GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  GARANTIE RECORD PENTRU DREPTURILE TV

10 milioane de euro

Articol de - Publicat miercuri, 27 februarie 2008 00:00

Cîştigătoarea licitaţiei privind drepturile TV în Liga I va fi obligată să plătească imediat după achiziţionarea pachetului minimum jumătate din suma pentru primul sezon

Mîine, Adunarea Generală a LPF va aproba data cînd va avea loc licitaţia pentru drepturile TV ale Ligii I, cel mai probabil finalul lunii martie. Tot mîine, va fi supus aprobării şi caietul de sarcini, pe care orice firmă care va dori să participe la licitaţie va fi obligată să-l achiziţioneze şi să-l respecte întocmai. Trei prevederi sînt extrem de importante, avînd rolul de a face o selecţie riguroasă în rîndul participanţilor.

1. Bonitate

Una dintre cerinţele dorite în mod expres de Dumitru Dragomir este ca firma care va cîştiga licitaţia să achite imediat minimum jumătate din suma corespunzătoare primului sezon, urmărind astfel să participe doar societăţile care au bonitate. Cum licitaţia va pleca de la 18 milioane de euro, cel care va prelua drepturile va trebui să vireze 10 milioane de euro în contul LPF cu aproximativ 2-3 luni înainte de startul campionatului.

2. Datornicii, out!

Toate societăţile care au în acest moment datorii către LPF din contractele privind drepturile TV din anii anteriori nu vor fi acceptate la licitaţie. În plus, aceste firme, printre care Media Pro, vor avea interdicţia de a cumpăra pachete de meciuri de la cel care va cîştiga drepturile.

"Acum sînt expert în vînzarea drepturilor TV. Prima oară mi-am luat ţeapă mare, dar
acum ştiu exact cît valorează şi cum trebuie procedat"

Dumitru Dragomir

3. Minimum 5 ani vechime

Se doreşte, de asemenea, introducerea în caietul de sarcini a unui punct care să nu ofere posibilitatea unei societăţi ce nu are 5 ani vechime în ţară sau în străinătate să participe la licitaţie. Dintre posibilii candidaţi, măsura ar lovi în plin actualul deţinător, Telesport apărînd pe piaţă abia în decembrie 2003. Kanal D nu ar fi afectat pentru că, deşi emite de puţin timp în România, e o televiziune cu vechime în Turcia.

"Ori vor bani, ori vor vechime. E o prostie să ceri aşa ceva, e ca şi cum nu te-ai putea inventa mîiine, că nu ai vechime"
Horaţiu Nicolau, director Telesport

2 milioane de euro
va încasa, din drepturile TV, campioana din acest sezon

Cine face caietul de sarcini

Deşi în toamna lui 2007 s-a format o comisie din care făceau parte Dumitru Dragomir, plus alţi 9 preşedinţi de club, printre care Pădureanu, Ştefan, Chivorchian şi Mureşan, în cele din urmă s-a creat o alta care se ocupă de realizarea caietului de sarcini. În componenţaei vor intra preşedintele lui Dinamo, Nicolae Badea, patronul Timişoarei, Marian Iancu, avocatul Stelei, Cătălin Ciubotă, şi secretarul general al LPF, Valentin Alexandru.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
 •  27 Februarie 2008, 15:33

Prima optiune pe BOOM SPORT ONE

 •  27 Februarie 2008, 14:19

boom tv v-a castiga drepturile de difuzare eu am boom dar ion de la tara ce face aiurea

 •  27 Februarie 2008, 13:27

@viorel: in primu rand, prost tv e canalul ciobanului berbecali... si in al doilea rand, are interdictie la licitatie, din cauza datoriilor fata de LPF... nu vad o televiziune capabila sa plateasca o asemenea suma, deci se va recurge la payTV, ceea ce e bine pt echipele mici, ca au nevoie de bani, dar e rau pt noi, ca vom urmari meciurile prin baruri(nici asa nui chiar rau... mai socializeaza si roamnul...). oricum, peste tot in lume se practica payTV... anglia, germania,...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează