MEDIA  ·  TRAGEDIE

Ce a îndurat Cristina Țopescu în închisoarea comunistă » Cum a salvat-o Mircea Lucescu

Articol de GSP - Publicat marti, 14 ianuarie 2020 12:14

Cristina Țopescu, fosta jurnalistă care a murit la 59 de ani, a traversat clipe cumplite în tinerețe, din cauza regimului comunist.

Cristina a experimentat zile terifiante în închisorile comuniste. Aceasta a fost privată de libertate 3 luni și 5 zile, deoarece a încercat să-și viziteze mama, suspectată de cancer, în Germania, și a încercat să traverseze ilegal frontiera. 

„Ca într-un film prost, în care eroii pozitivi sunt prinși de cei negativi, în ultima clipă și niciodată mai devreme. Aventura noastră s-a oprit brusc, am auzit câteva focuri de armă trase în aer, am fost puși pe burtă, cu câini lupi și puști deasupra noastră, am fost admonestați în «dulșele grai moldovinesc, „pi burtă, că trag!». Mai târziu, am înțeles că Dumnezeu n-a vrut să-mi îngăduie libertatea aceea, pentru a nu o rata apoi pe cea de a mă vedea liberă în propria țară și de a trăi momentele magice ale Revoluției” - cum a încercat Cristina Țopescu să treacă granița

Fosta jurnalistă la Prima TV sau Antena 3 a trăit clipe cumplite în penitenciarul din Turnu Severin, unul special pentru femei. Aceasta a fost supusă înfometării și condițiilor groaznice dintr-o închisoare comunistă, informează aceeași sursă citată.

Mircea Lucescu, salvarea Cristinei Țopescu

Salvarea Cristinei a venit după implicarea lui Mircea Lucescu, care era foarte apropiat de tatăl ei, fostul comentator sportiv Cristian Țopescu.

Celebrul antrenor a convins autoritățile s-o mute pe Cristina Țopescu într-o celulă separată, iar Cristina nu a mai avut parte de același tratament umilitor până la ieșirea din penitenciar, care s-a petrecut în data de 19 decembrie 1989.

„De la trei ani, cât intenționau să-mi dea cei care iubeau familia Țopescu, datorită unor oameni ca Mircea Lucescu, George Carp și Viorel Pascu, probabil și grație situației din România acelor zile, am primit trei luni, adică jumătate din șase luni, minimum de pedeapsă pentru infracțiunea de tentativă de trecere a frontierei”, a explicat Cristina Țopescu, citată de evenimentulistoric.ro.  

vezi și:Cine este cel mai de temut interlop din România. Poreclit “Ștefan cel Mare” a pus Moldova sub asediu
Libertatea
Comentarii (3)
Andrei Palincu  •  16 Ianuarie 2020, 14:28

Foarte mulţi au dat colţul încercând să o taie la sârbi. Era unica potecă spre Lumea Liberă pentru că ei nu ne returnau. Banatul ştie de ce. Tot poporul din fosta Iugoslavie ne vede ca pe nişte "verişori" chiar dacă am fost bază pentru americani atunci când le aruncau bombe în cap. Au iertat dar nu au uitat. Viaţa Cristinei Ţopescu la puşcărie nu a fost, cu siguranţă, uşoară. De la uniforma infamă la mizeria zilnică, trebuie să fii al naibii de tare ca să rezişti. Ea a supravieţuit. Greu, cu scrâşnet de dinţi, dar a mers mai departe şi a fost (cât de greu este cuvântul ăsta) persoana blândă şi simţitoare pe care o ştim cu toţii. Am fost mai bogaţi cu ea, suntem mai săraci fără. RIP.

andrei.f  •  16 Ianuarie 2020, 10:30
Postat de Sorin Constantin pe 14 Ianuarie 2020, 17:19

Din ce amînțeles euîn pușcăria comunistă probșlemele au venit de la colegele de cameră, nu de la gardieni...

posibil ca cristina era ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Sorin Constantin  •  14 Ianuarie 2020, 17:19

Din ce amînțeles euîn pușcăria comunistă probșlemele au venit de la colegele de cameră, nu de la gardieni...

Vezi toate comentariile (3 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
11:00 Tenis, WTA
Turneul din Strasbourg
Digi 2
21:00 Fotbal, Liga 1
Gaz Metan - Dinamo
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Serie A
Milan - Bologna
Digi 2, Telekom 2
22:00 Fotbal, La Liga
Betis - Valladolid
Digi 4, Telekom 4
Program TV complet

Liga 1