GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DOPAJ ÎN KAIAC

Reacții virulente după noile dezvăluiri despre dopajul la kaiac: ”Ar fi un dosar interesant la DNA”

Eugen Mitrea s-a numărat de la începutul cazului printre cei care au suspectat ANAD și FRKC de jocuri de culise în afacerea din kaiac
Eugen Mitrea s-a numărat de la începutul cazului printre cei care au suspectat ANAD și FRKC de jocuri de culise în afacerea din kaiac

Articol de - Publicat sambata, 04 februarie 2017 00:00

Dezvăluirile despre modul tulbure în care laboratorul antidoping și ANAD au gestionat dosarul dopajului masiv de la lotul olimpic de kaiac nasc noi reacții virulente din partea a doi critici ai ambelor instituții: Octavian Ispas, antrenorul Japoniei, și Eugen Mitrea, tatăl sportivului Ionuț Mitrea, suspendat un an de Agenție.

"Mi-am dat seama că există o mare legătură între ANAD și federații, iar dorința e să ne arunce, de fapt, praf în ochi". "Cred tot mai mult în varianta că Liviu Dumitrescu și fiul meu, Ionuț, au fost cobaii unei înțelegeri între președintele Ion Bârlădeanu și șefa ANAD, Graziela Vâjială". Prima declarație îi aparține antrenorului lotului de kaiac al Japoniei, Octavian Ispas. Cealaltă e sublinierea lui Eugen Mitrea, tatăl lui Ionuț Mitrea, sportivul care a primit cea mai blândă sancțiune din partea Agenției, un an de suspendare.

Detaliile care reaprind focul

Reacția amândurora vine după detaliile noi oferite de GSP în filmul unui caz care a dus la suspendarea României pentru un an pe plan mondial:

  • laboratorul detectase meldonium la echipa de kaiac încă din 15 aprilie 2016, dar a decis, de comun acord cu ANAD, să blocheze acasă 18 teste o perioadă neobișnuit de lungă, unele dintre ele chiar și o lună de zile, în loc să le trimită peste hotare pentru certificarea rezultatului pozitiv;
  • coincidență incredibilă între momentul în care Ispas expedia la ANAD, pe 12 mai, un mail virulent ("veți arunca doar unele petarde pentru a masca adevărul") și ziua în care Agenția dădea totuși drumul tuturor probelor pentru a primi confirmarea pe meldonium, în Austria: 13 mai;
  • mărturisirea șefului laboratorului, Valentin Pop, că a trimis inițial peste hotare o singură probă din kaiac, a lui Mitrea, aleasă după un criteriu inedit: "Am luat o concentrație la ghici!";
  • descindere în forță a Agenției Mondiale la București, pe 1 iunie, când a ridicat de la laboratorul din România un pachet cu peste 200 de probe în urma suspiciunilor și a sesizărilor că triada ANAD/laborator/federație ar fi gestionat dosarul de la FRKC cu scopul de a acoperi dimensiunea fraudei sportive.

"N-a fost o coincidență"

Din Asia, Octavian Ispas și-a întărit convingerile sumbre: "Nu cred că a fost o simplă coincidență că laboratorul și Agenția au trimis brusc probele la confirmare la 24 de ore după mail-ul incisiv trimis de mine. Nu înțeleg de ce a fost nevoie ca doamna Vâjială să pună mesajul meu la dispoziția președintelui federației, Ion Bârlădeanu, în loc să mi se dea eventual un răspuns concins, de genul «E o situație ambiguă, va mai dura până la soluționarea dosarului. Vă mulțumim pentru interes!». De fapt, eu știam dinainte că va fi sacrificat un singur om de la kaiac, încercându-se acoperirea celorlalți, iar cronologia evenimentelor arată că înspre această direcție au încercat să ducă dosarul".

"Au testat de trei ori ca să dea doar ultima probă"

Și mai subliniază un detaliu: "Am remarcat că au existat sportivi testați și de câte trei ori într-o lună. De ce? Doreau să constate că nu mai au nimic, să anunțe doar ultima probă și să spună că totul a fost OK. I-aș fi crezut că au trimis un prim test la «ghici» dacă se nimerea să fie un sportiv calificat la Rio. Dar nu mai pare întâmplare când au pus degetul pe Mitrea, absent de pe lista pentru Olimpiadă și un băiat antipatic pentru președintele Bârlădeanu".

Eugen Mitrea s-a arătat mai tranșant: "Acestea sunt presupuse fapte de corupție, care ar putea face obiectul unui dosar interesant la DNA. Încep să cred din ce în ce mai mult în nevinovăția tuturor sportivilor care au fost nu numai naivi, ci și trași pe sfoară".\

"Sosirea abruptă a celor de la WADA la București, în iunie 2016, denotă că au avut încredere sau nu în laboratorul nostru? Ar fi bine ca, măcar de acum înainte, să lucreze acolo deschis și corect!"
Octavian Ispas, antrenor lot kaiac Japonia

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează