INVESTIGATIE  ·  ARBITRI DEGHIZAȚI PENTRU PARIURI

INVESTIGAȚIE GSP » A refuzat Parlamentul European ca să arbitreze în Turcia! Primar PNL în Dâmbovița, arbitru deghizat în Antalya

Articol de , , - Publicat luni, 30 ianuarie 2017 07:00

Fost arbitru, actual polician, Valentin Mihalache spune că a mers în concediu și că nu a luat niciun ban pentru prezența la tușă în meciul suspect Pandurii - Krâlia Sovetov.

 • Unul dintre arbitrii deghizați identificați de Gazeta Sporturilor este primar PNL într-o comună din Dâmbovița.
 • Valentin Mihalache n-a plecat alături de colegii săi de partid într-o delegație oficială la Bruxelles pentru a putea fi prezent la meciul suspectat de aranjament la pariuri Pandurii - Krâlia Sovetov.
 • Politicianul a mers să-l ajute la linie pe centralul-cameleon Cristian Catană.

Bărbatul înalt de la masă pare mai în vârstă decât cei 39 de ani pe care îi are. Fața sa păstrează, însă, un aer adolescentin. Obrajii îi sunt roșii și mișcarea mâinilor, cu pielea încrețită prematur, trădează o stare de nervozitate.

Cu o oră mai devreme, la telefon, spusese pe un ton ferm, cu siguranța pe care politicienii o deprind la un moment dat: "Am fost două zile în Antalya, dar am revenit, da!".

Membru PDL din 2012, trecut acum în rândurile PNL, Valentin Mihalache este de anul trecut primarul unei comune cu 4.000 de locuitori, din județul Dâmbovița. Are o mică afacere, o agenție de transfer bancar internațional, pe care a lăsat-o în grija soției după alegeri. În același timp, e unul dintre arbitrii români deghizați în turci care au arbitrat amicalul Pandurii - Krâlia Sovetov Samara 2-2, disputat în Antalya în data de 20 ianuarie 2017.


Valentin Mihalache și deputatul PNL Cezar Preda, într-o vizită anterioară la Bruxelles. Săptămâna trecută, primarul a preferat Antalya

Poze pe Facebook cu Cioloș, Gorghiu și Stolojan

Fost arbitru asistent care a ajuns maximum la nivelul Ligii 3, actualul politician face parte din rețeaua descoperită de Gazeta Sporturilor. Mihalache și alți 6 foști sau actuali arbitri din Dâmbovița au mers în Antalya și Cipru, unde au oficiat în meciuri amicale cu decizii de arbitraj șocante.

Din cauza modificărilor anormale de cote, cinci dintre jocurile mai sus menționate au fost semnalate de Federbet, o agenție mondială de monitorizare a pariurilor, ca făcând parte din categoria partidelor suspecte de blat pentru pariuri.

Dialogul cu reporterii Gazetei, purtat într-un mall din București la o oră după prima discuție telefonică, a început și s-a terminat pe un ton defensiv. "Vă dați seama, discuția asta nu-mi face bine! De aia vreau să vorbim", a început politicianul.


Valentin Mihalache alături de fostul președinte PNL, Alina Gorghiu, pe holurile Palatului Parlamentului

În fotografiile de pe profilul de Facebook, bărbatul cu părul creț și cu tâmplele încărunțite apare lângă politicieni cunoscuți din partidul al cărui membru este: Alina Gorghiu, Cezar Preda, Thedor Stolojan, Ludovic Orban și chiar fostul premier Dacian Cioloș.

Toți stau lângă un camarad ideologic, redevenit pe ascuns arbitru în cantonamentul de iarnă al echipelor românești.

A stat două zile. Ba nu, șapte

Mihalache vrea să vorbească, dar începe cu o neconcordanță.

Reporter: Domnule Mihalache, când ați fost în Antalya?
Mihalache: Săptămâna trecută am fost. Stați, ce e astăzi? Vineri. Nu. Săptămâna aceasta am fost (n.red. - discuția a avut loc vineri, 27 ianuarie).

Săptămâna la care se referă primarul din Dărmănești a început luni, 23 ianuarie. Meciul pe care l-a arbitrat la linie s-a disputat pe 20 ianuarie. Într-o vineri.

O oră mai târziu, Mihalache a rectificat. Susține că a plecat din țară într-o sâmbătă. A arbitrat și s-a întors. Totuși, în orice sâmbătă ar fi plecat, două zile pline petrecute în Antalya ar fi însemnat că s-a întors acasă într-o marți. Dar meciul a fost într-o vineri!

Treptat, în discuția purtată într-un mall din București, cele două zile petrecute în Antalya s-au transformat într-o săptămână. Ulterior, plecarea a fost într-o miercuri, iar "miercuri eram în țară", spune primarul.

Scopul vizitei în Antalya ar fi fost unul turistic.

"După Sărbători, m-a sunat Cristi Catană (n.red. - Catană este arbitrul cameleon, care a arbitrat meciurile Krâlia - Pandurii, în Antalya, și Astra - Pogon, în Cipru, de fiecare dată cu altă fizionomie) și m-a întrebat dacă mai ajung în Antalya. Eu planificasem să plec într-un concediu acolo, la niște rude. M-a rugat să-l ajut la niște meciuri. După Anul Nou, m-a sunat din nou să-mi spună că nu are cu cine să arbitreze și să-l ajut".

Deși grupul conținea doi centrali și 4 asistenți, Catană avea nevoie de ajutor. Mihalache a plecat și el.


Dacian Cioloș, fostul premier susținut de PNL, "asistat la una dintre tușe" de Valentin Mihalache

În concediu, fără familie

"Cristi mi-a zis că meciurile sunt și plătite, însă i-am spus că nu mă interesează partea financiară. Voiam doar să-mi aduc aminte de carieră", spune actualul primar.

Reporter: Cine a plătit biletul de avion?
Mihalache: Eu.

Cu ce cursă ați plecat?
Nu mai știu să spun...Tarom, parcă.

Mai aveți rezervarea biletelor?
Le-am lăsat la aeroport.

Poate le mai aveți pe email...
Vă dați seama că nu cred.

Cât v-a costat biletul?
100 de euro, cam așa.

Spuneți că ați plecat în concediu. V-ați luat și familia, nu?
Nu. Am vrut să mă duc cu familia, dar din cauza unor probleme de sănătate am plecat singur.

Ne puteți spune ce probleme?
Fetița mea s-a îmbolnăvit și soția a rămas acasă cu ea.

Și dumneavoastră ați plecat în situația asta?
Îmi luasem deja concediu și, în plus, era o simplă răceală. Am vorbit cu soția și am convenit să plec. Eu, fiind profesor de educație fizică, am plecat deseori în tabere și în excursii fără soție.

Mihalache spune că inițial a mers la ruda sa din Antalya. "E o verișoară de gradul doi, e stabilită acolo, are și cetățenie turcă. Am stat două nopți la ea, apoi am venit la hotel, la Belek. Mi-am plătit eu cazarea, m-a costat 70 de euro pe noapte. Nu am stat cu niciun alt arbitru român".


Primarul Mihalache în exercițiul funcțiunii, căsătorind civil doi cetățeni din comuna Dărmănești

Lookul și atitudinea ciudate ale lui Catană

Primarul susține că secretarul AJF, Cristian Catană, l-a sunat și l-a chemat la meci. "Nici nu știam cine joacă. Parcă Pandurii cu o echipă din Rusia. Nu aveam echipament, nu aveam nimic. Cristi mi-a zis că vrea doar să vin, să-l ajut la meciul respectiv. Când am ajuns acolo, am remarcat și eu că își schimbase lookul. Și-a lăsat barbă".

Reporter: V-a cerut ceva înainte de meci? V-a transmis vreun mesaj referitor la ce trebuie să se întâmple?
Mihalache: Nu mi-a cerut nimic. Ce mi-a atras atenția este că vorbea în engleză. Nu a vorbit cu mine în timpul meciului. L-am întrebat la pauză. "Bă, da' de ce vorbești în engleză?". Mi-a zis că să nu creadă ceilalți că favorizează Pandurii. Oricum, l-am simțit agitat".

În ultimele 5 minute ale primei reprize, la scorul de 0-0, Catană a inventat două penaltyuri, câte unul pentru fiecare echipă. Când românul care se dădea turc le-a arătat rușilor ce coleg de-al lor a faultat în careu, aceștia au izbucnit în râs. Pe timpul fazei, fundașul de culoare Jerry Mbakogou fusese tot timpul la cel puțin doi metri distanță de un jucător de la Pandurii.

Mihalache nu mai știe la ce tușă a stat, dar susține că faza - penaltyul rușilor sau al românilor, nu-și mai aduce aminte exact - i s-a părut ciudată. "Nu mi s-a părut fault. L-am întrebat pe Cristi de ce a fluierat. "Așa am văzut eu!", mi-a răspuns".

E momentul în care primarul susține că s-a decis să plece. "I-am zis lui Cristi că eu nu mai stau, că nu mi se pare în regulă. Nu am mai arbitrat niciun alt meci. Miercuri eram în țară".

La finalul discuției, întoarcerea a fost plasată într-o zi de sâmbătă.

"Incredibil ce s-a întâmplat. Unul dintre arbitri semăna cu Ilarion Ciobanu în "Toate pânzele sus". Și-au lăsat barbă, apoi s-au ras în cap"
Marius Șumudică, antrenor Astra

Trebuia să meargă în delegație la Bruxelles

Deși a trecut doar o săptămână de la vizita în Antalya, Mihalache este confuz în privința datelor.

Spune că dezvăluirile din Gazetă despre rețeaua formată din foști sau actuali arbitri cu care a fost coleg nu l-au surprins foarte tare: "S-a dovedit că ce am gândit eu se adeverește. Nu am știut că sunt acolo toți acești arbitri. Eu nu m-am întâlnit cu nimeni acolo, în afară de Catană și Costinel Neagu. Nu l-am văzut nici pe Septimiu Burtescu, pe nimeni".

Reporter: Știți că meciul pe care l-ați arbitrat este suspect de aranjament la pariuri?
Mihalache: Am citit și eu. Eu nu știu nimic, dar nu spun nu, nu mă surprinde nimic. Nici la meciurile oficiale.

Ați pariat vreodată?
Am avut un cont, acum vreo doi ani. Nu-l mai am... Cu legea aia (n.red. - nelicențierea unor case online de pariuri de către ONJN). Stăteam pe calculator și pariam, râdea soția de mine. Vă dați seama că erau sume de ordinul zecilor de lei. Maximum 100-200".

Ați mai fost în alți ani să arbitrați în Antalya, Cipru sau Spania?
Nu, nu am fost.

Cum veți reacționa dacă vor apărea fotografii cu dumneavoastră de la alte meciuri din trecut?
(Ezitant) Sunt curios dacă o să apară.

După 20 de minute, primarul s-a scuzat și a plecat.

Gazeta l-a contactat pe deputatul PNL de Dâmbovița, Cezar Preda. Fostul șef al comisiei de control a SRI apare în câteva poze alături de Mihalache, pe profilul acestuia de Facebook.

Informat despre cazul arbitrilor deghizați, deputatul a comentat: "Ăsta nu e un lucru corect. Am avut o deplasare la Bruxelles, cu 40 de inși, la invitația unui europarlamentar. Chiar de la el (n.red. - de la Mihalache din comună) a mers viceprimarul, el n-a fost. Era în Turcia. Parcă mi s-a spus că era în Turcia. Am crezut că e în concediu cu soția. Acum vreo 10 zile".

În timp ce grupul PNL a mers la Parlamentul European, primarul Mihalache a ales Turcia, ca să arbitreze într-un meci suspect.

Al optulea nume: arbitru de 21 ani, rămas fără părinți

Răzvan Nedelcu, 21 ani, este ultimul nume care apare pe lista "fluierașilor" care arbitrau deghizați în Antalya. Acesta are o poveste tristă, ambii săi părinți decedând în urma unui accident rutier.

Nedelcu a fost tușier în meciul FC Botoșani - Amkar Perm 3-0, 25 ianuarie. Astfel, tânărul completează lista de 5 arbitri activi și 2 retrași care au oficiat în Antalya.

