul activa și ca manager la două cluburi spaniole din liga a treia, Jumilla și Cultural Leonensa, pe care le-a legat prin contract de școala sa.

Trei luni mai târziu, în plin management al lui Pagniello, Cultural Leonensa a jucat în deplasare cu Marino și, potrivit Departamentului de Integritate de la Liga Spaniolă (LFP), pe piețele internaționale s-au observat modificări bruște și ilogice de cote la scorul de 1-0.

Partida s-a terminat cu scorul de 3-0, confirmând temerile oficialilor ligii legate de o posibilă trucare de meci.

Peste alte șase luni, în mai 2015, Morris Pagniello era reținut în scandalul Dirty Soccer, al patrulea caz major deschis de procuratura italiană în fotbal. Italianul în vârstă de 40 de ani a fost acuzat de “omessa denuncia”, adică tăinuire a unui aranjament.

“Nu sunt surprins să aud că e implicat în trucarea de meciuri. Sunt chiar încântat că e demascat. Acestea sunt niște lipitori în fotbal. Urăsc să văd oameni care folosesc fotbalul pentru a face bani într-un mod necinstit”
David Shankland, fost antrenor CFR International Cluj

Achitat în instanță, Pagniello a fost suspendat de federație 8 luni și amendat cu 35.000 de dolari, fiind unul dintre cei 38 de oameni de fotbal sancționați pentru implicarea într-o rețea cu ramificații în Serbia, Slovenia, Malta și Albania.

Modul de lucru era simplu.

Organizația condusă de Fabio Di Lauro și Ercole din Nicola plătea 150.000 de euro pentru fiecare meci trucat pe care se paria ulterior pe piețele ilegale din Singapore și Malta.

40.000 de euro mergeau către jucători. Recrutarea viza câte trei sau patru fotbaliști de la fiecare echipă.

Deși a fost suspendat pentru 5 ani în Italia, Ercole di Nicola continuă să lucreze, mutându-și sediul în Spania, unde a preluat pentru o vreme cluburile Jumilla (același unde fusese și Pagniello) și Eldense. La înaintare l-a scos pe prietenul său, Nobile Capuani (un antrenor obscur de la nivel de copii și juniori anchetat în Dirty Soccer), însă acesta a fost arestat la începutul lunii aprilie în dosarul deschis de procurorii spanioli după meciul trucat Barcelona B - Eldense 12-0.

În vara lui 2016, Capuani a venit în România și a încercat să preia Unirea Tărlungeni, în timp ce un alt prieten de-al său și partenerii acestuia au tratat cu autoritățile locale cumpărarea cluburilor FC Brașov, Poli Timișoara și U Cluj.

10.000 €adică recompensa unui jucător pentru un singur meci trucat, este echivalentul unui salariu lunar pentru un fotbalist de top din Liga 1

Rețeaua a reușit infiltrarea a cel puțin unui club din România, despre care Gazeta va scrie în zilele următoare.

CITEȘTE ȘI DESPRE LEGĂTURILE GRUPULUI ITALIAN CU FOTBALUL ROMÂNESC

 EXCLUSIV Italianul arestat în Spania pentru trucarea unui meci al Barcelonei B a negociat preluarea unui club din România! Partenerul lui a tratat pentru alte 3 cluburi din Liga 1 și Liga 2

EXCLUSIV Strângerea de mână a Mafiei! Cum a vrut CFR să-și facă academie cu un italian arestat și suspendat pentru trucare de meciuri. Legătura cu grupul italian anchetat în Spania și asociat cu mafia calabreză

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
427951077389201
Mihai Tanase  •  04 Mai 2017, 07:56

CFR este un club unde mafia spala bani . Trebuia de mult sa scrieti acest adevar .

1425838917717550
John Milne  •  03 Mai 2017, 15:34

Soros extended family.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close