GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  DREPTURILE TV

Ca$h in!

Articol de GSP - Publicat miercuri, 02 aprilie 2008 00:00

Campioana va lua în jur de 3,4 milioane de euro în timp ce nou-promovatele vor încasa aproximativ 800.000 din drepturile TV

85 de milioane de euro! Aceasta este suma pe care consorţiul Antena 1-RCS a plătit-o pentru drepturile TV ale Ligii pe următoarele 3 sezoane. O sumă fabuloasă pentru cluburile din Liga I. "LPF îşi va lua un comision de 6%, iar restul banilor se vor duce în conturile cluburilor", spune şeful LPF, Dumitru Dragomir.

Campioana va lua în jur de 3,4 milioane de euro în timp ce nou-promovatele vor încasa aproximativ 800.000 din drepturile TV

85 de milioane de euro! Aceasta este suma pe care consorţiul Antena 1-RCS a plătit-o pentru drepturile TV ale Ligii pe următoarele 3 sezoane. O sumă fabuloasă pentru cluburile din Liga I. "LPF îşi va lua un comision de 6%, iar restul banilor se vor duce în conturile cluburilor", spune şeful LPF, Dumitru Dragomir.

Campioana - 3,4 milioane nou-promovatele-800.000
Împărţirea restului banilor se va face conform lui Dumitru Dragomir, după grila italiană. Ce presupune grila italiană? Este o combinaţie de criterii după care se vor împărţi sumele între echipele din campionat: 40% în funcţie de poziţia în clasament, 30% în funcţie de audienţă (adică suporterii pe care echipa îi are în toată ţara) şi 30% în funcţie de performanţele generale (performanţele din ultimul sezon contează în proporţie de doar 5%).

Conform acestei grile, campioana va lua în jur de 3,4 milioane de euro, o echipă de pe locul 10 încasează cam 1,6 milioane de euro, în timp ce nou-promovatele, nu retrogradatele, primesc 800.000 de euro. Motivul pentru care sînt premiate nou-promovatele, este acela că, la rîndul lor, echipele retrogradate au luat banii din drepturile TV la începutul sezonului de la LPF.

Criteriu: clasamentul din sezonul 2007-2008
Banii din drepturile TV vor fi împărţiţi, se pare, în funcţie de locul în clasament pe care îl vor ocupa echipele la finalul acestui sezon. Motivul pentru care se va proceda aşa este acela că Dumitru Dragomir, la presiunea cluburilor, le va da banii la început de sezon şi nu va mai aştepta finalul acestuia pentru a vedea care este clasamentul final. Astfel, clasamentul după care vor împărţi banii va fi cel din sezonul 2007-2008.

3,4 milioane va lua campioana din sezonul 2007-2008

1,6 milioane va lua o echipă de mijlocul clasamentului

800.000 va lua o nou-promovată

40% este procentul care contează în grila de premiere din sistemul italian

De la 10 milioane la 20.000
Comisionul perceput de firma care trebuia să întocmească caietul de sarcini, Deloitte&Touch, era de 10 milioane de euro. Becali a intervenit pentru ca acest caiet să fie întocmit de firma de avocaţi SC. Ciubotă&Roată-Palade. Aceasta a luat 20.000 de euro pentru serviciile prestate.

Pierd bani?
Actualul deţinător al drepturilor, Horaţiu Nicolau, s-a arătat circumspect în privinţa profitabilităţii afacerii făcute de Antena 1 şi RCS. "Ei sînt mai bogaţi cu nişte drepturi, dar mai săraci cu 100 de milioane. Au mai multe probleme decît noi, cei care am pierdut licitaţia. Valoarea Ligii I este de aproximativ 45-55 de milioane". Cosmin Cernat, şeful Departamentului Sport al Kanal D, a păstrat aceeaşi notă: "La prima vedere, fără să ştiu ce strategie au, pot să estimez că vor avea pierderi de 20% din suma oferită", a spus acesta.

"Nu ştiu să piardă"
Afirmaţiile competitorilor nu îl afectează pe Cristi Creţu, şeful Departamentului Sport al Antenei 1, care afirmă că postul său a avut o strategie bine gîndită. "E părerea lor. Se pare că ei nu ştiu să piardă şi nu înteleg forţa pe care o au Antena şi RCS. Uite, TVR şi Realitatea ne-au felicitat pentru victorie". Creţu a mai adăugat că nu s-a stabilit încă modul în care se va face repartiţia meciurilor pe posturi. "În 5 zile de la licitaţie trebuie să semnăm contractul cu Liga, apoi vom face o strategie care să fie atît în avantajul nostru, cît şi al RCS."

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
 •  02 Aprilie 2008, 15:48

marsh in plm d bozgori spurkti din tara. si asa ne patati tara. nu`ti convine, paa

 •  02 Aprilie 2008, 15:34

coposeee te-ai gandit cand ai vandut ?:)) ............................................. P R I M U L - D U A L - S I M - C U - D U A L - B L U E T O O T H - ( p o t i - c o n e c t a - a m b e l e - n u m e r e - l a - a c e l a s i - d i s p o z i t i v - b l u e t o o t h ) , D U A L - C A M E R A , R A D I O-FM - i l - g a s e s t i - l a - s u p e r - p r e t - p e - M Y G A D G E T - R O .............................................

 •  02 Aprilie 2008, 11:50

F*t*-va in g*ra de b0z*g0ri penali. Mai si comentati. Ce vi se pare discriminator in a pomeni cuvantul ungur? ori vi se zice altfel si nu stiam ? Mar*sh afara din Romania, ca ne-ati mancat zilele.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează