GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

”Colectiv”, documentarul realizat cu contribuția investigațiilor Gazetei Sporturilor, propus la două secțiuni ale premiilor Oscar! Vezi trailerul din SUA

Articol de - Publicat joi, 15 octombrie 2020 15:51 / Actualizat joi, 15 octombrie 2020 18:33

”Un ziar de sport are puterea, se pare, să remodeleze o societate”, scrie revista britanică Empire, elogiind investigațiile jurnalistice ale GSP. ”Unul dintre cele mai mari filme despre jurnalism realizate vreodată”, spune Indiewire despre documentarul realizat de românul Alexander Nanau care a devenit azi propunerea României la premiile Oscar. Colectiv este totodată propus la Oscar și la categoria documentar de către compania americană Magnolia.

Centrul Național al Cinematografiei a anunțat joi că propunerea României la categoria ”Cel mai bun film străin” al premiilor Oscar este documentarul ”Colectiv”.

Filmul realizat de Alexander Nanau va fi propus la Oscaruri și de distribuitorul american Magnolia la categoria documentare.

Filmul despre schimbarea societății românești după tragedia de la Colectiv este astfel în cursa Oscarurilor la două categorii:

  • Film internațional
  • Film documentar

”Colectiv” nu este un film despre incendiul de la Colectiv, ci, așa cum l-a numit presa internațională, povestea încercării unei societăți de a-și recăpăta echilibrul, o încercare care ”depășește toate granițele”.

(Colectiv) rezonează în orice oraș sau țară unde cei slabi și în nevoi suferă în timp ce cei bogați devin și mai bogați și unde nici cel mai îngrozitor scandal nu poate să-i facă pe oamenii să iasă din apatie și să meargă la urne.
- The Los Angeles Times despre documentarul românesc Colectiv

Magnolia Pictures, unul dintre cei mai mari distribuitori de filme, a produs un trailer special al documentarului Colectiv pentru lansarea filmului în SUA, care va avea loc pe 20 noiembrie. Montajul vine chiar cu cîteva zile înainte de comemorarea Colectiv din România, este dramatic și arată cum autoritățile abuzează cetățenii, dacă societatea nu e vigilentă.

Unul dintre cele mai mari filme despre jurnalism realizate vreodată.
Indiwire

Articolele GSP au ajuns în sute de publicații din toată lumea

Investigațiile jurnalistice ale Gazetei Sporturilor de după Colectiv, care au tratat corupția din sistemul de sănătate până la vârful puterii politice fuseseră citate internațional și înainte de apariția documentarului Colectiv.

Dar, odată cu lansarea acum un an a filmului, Gazeta Sporturilor a ajuns la un nivel de prezență în presa internațională și în mediile publice și jurnalistice neatins niciodată de vreo publicație din România.

”Un ziar de sport are puterea, se pare, să remodeleze o societate”, scrie recent revista britanică Empire.

Drumul e lung, sunt sute de filme eligibile la fiecare categorie

Propunerea nu echivalează cu nominalizarea, care rezultă, pentru fiecare dintre categoriile unde Colectiv candidează, din votul a sute de specialiști în cinema din toată lumea.

Inițial se alcătuiește o listă scurtă de 15 filme, pe categorie. Apoi se cern nominalizările, care sunt doar 5, pe fiecare categorie, din sutele de filme propuse.

România nu a reușit niciodată să prindă o nominalizare la premiile Oscar.

Este o mare onoare pentru noi să fim învestiți cu atâta încredere de către comisia CNC. Competiția de abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism și responsabilitate.
- Alexander Nanau, regizorul filmului

INTRĂ AICI PENTRU investigațiile jurnalistice ale Gazetei Sporturilor

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
forumeer
forumeer  •  16 Octombrie 2020, 15:10
Postat de prapadlafcsb1 pe 15 Octombrie 2020, 17:49

De ce nu avem voie sa intrebam ce religie aveau petrecăreții de la colectiv?... asta e democrație?... oare tot așa sunt făcute investigațiile voastre, stand in birou și scriind orice aduce Accesări?

Cum adica ce religie aveau victimele? Ba, tu esti complet ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

planetfun
planetfun  •  16 Octombrie 2020, 07:25

Tolo, cand faci si o investigatie cu ce se intampla in.spitale cu pacientii covid ? Nu de alta, dar cam stam cel mai prost la mortalitate... Ah, e "guwernerul meu" la putere si asta nu se face ?

planetfun
planetfun  •  16 Octombrie 2020, 07:20
Postat de ang3ldev1l pe 15 Octombrie 2020, 18:18

Din pacate ursul trece si gsp-ul ***. Si ce anume s-a schimbat dupa cazul Colectiv, doua paturi in plus la sectia de arsi si dezinfectanti ceva mai putin diluati ? Nu s-a schimbat nimic si pana la aparitia pandemiei, situatia era la fel de tragica, identica in proportie de 99%! La noi nu s-ar schimba lucrurile nici dupa 10 cazuri de Colectiv. Spre exemplu, cazul cainilor fara stapan. Oamenii s-au plans de ei mai bine de 20~25 de ani de zile si pana nu au halit aia demnitari japonezi si copii mici prin parcuri, nimeni nu a miscat un deget, asta pana nu au inventat ei niste ONG-uri profitoare si pentru situatia asta.

Guvernarea s-a schimbat .

Vezi toate comentariile (19)
Comentează