 • Cristian Catană, 27 ani, arbitru L3
 • Dan Petre, 32 ani, instructor de înot, arbitru L4 și L5 Dâmbovița
 • Laurențiu Nicolae, 24 ani, asistent L4
 • Cristian Grigorașcu, 40 ani, jandarm, vicepreședinte CJ Arbitri Dâmbovița
 • Costinel Neagu, 40 ani, secretarul Comisiei de Apel AJF Dâmbovița, ziarist local
 • Valentin Mihalache, 39 ani, primar PNL, comuna Dărmănești, Dâmbovița, observator AJF Dâmbovița
 • Septimiu Burtescu, 41 ani, fost arbitru FIFA futsal, arbitru L4 Dâmbovița, consilier DJST Dâmbovița; considerat coordonatorul celor 7 arbitri

 Jandarmul: "M-am dus să mă relaxez"

Gazeta de sâmbătă a dezvăluit că unul dintre arbitrii deghizați era jandarmul Cristian Grigorașcu. Acesta s-a apărat în ziarul local Jurnal de Dâmbovița:

 • "Domnul Petre Dan m-a invitat, care este și prietenul meu. Am înțeles că se duce de câțiva ani la meciuri de pregătire pe acolo. Le-am spus că pot merge"
 • "Eu nu am primit niciun ban, nu am avut nevoie. Am avut decât cazare și masă asigurate de organizatori"
 • "Nici nu intenționam să arbitrez când am plecat, am zis să mă duc să mă relaxez"

"Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase"

Dănuț Mihălăchioiu, considerat în presă unul din principalii oameni din spatele dezvăluirilor, îi răspunde jandarmului-arbitru.

"Sărmanul" Grigorașcu, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Mai au să spună că în meciurile alea era Armand Mihălăchioiu și că am trucat eu pozele. Dacă nu aveau nimic de ascuns, de ce nu au purtat ecusoane? De ce nu au purtat toţi sistemul de comunicaţii?", a punctat Mihălăchioiu.

Episoadele investigației: 

1 - Rețeaua românilor în amicale: arbitrii români se dau turci și bulgari și sunt suspectați că truchează meciuri la pariuri!
2 - Rețeaua se extinde! Încă două nume în scandalul "fluierașilor" care se dau turci și bulgari. Fost arbitru FIFA, considerat "capul" » Cum se desfășura totul
3 - Arbitrul român care s-a dat sloven și turc a fost luna trecută în Singapore! Sume incredibile scoase după fiecare meci » Polonezii: "Bizar, grotesc"Gestul șocant făcut de un român din Spania supărat pe chiriașii care refuzau să-i plătească chiria de mai multe luni. „Aplic legea românească”
Libertatea
Comentarii (7)
capitza1967  •  30 Ianuarie 2017, 13:51

Romanul daca nu-i roman ( hot ) nu se poate !

conasu_boeru  •  30 Ianuarie 2017, 13:07
Postat de Vladimir Bogdan pe 30 Ianuarie 2017, 11:02

frăția româno-turcească! Dragnea-Ponta-Erdogan...

Vai !!!! Avem noi înțelepți ca tine în țară, și îi lăsăm se se chinuie pe la mitinguri pe 20 de lei ??!!! Asta chiar că e inadmisibil !!!

conasu_boeru  •  30 Ianuarie 2017, 13:04

Un penal ca toti cei cu care se inconjoară ! Normal că în Turcia lua 3-400 de euro pe meci și dacă avea două meciuri pe zi....Dacă pleca , lua doar diurna !

Vezi toate comentariile (7 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
13:00 Tenis, WTA
Turneul din Roma
Digi 3
14:00 Fotbal, Ligue 1
Nice - PSG
Digi 4, Telekom 4
15:00 Handbal F, Liga Campionilor
Team Esbjerg - CSM București
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
16:30 Fotbal, Bundesliga
Leipzig - Mainz
Digi 3, Telekom 3
16:30 Fotbal, Liga 1
FC Botoșani - Clinceni
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
18:45 Fotbal, Liga 1
UTA - Poli Iași
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:00 Fotbal, Serie A
Sassuolo - Cagliari
Digi 2, Telekom 2
19:00 Fotbal, Bundesliga
Wolfsburg - Leverkusen
Digi 3
19:30 Fotbal, Ligue 1
Granada - Alaves
Digi 4
21:30 Fotbal, Liga 1
FCSB - FC Argeș
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Serie A
Juventus - Sampdoria
Digi 3
22:00 Fotbal, La Liga
Real Sociedad - Real Madrid
Digi 2, Telekom 2
22:00 Fotbal, Ligue 1
Marseille - Lille
Digi 4, Telekom 4
Program TV complet

Liga 1