GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  CSN ORȘOVA

FOTO Lebedele-hidrobiciclete de la centrul național de pregătire pentru kaiac și canotaj sunt mai scumpe decât bărcile: "Șeful complexului taie și spânzură, nimeni nu-l întreabă de sănătate!"

Șeful CSN Orșova, Horia Goliciu, călare pe o lebădă-hidrobicicletă după o chermeză cu prietenii +1   FOTO
Șeful CSN Orșova, Horia Goliciu, călare pe o lebădă-hidrobicicletă după o chermeză cu prietenii

Articol de - Publicat sambata, 21 iulie 2018 10:28

În urmă cu patru ani, CSN Orșova, centrul național de pregătire pentru kaiac și canotaj, a aruncat 6.000 de euro pe trei lebede-hidrobiciclete.

Aparatele zac ruginite pe mal, dar șeful complexului, Horia Goliciu, pretinde amuzant că le-a cumpărat pentru relaxarea sportivilor.

Reinhardt West e singurul producător de bărci pentru canotaj din România. E un fost antrenor de kaiac-canoe în țară și în Germania, iar din 1994 și-a deschis propria afacere la Arad, de unde se alimentează inclusiv Complexul Sportiv Național de la Orșova.

"Recent mi-au făcut o comandă de 17 bărci de o persoană pentru antrenament, pe care urmează să le livrez în curând", spunea West în luna februarie. Preț: 1.500 euro+TVA/barcă.

Barca mai ieftină decât lebăda!

Aceeași companie fabrică însă și produse de agrement, gen lebede plutitoare cu rol de hidrobiciclete. Iar CSN s-a înscris pe lista cumpărătorilor și la acest capitol. "Au achiziționat trei bucăți în urmă cu vreo patru ani, știu că intenționau să le scoată la închiriere pentru a mai strânge niște bani", precizează West.

El spune că prețul unui exemplar e 1.600 de euro plus TVA, adică mai scump decât o barcă! Explicația: "Barca are 20 kilograme, iar lebăda cântărește vreo 120 kilograme".


Lebedele sunt părăsite de luni de zile în interiorul complexului de la Orșova

Tovarășul lui Sandu Pop, secretarul general al federației

Șeful CSN Orșova, Horia Goliciu, e omul care a decis investiția bizară. Bărbatul are în localitate faima unui tip care taie și spânzură la complex, beneficiind și de binecuvântarea secretarului general FRC, Sandu Pop. Același individ care a gestionat lamentabil investiții inutile de sute de mii de euro pe epava "Tismana", nava adusă în 2005 spre a fi transformată într-un spațiu de cazare pentru sportivi, dar rămasă neutilizată până în prezent.

Și care s-a folosit de unul dintre antreprenori, Iosif Roca, pentru a-și moderniza gardul vilei sale din Pantelimon, fără să-i plătească nimic afaceristului, potrivit declarațiilor acestuia.

Folosite ca să se plimbe șeful pe Dunăre

Practic, Orșova a devenit vaca de muls a federației de canotaj! Goliciu tace îndelung atunci când e întrebat despre "lebedele" care zac de ani de zile pe un mal, fiind mâncate de rugină. "Le-am achiziționat ca să se mai plimbe sportivii, să se relaxeze. E o investiție în performanță, care nu trebuie să aducă neapărat profit", bâiguie o explicație amuzantă. Și continuă în aceeași notă comică: "S-a mai prins rugina pe ele după o ploaie de o oră, două, dar mergem și le curățăm, nicio problemă!".

De fapt, hidrobicicletele cu gât lung au însemnat bani aruncați pe fereastră, estimează surse GSP, căci ele n-au avut niciodată utilitatea invocată de Goliciu. Șeful CSN personal a fost printre puținii care s-au mai plimbat pe Dunăre cu păsările din fibră de sticlă. "Se mai strânge cu prietenii la complex, mai trag un șpriț și apoi ies cu lebedele în larg să se distreze", spun martori oculari.

Legături cu viceprimarul Orșovei


Rugina a năpădit "păsările" abandonate pe mal

Iar relațiile locale ale lui Goliciu bat direct către vârf. Povestesc insideri GSP: "Are legături strânse, de familie, cu viceprimarul Aurel Trușcă, implicat inclusiv în multe lucrări de la complex primite cu dedicație. E ținut în brațe și de oficialitățile din oraș, și de federație, pentru că acest complex s-a transformat într-un fel de mină de aur, de pe urma căreia mănâncă bine multe guri".

"Goliciu a oferit lucrări inclusiv pentru firma nașului său, care s-a ocupat de îmbrăcămintea de termopan folosită pe epava «Tismana». Taie și spânzură, fiindcă nimeni nu-l întreabă de sănătate!"
Sursă GSP

"Am luat lebedele doar spre folosința sportivilor. Am fi putut să le scoatem și la închiriere ca să aducem fonduri la buget, dar nu dispunem de personal pentru o asemenea activitate"
Horia Goliciu, șef CSN Orșova

6.000 €e prețul aproximativ plătit de CSN Orșova pentru lebedele-hidrobiciclete achiziționate de la Arad

Vezi și: FOTO Imagini-șoc: au scufundat câteva sute de mii de euro! Rabla de la Orșova pe care trebuiau să stea sportivii, dar care nu a găzduit pe nimeni în 13 ani

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează