GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  SCANDALUL DEZINFECTANȚILOR

Premierul Dacian Cioloș reacționează în cazul dezinfectanților diluați: "Formăm un grup de oameni. Modificăm legislația, dacă e cazul"

Dacian Cioloș, foto: gov.ro
Dacian Cioloș, foto: gov.ro

Articol de GSP - Publicat vineri, 06 mai 2016 11:23

Premierul Dacian Cioloș a vorbit despre măsurile care vor fi luate după ce investigațiile Gazetei au descoperit numeroase nereguli în ceea ce privește dezinfectanții utilizați în spitale.

Dacian Cioloș va apela la un grup de oameni care cunosc sistemul de sănătate pentru a identifica problemele existente și pentru a o oferi o serie de soluții, care să poată fi aplcate în următoarele șase luni.

Premierul este nemulțumit de legislația în vigoare și nu exclude modificarea acesteia.

"Este cred a treia situație de criză care apare de când am eu acest mandat și vreau să fie foarte clar: sunt lucruri care vin din spate, sunt lucruri care arată disfuncționalități în sistemul de sănătate. M-am uitat chiar astăzi, cred că în ultimii 6 ani sau 7 ani am avut cel puțin 10 miniștri de Sănătate care s-au succedat. E clar că în astfel de situații nu ai cum să faci reformă.

Trebuie să facem acest lucru respectând legislația și, după cum v-am spus, nu mă mulțumește legislația, care de multe ori nu ne lasă să facem lucrurile până la capăt. O să modificăm și legislația dacă va fi cazul. V-am dat exemplu acel institut de cercetare care ar putea să facă testari în România și care nu e acreditat, să facem această acreditare rapid, dar până atunci o să facem oricum testele. Avem probleme de legislație legat de responsabilizarea managerilor de spitale, legat de deciziile pe care le iau, deci am cerut ministerului măsuri pe termen scurt, am trimis si corpul meu de control pentru a clarifica mai rapid lucrurile, pentru a putea lua decizii cât mai repede, dar vreau să folosim următoarele 6 luni pentru a lua și alte tipuri de măsuri structurale care, chiar daca nu o să reformeze din temelii sistemul de sănătate, dar cel puțin să scoată la lumină probleme și să le clarifice.

Pe de altă parte, avem nevoie să ne așezăm ca să luăm o decizie. Vreau să-i asigur pe toți că nu o să ascund nimic, că nu o să neglijez nimic, că nu o să privesc cu superficialitate această problemă și că voi folosi următoarele șase luni pentru a lua toate măsurile care pot fi luate în acest sens. Am intenția, chiar de săptămâna viitoare, să-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, alții din afara sistemului, pentru a avea o înțelegere cât mai precisă a ceea ce se poate face în șase luni.

Nu exclud nicio măsură, în momentul de față nu cred că schimbări de oameni pot să rezolve problemele sistemice. Dacă va fi cazul și când va fi cazul, așa cum am demonstrat și până acum, voi lua orice măsură, dar acum mă interesează să găsim soluții la problemele care sunt acolo și să putem scoate la lumină alte probleme care, eventual, se pot isca. Pentru că, vă dați seama, cum poți să schimbi, să faci o reformă într-un sistem când aproape la fiecare lună mai apare câte o criză, mai apare câte un scandal” Dacian Cioloș

Primele 9 părți ale investigației GSP:

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează