GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAŢIE GAZETA SPORTURILOR

Transferul a doi jucători a declanşat un scandal monstru la Corona: "Închideţi cazul! Sînt de la USL şi iese uragan!"

Marius Martac (în albastru) a evoluat în tur în 13 partide pentru Corona +3   FOTO
Marius Martac (în albastru) a evoluat în tur în 13 partide pentru Corona

Articol de , - Publicat marti, 26 februarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 26 februarie 2013 23:23

Afirmaţia îi aparţine lui Liviu Lupu, preşedintele Coronei şi şeful Consiliului Local Braşov. Dialogul e purtat cu Eduard Gherghe, fostul director sportiv, şi apare pe o înregistrare ambientală intrată în posesia GSP. Jocurile se fac în jurul veridicităţii unei semnături. Clubul riscă depunctarea şi ratarea promovării în L1.

E o poveste cu o echipă mică, jucători şi conducători cvasianonimi. Dar cu implicaţii directe în lupta pentru promovarea în L1, un shake din care nu lipsesc implicaţii politice, ameninţări, şantaj, Mircea Sandu, comisii federale, DNA, jonglerii cu semnături şi documente, ca într-un veritabil film poliţist.

Iar capătul firului pleacă de la Corona Braşov, clubul Primăriei de la poalele Tîmpei. O grupare cu un buget de 60 de miliarde de lei vechi în 2012, pentru 6 secţii. La jumătatea sezonului, trupa de la fotbal e pe primul loc în seria a doua din L2 şi are obiectiv urcarea în eşalonul de elită, la numai trei ani de la înfiinţare. Astea sînt datele preliminare.

Martac şi Ştefan, plimbare de 4 zile în acte
Şi acum faptele. În vara trecută, pe 30 iunie, Corona termină contractele cu doi jucători, Marius Martac şi Alin Ştefan. Pe 2 iulie, băieţii sînt legitimaţi la Oţelul Larissa, o formaţie din campionatul judeţean Prahova, patronată de Adrian Teodorescu, un conducător trecut prin statutul de persona non-grata la FRF în perioada 2008-2010. Dar pe 4 iulie, cei doi ajung din nou în curtea Coronei.

Corona vrea gratis, dar n-are nici un contract fără sumă
De aici încolo începe războiul subteran, cu toate armele puse la bătaie. Teodorescu susţine că pe acordurile de transfer e trecută suma de 40.000 de euro pentru fiecare fotbalist în parte şi face plîngere la comisiile federale pentru a-şi încasa banii, lovindu-se de refuzul la plată al braşovenilor.

În schimb, Corona pretinde că pe contracte e falsificată iscălitura vicepreşedintelui Emilian Cernica. "Am semnat un acord de transfer, dar fără o obligaţie să plătim vreo sumă de bani către Oţelul Larissa", s-a apărat liderul din L2 la Camera Naţională pentru Soluţionarea Litigiilor (CNSL) de la federaţie. Dar Corona nu deţine nici un exemplar de contract care să ateste că transferul s-ar fi făcut gratis.

"Dacă semnătura e falsă au o problemă şi cu înscrierea în campionat"
Teodorescu povesteşte acum că, din septembrie, dosarul s-a plimbat neîncetat între CNSL şi Comisia de Disciplină, fără nici o decizie fermă: "Problema e că, la un moment dat, în decembrie, Cernica a venit cu o expertiză grafologică neconcludentă, din care rezulta că semnătura de pe contracte nu i-ar aparţine. Numai că n-au fost analizate semnăturile lui de pe alte documente mai vechi, pentru comparaţie, ci a dat pur şi simplu în faţa expertului un alt specimen de iscălitură. Diferit, normal!, ca să iasă ce rezultat avea nevoie".

Şi ridică mai departe altă dilemă: "Să spunem că semnătura de pe transferuri nu e reală, înseamnă că nereală e şi cea de pe formularul de înscriere în campionat, fiindcă sînt identice! Şi atunci cum evoluează Corona în liga a doua? Cu o semnătură falsă, neasumată de club? Să-i scoată FRF din competiţie!".

"Mergem la federaţie şi înlocuim acordurile de transfer"
Greii cazului, care mută povestea în zona iţelor politice, intră abia acum în joc. În frunte e preşedintele Coronei, Liviu Lupu, şeful Consiliului Local Braşov şi vicepreşedinte PSD Braşov. Deranjat de faptul că oamenii din subordinea sa nu reuşesc să rezolve dosarul la FRF, îl cheamă la o discuţie în biroul său pe fostul director sportiv Eduard Gherghe.

Întîlnirea are loc pe 15 februarie, iar înregistrarea audio a convorbirii, intrată în posesia Gazetei, arată un Liviu Lupu dezlănţuit. Să ascultăm pasaje din discursul lui Lupu în faţa lui Gherghe: "Trebuie să iau măsuri, sînt multe măgării care s-au comis, voi fi nevoit să fac o plîngere penală dacă această chestiune nu se rezolvă în maximum o săptămînă. Toţi sînt cu ochii pe noi. Am discutat şi cu Teodorescu. Mi-a promis că va închide cazul, iar în această situaţie eu i-am garantat că Martac va juca permanent în prima echipă, astfel încît să putem să-l vindem şi din ce încasăm să-şi ia şi el banii doriţi. Asta e singura variantă posibilă. Vorbim cu Teodorescu, mergem împreună la federaţie să înlocuim acordurile de transfer, fără nici o sumă, şi gata. Altfel, eu dau drumul la plîngerea penală şi, unde ştiu eu s-o depun, nu mai scapă nimeni! Vinovatul, oricare ar fi, ajunge la puşcărie!".

"Vom răspunde cu duritate, e implicat numele primarului"
Pe înregistrare, afirmaţiile lui Lupu capătă la un moment dat altă tonalitate: "Personal, n-am nici o treabă cu această mocirlă, dar mă implic în calitate de preşedinte al clubului. Îţi spun, dacă mă afecta direct, discutam altfel, fiindcă ştii bine ce forţă avem noi în oraş şi ce putem face. Nu vreau să uzez de asta, mă pricep şi eu la golănii. Dar hai s-o reglăm civilizat! Să nu zici că nu ţi-am spus! Primăria nu poate deconta niciodată bani pentru transfer şi, la orice atingere adusă clubului Corona, vom răspunde cu foarte mare duritate Pentru că aici sînt implicate autărităţile locale, primarul Braşovului, eu ca reprezentant USL, aşa că va fi uragan dacă se întîmplă ceva cu echipa, dacă pierdem puncte sau alte din astea. Am intenţii de promovare, am toată susţinerea zonei de unde provin, uragan va fi dacă păţeşte ceva Corona! Explică-i lui Teodorescu faptul că e mai bine să fim prieteni decît duşmani. Odată pornită cu mine o duşmănie, o are toată viaţa!".

"Mircea Sandu i-a chemat pe toţi"
Iar Lupu îl introduce apoi în peisaj direct pe şeful FRF: "Am fost şi la federaţie cu chestia asta. Mircea Sandu i-a chemat pe toţi, pe Bucurescu, pe Rămureanu, pe Stîngaciu. Şi-au făcut şi ei semne de întrebare de atunci, or fi zis «Uită-te, bă, ce spală ăştia bani pe la Braşov!». Cum să dăm 40.000 de euro pînă în vară pe nişte neica nimeni?! Nişte falsuri grosolane!".

Fie plătesc banii, fie pierd puncte!
Surse autorizate susţin că dosarul ar fi intrat deja în lucru la DNA Braşov, pornind exact de la înregistrarea cu Liviu Lupu. Azi, cazul se va judeca, din punct de vedere sportiv, şi la CNSL, la federaţie. Unde, indiferent de verdict, Corona riscă să fie partea perdantă.

"Dacă se certifică valabilitatea semnăturilor lui Cernica, trebuie să achite 80.000 de euro pentru transferuri. Dacă nu, ar putea pierde minumum 6 puncte pe considerentul că i-a folosit fără drept de joc pe Martac şi Ştefan", explică un federal. La ultimele două runde din tur, FC Argeş şi FCM Tg. Mureş au depus contestaţii asupra celor doi fotbalişti şi aşteaptă soluţionarea "cauzei Corona - Larissa"!

"Am fost şi la federaţie cu asta. Mircea Sandu i-a chemat pe toţi, pe Bucurescu, pe Rămureanu, pe Stîngaciu. Şi-au făcut şi ei semne de întrebare, or fi zis «Uită-te, bă, ce spală ăştia bani pe la Braşov!»" (Liviu Lupu, preşedinte Corona, pe înregistrarea audio)

"Eu am venit la club în septembrie, dar ştiu că pe acordurile de transfer încheiate în iulie nu exista iniţial nici o sumă, dar la FRF s-au înregistrat contracte cu cîte 40.000 de euro, cu o semnătură falsă din partea Coronei. Bănuim că e vina directorului sportiv Eduard Gherghe, împotriva căruia vom face şi denunţ penal" (Liviu Lupu, preşedinte Corona)

"Ce treabă are politica în acest subiect? Da, am discutat cu Gherghe, erau de faţă şi alte persoane şi doar i-am atras atenţia că asupra lui planează suspiciuni în privinţa falsurilor grosolane comise pe cele două acorduri de transfer" (Liviu Lupu, preşedinte Corona)

"La CNSL, unde se discută despre bani, Corona a susţinut că transferul e fals. La Disciplină, cînd s-a vorbit despre dreptul de a utiliza jucătorii, au zis că transferul e-n regulă. Care-i realitatea?" (Adrian Teodorescu, preşedinte Oţelul Larissa)

27 de puncte are Corona după turul ligii secunde, fiind lider în Seria a 2-a: e urmată de Poli Timişoara, 26 p, şi FCM Tg. Mureş, 20 p, primele două locuri promovează în L1

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
rokko
rokko  •  04 Iulie 2013, 15:44

E interesant ca pe Corona o sustine toata zona dar FC Brasov nu gaseste sponsori aproape deloc....Hai cu Corona in UCL!!!!

florinch
florinch  •  04 Iulie 2013, 14:58
Postat de conasu_boeru pe 26 Februarie 2013, 12:48

Magariile sun magarii, dar cred ca ala invoca statutul lui in USL de teama , ca odata tarat intr-un scandal il elimina asta din partid mai ales ca are asa o functie in Consiliul Judetean ! Nu e vorba aici de implicare politica, ci numai de pozitia ingrata in care se afla Consiliul Judetean Brasov !

Ba nu, tocmai de implicarea politica este vorba. Presedintele Coronei este Liviu Lupu, şeful Consiliului Local Braşov şi vicepreşedinte PSD Braşov, aici este vorba de o echipa ce va fi folosita la spalarea multor bani sifonati de la LPF, FRF, Primaria Brasov si, nu in ultimul rand, de la sponsorii "de buna voie".Sa nu uitam ca tocmai s-a dat unda verde contractelor cu "baietii destepti", fara licitatie,prin incredintare directa, pentru servicii ale caror "costuri" sunt sub 100 000 de euro si achizitii de pana la 30 00 de euro. Miza este imensa, iar daca echipa va retrograda, vor cadea multe capete PSD-iste cu toata majoritatea lor de 70%.

alenb
alenb  •  01 Martie 2013, 17:31

Astia sunt oamenii cei mai cinstiti de pe mapamond. E doar vina securitatii "basiste" care arunca cu noroi in acesti ingeri :).

Vezi toate comentariile (7)
Comentează