GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  GSP.LIVE

EXCLUSIV Video-șocant la un meci de copii din România. Antrenorul care l-a crescut pe stelistul Niță înjură, urlă și amenință piticii de 10 ani: “Meritați să vă calc în picioare!”. Reacția agresorului + atitudinea incredibilă a părinților

Articol de - Publicat luni, 01 mai 2017 10:02

Sâmbătă la prânz, un meci între două grupe de copii născuți în 2006 și 2007 de la școlile de fotbal Panda Junior și FC Rușanu, disputat pe stadionul Tineretului de lângă Arcul de Triumf.

Ce se voia a fi un simplu joc de campionat între niște pitici de 10-11 ani s-a transformat într-un spectacol șocant oferit de antrenorul Dan Răhăianu de la Panda Juniors.

Nemulțumit de evoluția celor mai mulți dintre micuții săi jucători, antrenorul trecut de 50 de ani a început rapid să urle și să înjure grosolan.

Din expresiile folosite de Răhăianu, fost antrenor de copii la FC Național și Rapid, se distinge clar un limbaj abuziv la adresa minorilor:

  • “Ești strâmb rău, bă!”
  • “Slabi rău, să moară mama”
  • “Suntem slabi rău, bă, mânca-ți-aș p*** ta”
  • “Dă-o, bă, în morții ei!”
  • “F***-i morții mă-sii!”
  • “De unde dracu’ ați venit, bă?!
  • “Bă, zici că ești mort”

VEZI AICI FILMUL INTEGRAL CU ATITUDINEA ȘOCANTĂ A ANTRENORULUI

 

Cuvinte și gesturi amenințătoare

La un moment dat, antrenorul se întoarce spre delegatul echipei, Mihai Socol, nimeni altul decât fiul patronului școlii, Constantin Socol, și se întreabă retoric: “Cu ce dracu’ am greșit eu de am venit azi aici?”. Doi părinți aflați dincolo de plasă încep să râdă, iar unul spune: “Are dreptate, mă!”.

screen shot 2017 04 29 at 20.59.52
Daniel Răhăianu urlă la copii sub privirile impasibile ale fiului patronului școlii Panda Juniors

Spre finalul partidei, când devenise clar că echipa sa va pierde, antrenorul și-a vărsat nervii pe doi copii aflați pe margine, scoși din teren din cauza evoluției neapreciate de Răhăianu: “Știți ce meritați? Să vă iau la picioare! Ai auzit, bă ăsta? Să vă calc în picioare. Deci, uite așa!”.

Răhăianu își exemplifică amenințarea cu un gest agresiv cu talpa care strivește un obiect imaginar de pe gazon, apoi continuă: “Să vă calc în picioare, bă meritați! De nesimțiți ce sunteți”. Apoi, le reproșează că nu au putut să-l țină pe un adversar cu doi ani mai mic decât ei.

screen shot 2017 04 29 at 21.06.02
Răhăianu le arată copiilor cum i-ar strivi sub talpă

La finalul meciului pierdut cu 7-6, Răhăianu i-a adunat pe piticii de 10 și 11 ani la marginea terenului, apoi a început un monolog șocant: “Incredibil, bă, sunteți caz de ocnă! Meritați să fiți călcați în picioare! Băi, să vă fie rușine, bă! Bă, sunteți niște nesimțiți, bă!”.

Contactat de Gazetă, psihologul Andreas Hniatiuc a comentat imaginile filmate de reporteri: “Profesia de antrenor implică abilități specifice de comunicare și relaționare cu copiii, echilibru emoțional, tact pedagogic, viziune și creativitate, criterii pe care personajul în cauză se pare că este departe de a le fi dobândit. Din conduita acestuia reiese faptul că avem de-a face cu o personalitate impusivă, lipsită de empatie, ce nu se poate adapta condițiilor sau normelor de conduită socială”.

“Dacă privim cu atenție, reacția copiilor, care nu par a depăși vârsta de 9-10 ani, observăm faptul că aceștia sunt timorați, reținuți, neîncrezători și temători. Capul plecat, brațele încrucișate, privirea ascunsă sunt indicatorii unei conduite defensive, marcată de teamă și ezitare”
Andreas Hniatiuc, psiholog

Părinții apără atitudinea antrenorului

Scenele s-au petrecut sub ochii impasibili ai părinților, care priveau meciul așezați în tribuna aflată la 3 metri distanță, și ai lui Mihai Socol.

Într-un final, unul dintre părinți s-a ridicat din tribună, însă, în loc să oprească agresiunea verbală a antrenorului la adresa copiilor, l-a avertizat despre prezența unei camere de luat vederi: “Domn profesor, haideți să mergem că sunteți filmat!”.

screen shot 2017 04 29 at 21.02.14
Copiii ascultă cu capetele plecate discursul antrenorului

Reporterul Gazetei i-a abordat pe părinți la final pentru a afla ce părere au despre atitudinea antrenorului. “Dacă nu ține cu vorbă bună, mai spune și dânsul o vorbă mai aspră. E și munca dumnealui aici…”, a spus unul dintre tații aflați pe margine, care nu a vrut să-și divulge identitatea.

“A fost supărat că echipa nu a arătat bine. Se vede rău din afară, dar pune mult suflet în ceea ce face”, a explicat Adrian Cotârlă, tatăl altui fotbalist de la Panda Juniors.

Doar unchiul portarului Andrei Dumitrașcu a spus pe un ton precaut: “Nu e normal ce a făcut”.

rhianu
Răhăianu, în mijlocul copiilor, înainte de un antrenament făcut într-o salină. 

Psihologul Andreas Hniatiuc avertizează părinții în privința riscurilor uriașe la care sunt expuși copiii abuzați verbal în viitor: “Atitudinea surprinzătoare a părinților denotă o anumită alianță părinte-antrenor, care este net în defavoarea exploatării resurselor copiilor. Riscul major al unor astfel de experiențe, în plan sportiv, îl reprezintă tendința spre abandon, pe care o va manifesta, ulterior copilul. Mediul ostil de lucru, relațiile tensionate și lipsa suportului autentic din partea antrenorilor vor fi resimțite ca o stare de uzură din punct de vedere mental și îl va determina pe copil să renunțe la practicarea sportului. În același timp, un mediu încărcat de tensiune, cu elemente de abuz și invalidare, va transforma copilul într-un viitor adult lipsit de încredere, inițiativă și entuziasm”.

Ce spune agresorul

Oprit după meci, antrenorul Daniel Răhăianu și-a justificat comportamentul: “Ce am făcut rău? Ce, i-am înjurat sau i-am bătut? Nu am înjurat pe nimeni. Nu i-am lovit, doar nu i-am călcat în picioare. Am spus doar așa, la nervi…Asta e metoda mea”.

foaia de joc
Foaia de joc a meciului, cu antetul AMFB

Contactat de Gazetă, patronul școlii, Constantin Socol, a admis greșeala antrenorului: “A greșit, nu trebuia să vorbească așa ceva cu copiii. Am aflat, o să vedem ce putem să facem. Probabil nu se va mai ocupa de grupa respectivă și o va prelua alt antrenor. Ca antrenor este foarte bun, dar are așteptări prea mari de la copii, iar copiii în momentul de față nu sunt la un nivel la care pot face performanță. Copiii trebuie îndreptați, mai întâi să învețe. Așteptările sunt prea mari de la ei, asta a fost singura greșeală”.

  • Reporter: Chiar este singura greșeală?
  • Socol: Am discutat cu el, a recunoscut că a greșit. A fost ceva pe sistem nervos, i-a crescut tensiunea după. Și-a dat seama că așteptările sunt prea mari. A vrut să renunțe imediat. În momentul de față nu vreau să iau o decizie la cald. Am avut o discuție, o să-l las mai mult… Sper să nu fie nimic grav nici cu el, din punct de vedere medical. Îi vâjâia capul, îi crescuse tensiunea, noroc că am avut la mine Tertensif și i-am dat. Sper să nu fie nimic grav și mâine să reiau discuția cu el.
  • Reporter: Și amenințarea cu călcatul în picioare?
  • Socol: Știu expresia lui. Nu se întâmplă așa. A fost mai mult o descărcare. În viața lui nu a dat o palmă unui copil. Nu trebuia să înjure de morți, noi depunem toate eforturile să fie mult mai aproape de copii…

Potrivit patronului, Răhăianu l-a avut în trecut la grupele de copii pe care le-a antrenat și pe Florin Niță, actualul portar al Stelei. În lumea școlilor de fotbal din București, Răhăianu este cunoscut ca un antrenor cu un limbaj agresiv în timpul meciurilor.

panda juniors belo
Iulie 2016. Miodrag Belodedici îi premiază pe copii de la Panda pentru câștigarea unui trofeu. Sursă: Facebook

“Antrenorii care își aleg să lucreze cu cei mici ar trebui să înțeleagă faptul că abuzul și constrângerea nu pot declanșa comportamente pozitive, performanțe și ar trebui să abandoneze imediat astfel de obișnuințe. Copiii trebuie încurajați, susținuți afectiv-emoțional, atât prin relația directă antrenor-jucător, cât și prin intermediul calității mediului de antrenament”
Andreas Hniatiuc, psiholog

Panda Juniors are 70 de copii legitimați, iar părinții plătesc 150 de lei lunar pentru trei antrenamente pe săptămână.

“Dacă am deranjat, noi, clubul, ne cerem scuze. Concurența e foarte mare și dacă se întâmplă așa ceva ne afectează imaginea”, a declarat patronul Socol.

Save

Save

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (28)
1504421199590020
Emil Vasile  •  06 Mai 2017, 14:26

Bine ca a gasit reporterul lui Tolontan un subiect senzational! Gata, ati rezolvat cu asta problema sportului romanesc, asa cum ati rezolvat si problema dezinfectantilor! GSP-ul asta este o mare dezamagire, s-a transformat in gazeta de executii publice, zici ca este vreo gazeta a PCR din anii '50. As fi curios sa aflu parerea despre subiectul asta a unui fost fotbalist, care stie cu ce se mananca fotbalul si antrenarea unui sportiv. Pana la urma ce s-a intamplat? A lovit vreun copil, l-a injurat? Asta este fotbal, un sport care presupune motivare, barbatie, disciplina si respectarea indicatiilor tactice. Vreti sa scoateti sahisti sau balerine din copii astia, duceti-i la sah sau la balet! Nu va intereseaza in schimb de ce s-a prabusit sportul in Romania, de ce nu mai sunt conditii pentru practicarea sportului, de ce nu mai sunt cluburi de traditie si a a ajuns sa ne bata la fotbal si Albania, in schimb faceti un capat de tara ca un antrenor si-a certat juniorii.

824343774393406
Marius Ionita  •  03 Mai 2017, 08:29

Eu îl cunosc decând antrena copii la Electromagnetica.Este un bețiv notoriu, nici nu începea antrenamentul cu copiii până nu,, consuma " o sticlă de vodcă. Un caracter infect, la fel de urât vorbea și atunci cu copiii. Astfel de oameni nu știu cum poate antrena niște copii, numai în România se poate întâmpla așa ceva.

725241017676425
Flori Rusu  •  02 Mai 2017, 21:14

Ce se vede pe inregistrare nu este decat dorinta unui om care munceste, de a obtine rezultate, nu pentru el, ci pentru copii. Nu il cunosc foarte bine, dar pot spune ca este un om deosebit, care la antrenamente este foarte atent cu copii si ii incurajeaza pe fiecare in parte. De asemenea, foarte respectuos. Toti tipam la meciuri, inclusiv mamicile. Asa ca .....luati senzationalul din alta parte!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează