GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  COMUNICAT

„GSP și Libertatea informează: după ce am refuzat cererile unor manageri Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de pariuri care sunt clienți de publicitate, Ringier a decis plecarea redactorului-șef GSP, Cătălin Țepelin. Ne opunem!”

Articol de - Publicat marti, 03 octombrie 2023 17:24 / Actualizat miercuri, 04 octombrie 2023 09:41

Într-un comunicat făcut public marți, 3 octombrie 2023, și citat de Hotnews, peste 80 jurnaliști de la Gazeta Sporturilor și Libertatea au reacționat, astăzi, după plecarea, la cererea trustului Ringier, a redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.

  •  Ei își intitulează scrisoarea: „Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut astăzi plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem”.
  • Robin Lingg, președintele Consiliului de Administrație al Ringier Sports Media Group, a spus tot marți, în redacție, când s-a întâlnit cu reprezentanți ai Libertatea și GSP, că „noi am acordat întotdeauna libertate editorială” și a susținut că despărțirea de Cătălin Țepelin a intervenit fiindcă „lipsea colaborarea acestuia cu grupul internațional de presă”

Comunicatul jurnaliștilor, integral, mai jos:

„Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem”

„Ca jurnaliști, am solicitat oficial conducerii grupului printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zurich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial.

Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit astăzi, 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorială să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.

Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice.

Ingerința comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurisprudența CEDO și de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute în Codul de Conduită și în Editorial Mission Statement unde este statuat: "Jurnaliștii noștri sunt neînduplecați în fața influenței din partea persoanelor, companiilor și autorităților”.

Un alt episod s-a întâmplat tot în trustul nostru, în septembrie 2022, la Libertatea. Atunci, ziarul a relatat despre o companie imobiliară unde ocupa o poziție de conducere o persoană care este și în Boardul Ringier: Claudio Cisullo.

Ca și în cazul amintit de la GSP, Libertatea a refuzat să predea vreun articol cuiva din management, iar Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Libertății și Gazetei Sporturilor, a scris despre subiectul presiunii asupra redacției, pentru ca publicul să fie informat.

După cele două momente succedate rapid în august 2023, redacțiile au constatat că aceste episoade s-au înmulțit. Un număr de 6 responsabili din redacții, redactori-șefi și redactori șefi adjuncți, au solicitat o întâlnire cu managementul Ringier la Zurich.

Ringier a acceptat o întâlnire doar cu jurnaliștii Cătălin Țepelin și Cătălin Tolontan. Aceasta a avut loc pe 28 august, în Dufourstrasse 23, sediul Ringier de la Zurich.

Cei doi ziariști au înaintat un apel oficial către Board-urile Ringier, semnat de 25 de responsabili editoriali, dar și de oameni din alte departamente ale redacțiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea.

Întâlnirea a decurs deschis, conducerea grupului a ascultat ce au avut de zis, în numele colegilor lor, cei doi jurnaliști.

Apelul din 28 august a enunțat faptele către management și a anunțat conducerea Ringier că publicul nu a fost încă lezat, pentru că redacțiile s-au opus. În concluzia sa, documentul a solicitat stoparea imediată a oricăror presiuni care pot leza independența redacțiilor și dreptul românilor la o informație corectă.

În apel, au fost furnizate conducerii Ringier inclusiv citate din emailuri în care un om din management, care are și calitatea de acționar, a spus conducerii editoriale a Gazetei Sporturilor că el crede că este ”a big problem” separarea comercialului de editorial. În toată lumea democratică, această concepție este contrară principiilor presei.

Timp de peste o lună, Ringier nu a formulat niciun răspuns către cei 25 de semnatari ai apelului intern.

Astăzi, 2 octombrie 2023, a venit răspunsul. S-a deplasat la București Robin Lingg, președintele Board-ului Ringier Sport Media Group, divizie din care face parte Gazeta Sporturilor și alte titluri de sport din Europa, inclusiv cotidianul portughez A Bola, recent achiziționat.

Din partea conducerii Ringier, Robin Lingg i-a cerut redactorului-șef al GSP, Cătălin Țepelin, să plece.

Conducerea trustului Ringier i-a propus lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial, să accepte să numească, împreună cu Ringier, un nou redactor-șef, lucru pe care Tolontan l-a refuzat. De asemenea, conducerea Ringier i-a propus lui Dan Udrea, redactor-șef adjunct, să accepte poziția de redactor șef. Și acesta a refuzat.

Cei doi redactori-șefi adjuncți, Bogdan Stamatoiu și Dan Udrea, împreună cu Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și GSP, vor asigura continuitatea apariției ziarului și a siteului până când Ringier va numi un nou leadership la Gazeta Sporturilor.

Suntem în fața următoarei succesiuni de fapte: după ce jurnaliști și alți angajați din două redacții importante ale României au solicitat companiei de presă Ringier încetarea încercării de a privilegia clienții de publicitate în comparație cu alte firme, persoane și instituții, răspunsul Ringier a fost ca unul dintre semnatarii atenționării, chiar unul dintre cei doi redactori-șefi, să plece.

Protestăm categoric față de aceste măsuri și anunțăm că vom acționa, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă.

Acest comunicat public este semnat de zeci de jurnaliști care nu-și negociază dreptul de a servi cititorii și nu guverne, firme sau oameni potenți financiar. Noi suntem loiali companiei Ringier și Codului de Conduită, și niciodată celor care credem că reacționează acum prin represalii la un apel intern, legitim și dovedit.

Suntem convinși că există un interes public în apărarea libertății de exprimare și de aceea am relatat aceste evenimente, după ce am epuizat căile interne ale propriei noastre companii.

SEMNATARI: 

  1. Ovidiu Ioanițoaia, director editorial Gazeta Sporturilor
  2. Andrada Lăutaru, reporter Libertatea
  3. Alexandra Șerban, reporter Libertatea
  4. Medeea Stan, reporter Libertatea
  5. Daniel Ionașcu, Reporter Libertatea
  6. Eli Driu, Fotoreporter Libertatea
  7. Ioana Vochin, EOD Libertatea
  8. Răzvan Luțac, reporter Libertatea și Gazeta Sporturilor
  9. Sebastian Culea, reporter și editor video Gazeta Sporturilor
  10. Adelina Mărăcine, reporter Libertatea
  11. Andreea Vîlcu, reporter Libertatea
  12. Dan Duca, redactor-șef Libertatea
  13. Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și Gazeta Sporturilor
  14. Cristina Radu, reporter Libertatea
  15. Ciprian Ranghel, editor Libertatea
  16. Iulia Roșu, redactor-șef adjunct Libertatea
  17. Andreea Archip, editor Libertatea
  18. Diana Meseșan, reporter Libertatea
  19. Mirela Neag, reporter Libertatea și Gazeta Sporturilor
  20. Adrian Cochino, Editor of the Day Libertatea
  21. Dan Udrea, redactor-sef adjunct Gazeta Sporturilor
  22. Bogdan Stamatoiu, redactor-șef adjunct Gazeta Sporturilor
  23. Ionuț Iordache, adjunct departament Fotbal Gazeta Sporturilor
  24. Cristian Geambașu, editorialist Gazeta Sporturilor
  25. Remus Răureanu, reporter Gazeta Sporturilor
  26. Eduard Apostol, reporter Gazeta Sporturilor
  27. Andrei Crăițoiu, reporter Gazeta Sporturilor
  28. Ioana Mihalcea, editor Gazeta Sporturilor
  29. Cristina Negrilă, editor Gazeta Sporturilor
  30. Florin Dincă, editor Gazeta Sporturilor
  31. Alexandru Răducanu, editor Gazeta Sporturilor
  32. Mitică Docan, editor Gazeta Sporturilor
  33. Otilia Cristea, Editor of the Day Libertatea
  34. Cristina Stoian, Editor of the Day Libertatea
  35. Theodor Jumătate, șef departament internațional Gazeta Sporturilor
  36. Raed Krishan, fotoreporter Gazeta Sporturilor
  37. Luminița Paul, redactor Gazeta Sporturilor
  38. Roxana Fleșeru, redactor Gazeta Sporturilor
  39. Cristian Preda, fotoreporter Gazeta Sporturilor
  40. Adrian Florea, șef departament fotbal intern Gazeta Sporturilor
  41. Alexandra Nistoroiu, reporter Libertatea
  42. Viorel Tudorache, reporter Gazeta Sporturilor
  43. Marius Mărgărit, reporter special Gazeta Sporturilor
  44. George Herlaș, reporter Libertatea
  45. Alexandru Barbu, reporter Gazeta Sporturilor
  46. Remus Dinu, reporter Gazeta Sporturilor
  47. Sergiu Alexandru, reporter Gazeta Sporturilor
  48. Vlad Roșu, reporter Gazeta Sporturilor
  49. Cătălin Stroia, reporter Gazeta Sporturilor
  50. Alexandru Mone, editor video Gazeta Sporturilor
  51. Sebastian Vasile, reporter Gazeta Sporturilor
  52. Daniel Grigore, reporter Gazeta Sporturilor
  53. Maria Andrieș, reporter Libertatea
  54. Octavian Cojocaru, editor Gazeta Sporturilor
  55. Adrian Duță, reporter Gazeta Sporturilor
  56. Ramona Ciobanu, redactor Libertatea
  57. Vlad Nedelea, reporter Gazeta Sporturilor
  58. Adrian Jitea, redactor Gazeta Sporturilor
  59. Laurențiu Ungureanu, reporter Libertatea
  60. Mihai Toma, redactor Libertatea
  61. Dobrică Neacșu, redactor Libertatea
  62. Cosmin Stăniloiu, redactor Libertatea
  63. Sebastian Pricop, EOD Libertatea
  64. Marian Toader, art director Gsp&Libertatea
  65. Aurelian Botezatu, reporter Gazeta Sporturilor
  66. Adriana Oprea, reporter Libertatea
  67. Daniel Scorpie, redactor Gazeta Sporturilor
  68. Andrei Stan, redactor Libertatea
  69. Elena Stanciu, redactor Libertatea
  70. Teodor Bobei, redactor Libertatea
  71. Cristian Otopeanu, redactor Libertatea
  72. Ciprian Iana, redactor Libertatea
  73. Dumitru Angelescu, fotoreporter Libertatea
  74. Vlad Chirea, fotoreporter Libertatea
  75. Livia Lixandru, redactor Libertatea
  76. Simona Voicu, reporter Libertatea
  77. Ion Mateș, foto editor Libertatea
  78. Andrei Petrescu, reporter Gazeta Sporturilor
  79. Iosif Popescu, Operator imagine Gazeta Sporturilor
  80. Cezar Titor, editor video Gazeta Sporturilor
  81. Cristian Andrei, reporter Libertatea
  82. Mihaela Radu, foto editor Libertatea
  83. Alexandru Tomuțiu, redactor Gazeta Sporturilor
  84. Bogdan Fechită, redactor Gazeta Sporturilor
  85. Costin Ștucan, reporter senior și prezentator video Gazeta Sporturilor
  86. Alin Buzărin, editorialist Gazeta Sporturilor
  87. Bogdan Cioara, corespondent Gazeta Sporturilor de la Arad
  88. Răzvan Stamatiu, editor video Libertatea
  89. Liviu Manolache, statistician Gazeta Sporturilor
  90. Adrian Drăgan, graphic designer Gazeta Sporturilor
  91. Daiana Păduraru, graphic designer Gazeta Sporturilor
  92. Diana Vasilescu, graphic designer Gazeta Sporturilor
  93. Ana-Maria Navrea, departament desk Gazeta Sporturilor
  94. Claudia Călin, departament desk Gazeta Sporturilor
  95. Ileana Zota, graphic designer Gazeta Sporturilor

Mai jos, publicul poate citi, în limba engleză și română, varianta integrală a apelului înaintat de responsabilii redacțiilor conducerii Ringier pe 28 august.

Apelul oficial al celor 25 de lideri editoriali și non-editoriali din redacțiile din România ale companiei media Ringier AG,

Către conducerea executivă a Ringier AG și către Consiliul de Administrație al Ringier și Consiliul Executiv al Grupului Ringier,

Pentru păstrarea independenței editoriale față de cele comerciale, informarea corectă a publicului și tratamentul egal al persoanelor și companiilor în știri și investigații, indiferent dacă acestea cheltuiesc sau nu bugete de publicitate.

Noi, cele 25 de nume care semnăm această scrisoare, suntem reprezentanții a două importante redacții din Europa de Est, Gazeta Sporturilor și Libertatea. Facem parte din două redacții de succes din punct de vedere economic și jurnalistic, recunoscute la nivel mondial, parte a unei companii media internaționale solide. Și dorim să lucrăm împreună cu managementul nostru pentru viitorul companiei, motiv pentru care vă rugăm să analizați cu echilibru și încredere punctele enunțate mai jos.

Pe 31 iulie și 8 august 2023, trei persoane de la Ringier Sport Management, divizia de presă sportivă a Grupului Ringier, au cerut unui responsabil editorial al Gazetei Sporturilor să introducă un nou mod de lucru. Noile reguli urmau să impună redacției să arate articolele conducerii internaționale înainte de publicare. Solicitarea, făcută în cadrul a două discuții separate, s-ar aplica articolelor despre companiile de pariuri care sunt sau ar putea fi parteneri publicitari. Responsabilul editorial a refuzat.

Acest episod este doar cel mai recent dintr-o serie de evoluții din ultimele 12 luni. În această perioadă, unii directori Ringier și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că noi, redacțiile GSP și Libertatea, continuăm să practicăm separarea dintre editorial și comercial. Ni se cere să introducem noi proceduri, pe motiv că ceea ce facem noi este "jurnalism pe stil vechi".

Dar separarea editorialului de comercial este un principiu cheie în jurnalism. Acesta se aplică în cele mai mari și mai respectate redacții de știri din lume. Odată schimbată, această regulă ar duce la o situație în care anumite persoane și companii ar fi privilegiate în fața altor companii și a cititorilor.

Credem cu tărie că aceste inițiative nu sunt aprobate de Ringier AG. În plus, știm că există multe persoane în conducerea Ringier și în consiliile de administrație ale acesteia care au un angajament dovedit față de libertatea de exprimare. De aceea, scopul acestui apel este de a semnala tuturor acestor părți interesate, indiferent de convingerile lor, riscul care ne privește pe toți.

Pentru că, din păcate, episoadele din ultimul an ne spun că nu a fost vorba de un incident izolat, ci, probabil, de un nou mod de lucru. Acesta ar fi împotriva principiilor noastre și împotriva modului în care aceste redacții au funcționat în drumul lor spre relevanță jurnalistică și performanță economică. Iată alte câteva episoade:

Pe 20 octombrie 2022, într-un schimb de e-mail între Ringier România și grupul sportiv al Ringier, a existat o discuție despre relația dintre editorial și comercial.

Șefii editoriali susțineau că "Separarea dintre comercial și editorial este respectată 100% în redacția noastră". O persoană din cadrul Ringier Sport Management a răspuns că "Ei bine, eu văd o mare problemă în acest sens. De fapt, lucrăm foarte aproape în (numele unei țări în care Ringier are active media) și vedem rezultate mai bune în acest fel".

Managerii editoriali ai Gazeta Sporturilor au refuzat să schimbe actualul mod independent de lucru.

Aceștia au scris și au precizat că lipsa de independență jurnalistică în fața comercialului este contrară nu doar legislației românești, ci și regulilor clar stipulate de compania Ringier. La capitolul "Independența" din Codul de conduită și în Declarația de misiune editorială Ringier se precizează: "Independența: "Jurnaliștii noștri sunt neclintiți în fața influențelor venite din partea unor persoane, companii și autorități".

Același tip de presiuni au fost observate și la Libertatea, celălalt cotidian al Ringier din România.

Pe 1 septembrie 2022, o persoană din Consiliul de Administrație al Ringier, care deținea și funcția de șef al Consiliului de Administrație la o companie imobiliară despre care ziarul scrisese, a adresat un e-mail acuzator autorului articolului, reporterul Iulia Marin. Oficialul companiei media a adăugat în CC o parte dintre acționarii și șefii companiei Ringier și acționarii companiei imobiliare. Redacția a considerat acest lucru drept o presiune împotriva editorialului.

În urma schimbului de mailuri descris mai sus, s-a propus schimbarea modului de lucru la Libertatea în sensul validării articolelor de către conducere. După câteva discuții în România, s-a convenit că acest lucru ar fi împotriva regulilor de independență. Au fost redactate norme astfel încât colaborarea să se facă în mod optim fără ca cineva din afara redacției să vadă, să citească sau să valideze articolele.

În august 2023, a avut loc episodul menționat la începutul acestui apel, împotriva independenței jurnaliștilor din redacția Gazeta Sporturilor.

Dacă, prin absurd, redacțiile ar fi supuse unor cereri din afara redacțiilor de modificare și aprobare a articolelor, acest lucru ar însemna cenzură, conform definiției din legislația românească, dar și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului.

Nu credem că cineva are mandat să schimbe regulile după care funcționează această uriașă companie de presă de aproape 200 de ani, iar jurnalismul în sine de și mai mult timp.

Tocmai loialitatea reală față de Ringier ne face să subliniem că riscurile organizaționale, umane, juridice și economice sunt foarte mari dacă se va continua pe această cale. Și vă dăm doar un singur exemplu.

Dacă redacțiile de știri ar fi de acord să privilegieze anumite companii în funcție de banii de publicitate cheltuiți, grupul ar putea fi dat în judecată de o companie care nu cheltuiește bani de publicitate și care ar putea spune, pe bună dreptate, că a fost discriminată în știri. Orice entitate, fie că vorbim despre companii, guverne sau persoane fizice, va dori să vadă unde este "lista de prețuri" și unde se află taxa pentru "tratament preferențial".

Principiile tratamentului egal sunt, de asemenea, clar enunțate în documentele interne ale Ringier: "Acceptarea de beneficii ca răsplată pentru un tratament preferențial - este interzisă", atât pentru compania Ringier însăși, cât și pentru angajați, se arată în capitolul 7 "Mită și corupție" din Codul de conduită Ringier.

În calitate de angajați, suntem pregătiți să discutăm activ și pe larg despre colaborare și îmbunătățirea afacerilor pe baza respectului reciproc.

Suntem pregătiți să lucrăm, așa cum am făcut-o și în trecut, pentru o companie extrem de profitabilă, ca o bază solidă a independenței jurnalistice. Insistăm, de asemenea, asupra faptului că separarea editorialului de comercial nu înseamnă lipsă de colaborare, ci colaborare cu principii și reguli bine stabilite.

În calitate de profesioniști recunoscuți pe piață, cu un palmares și o reputație construită de-a lungul a zeci de ani de lucru pentru companii media de top, insistăm asupra faptului că dorim să lucrăm împreună cu dumneavoastră într-o companie care susține jurnalismul etic, nu jurnalismul subordonat comercial sau politic.

Niciun rău definitiv nu a fost făcut. Deocamdată, cel puțin în cazul Libertatea și Gazeta Sporturilor, modul de lucru a rămas neschimbat, independența funcționează și nu a fost cauzat niciun prejudiciu partenerilor externi.

Dar presiunea asupra redacțiilor nu poate continua. Nu noi, ci moștenirea jurnalistică a companiei Ringier o cere.

SEMNATARI:

  1. Andreea Archip – editor coordonator Libertatea 
  2. Roxana Bodea - Șef Departament Marketing Gazeta Sporturilor
  3. Roxana Curelea - Șef Departament Vânzări Gazeta Sporturilor
  4. Sebastian Culea - Șef Departament Video Gazeta Sporturilor & Libertatea
  5. Adrian Cochino – Editor of the Day la Libertatea.ro 
  6. Otilia Ciobanu – Editor of the Day la Libertatea.ro
  7. Dan Duca – Redactor-șef Libertatea 
  8. Adrian Florea - Șef departament fotbal Gazeta Sporturilor
  9. Gheorghiță Ion - Manager de proiect GSP.ro
  10. Ovidiu Ioanițoaia - Director onorific Gazeta Sporturilor
  11.  Răzvan Luțac - Reporter senior de investigații Libertatea & Gazeta Sporturilor
  12.  Ioana Mihalcea – Editor of the Day la GSP.ro 
  13. Diana Meseșan - Reporter senior de investigații Libertatea 
  14. Mirela Neag - Reporter senior de investigații Libertatea
  15. Cristina Negrilă – Editor of the Day la GSP.ro
  16. Remus Răureanu - Reporter senior Gazeta Sporturilor
  17. Cristina Radu - Reporter special Libertatea
  18. Ciprian Ranghel – Editor coordonator la Libertatea
  19. Iulia Roșu – redactor-șef adjunct Libertatea
  20.  Bogdan Stamatoiu – redactor-șef adjunct Gazeta Sporturilor
  21.  Costin Ștucan - Reporter senior și prezentator video Gazeta Sporturilor
  22.  Cătălin Tolontan - Coordonator editorial Libertatea & Gazeta Sporturilor
  23.  Cătălin Țepelin - Redactor-șef Gazeta Sporturilor & GSP.ro
  24. Dan Udrea - Redactor-șef adjunct Gazeta Sporturilor
  25. Ioana Vochin – Editor of the Day Libertatea.ro

DESPRE NOI

- Achiziționată de Ringier în 2018, Gazeta Sporturilor este una dintre cele mai importante redacții de știri sportive din Europa. GSP.ro este, de asemenea, liderul absolut al tuturor site-urilor din România pentru perioada 2017-2022, cu 4,8 miliarde de afișări generate.

Publicația își va sărbători cea de-a 100-a aniversare în 2024. Gazeta Sporturilor este o publicație care a fost lăudată pentru activitatea jurnalistică independentă și neînfricată de Financial Times, The Economist, The New York Times, BBC și de sute de alte instituții media din întreaga lume.

În cei cinci ani petrecuți în cadrul companiei, Gazeta a devenit un model scalabil chiar și în cadrul grupului Ringier, datorită excelenței redacției în adaptarea la digital, a modalităților moderne de raportare și a experienței pe care o oferă fanilor sportului.

- Libertatea este o publicație care, în ultimii cinci ani, a suferit o transformare majoră: a trecut de la tabloid la o publicație de investigație, relevantă pentru mediu, cu o reputație în creștere.

Acum, Libertatea lucrează uneori la subiecte internaționale în colaborare cu redacții precum Der Spiegel și Los Angeles Times sau în consorții de jurnalism de investigație la nivel global cu publicații precum Politico și NRC.

Libertatea a fost primul site de știri din România în 6 din ultimele 10 luni în ceea ce privește numărul de utilizatori unici.

Official appeal of 25 editorial and non-editorial leaders from the Romanian newsrooms of the Ringier AG media company,

To the executive management of Ringier AG and to the Ringier Board of Directors and the Ringier Group Executive Board,

For the preservation of editorial independence from commercial, correct information of the public and equal treatment of persons and companies in news and investigations, regardless of whether they spend advertising budgets or not.

We, the 25 names signing this letter, are representatives of two important Eastern European newsrooms, Gazeta Sporturilor and Libertatea. We are part of two economically and journalistically successful, globally recognised newsrooms, part of a robust international media company. And we want to work together with our management for the future of the company, which is why we ask you to consider with balance and confidence the points stated below.

On 31st July and 8th August 2023, three people from Ringier Sport Management, the sports press division of the Ringier Group, asked an editorial manager of Gazeta Sporturilor to introduce a new way of working. The new rules would require the newsroom to show articles to international management before publication. The request, made in two separate discussions, would apply to articles about betting companies which are or could be advertising partners. The editorial manager refused.

This episode is only the latest in a series of developments over the past 12 months. During this period, some Ringier executives have expressed their dissatisfaction with the fact that we, the GSP and Libertatea newsrooms, continue to practice the separation between editorial and commercial. We are being asked to introduce new procedures, on the grounds that what we do is "old style journalism".

But separating editorial from commercial is a key principle in journalism. It applies to the biggest and most respected newsrooms in the world. Once changed, this rule would lead to a situation where certain people and companies are privileged over other companies and over the readers.

We firmly believe that these initiatives are not approved by Ringier AG. Furthermore, we know that there are many people in Ringier's management and on its Boards who have a proven commitment to freedom of expression. That is why the purpose of this appeal is to point out to all these stakeholders, regardless of their beliefs, the risk that concerns us all.

Because, sadly, the episodes of the last year tell us that this was not an isolated incident, but possibly a new way of working. This one would be against our principles and against the way these newsrooms have operated on their way to journalistic relevance and economic performance. Here are few other episodes:

On 20 October 2022, in an email exchange involving Ringier Romania and Ringier's sports group, there was a discussion on the relationship between editorial and commercial.

The editorial heads claimed that "The separation between commercial and editorial is 100% respected in our newsroom". A person from Ringier Sport Management replied that "Well, I see a big problem with this. Actually, we work very close in (a name of a country where Ringier has media assets) and we see better results that way".

The editorial managers of the Gazeta Sporturilor refused to change the current independent way of working.

They have written and pointed out that the lack of journalistic independence in the face of the commercial is contrary not only to the Romanian law but also to the clearly stipulated rules of the Ringier company. In the "Independence" chapter of the Ringier Code of Conduct and Editorial Mission Statement it is stated: "Our journalists are steadfast in the face of influence from individuals, companies and authorities".

Same type of pressure have been noticed as well at Libertatea, the Ringier's other daily publication in Romania.

On September 1, 2022, a person from the Ringier Board of Directors, who also holds the position of head of the Board of Directors in a real estate company that the newspaper had written about, addressed an accusatory email to the author of the article, the reporter Iulia Marin. The media company official added in the CC some of the shareholders and heads of the Ringier company and the shareholders of the real estate company. The editorial staff saw this as pressure against the editorial.

After the exchange of emails described above, it was proposed to change the way of working at Libertatea in the sense of the validation of the articles by the management. After some discussions in Romania, it was agreed that it would be against the independence rules. Norms have been drafted so that collaboration is done optimally without someone outside the newsroom seeing, reading or validating the articles.

In August 2023, there was the episode mentioned at the beginning of this appeal, against the independence of journalists in the newsroom of Gazeta Sporturilor.

If, absurdly, newsrooms were subject to requests for changes and approval of articles from outside the newsrooms, this would mean censorship according to the definition of Romanian law and also to the jurisprudence of the European Court of Human Rights.

We do not believe that anyone has a mandate to change the rules under which this huge press company has been operating for almost 200 years, and the journalism itself for even longer.

It is precisely the real loyalty to Ringier that makes us point out that the organisational, human, legal and economic risks are very high if it continues along this path. And we give you just one example.

If newsrooms were to agree to privilege certain companies based on advertising money spent, the group could be sued by a company that does not spend advertising money and rightly say that it has been discriminated against in the news. Any entity, whether we are talking about companies, governments or individuals, will want to see where the "price list" is and where the fee for "preferential treatment" is.

The principles of equal treatment are also clearly stated in Ringier's internal documents: "The acceptance of benefits as consideration for preferential treatment - is prohibited", both for the Ringier company itself and for employees, says Chapter 7 "Bribery and corruption" of the Ringier Code of Conduct.

As employees, we are ready to actively and extensively discuss collaboration and business improvement based on mutual respect.

We are ready to work, as we have done in the past, for a highly profitable company as a strong foundation of journalistic independence. We also insist that the separation of editorial from commercial does not mean lack of collaboration, but collaboration with well-established principles and rules.

As recognized professionals in the market, with a track record and reputation built over decades of working for leading media companies, we insist that we want to work together with you in a company that supports ethical journalism, not commercially or politically subordinated journalism.

No definitive harm has been done. At the moment, at least in the case of Libertatea and Gazeta Sporturilor, the way of working has remained unchanged, independence is working and no damage has been caused to external partners.

But the pressure on the newsrooms cannot continue. Not us, but the journalistic legacy of Ringier demands it.

  1. Andreea Archip - Special Editor Libertatea 
  2. Roxana Bodea – Head of Marketing Department Gazeta Sporturilor
  3. Roxana Curelea – Head of Sales Department Gazeta Sporturilor
  4. Sebastian Culea – Head of Video Department Gazeta Sporturilor & Libertatea
  5. Adrian Cochino – Editor of the day Libertatea.ro 
  6. Otilia Ciobanu – Editor of the day Libertatea.ro
  7. Dan Duca – Editor-in-chief Libertatea 
  8. Adrian Florea – Head of Football Department Gazeta Sporturilor
  9. Gheorghiță Ion – Project Manager GSP.ro
  10. Ovidiu Ioanițoaia – Honorary Director Gazeta Sporturilor
  11. Răzvan Luțac – Senior investigative reporter Libertatea & Gazeta Sporturilor
  12. Ioana Mihalcea – Editor of the day GSP.ro
  13. Diana Mesesan - Senior investigative reporter Libertatea 
  14. Mirela Neag – Senior investigative reporter Libertatea
  15. Cristina Negrilă – Editor of the day GSP.ro
  16. Remus Răureanu – Senior reporter Gazeta Sporturilor
  17. Cristina Radu – Special reporter Libertatea
  18. Ciprian Ranghel – Special Editor Libertatea
  19. Iulia Roșu – Deputy Editor-in-chief Libertatea
  20. Bogdan Stamatoiu – Deputy editor-in-chief Gazeta Sporturilor
  21. Costin Ștucan – Senior reporter & video anchor Gazeta Sporturilor
  22. Cătălin Tolontan – Editorial coordinator Libertatea & Gazeta Sporturilor
  23. Cătălin Țepelin – Editor-in-chief Gazeta Sporturilor & GSP.ro
  24. Dan Udrea – Deputy editor-in-chief Gazeta Sporturilor
  25. Ioana Vochin – Editor of the Day Libertatea.ro

ABOUT US

- Acquired by Ringier in 2018, Gazeta Sporturilor is one of Europe's leading sports newsrooms. GSP.ro is also the absolute leader of all websites in Romania for the period 2017-2022, with 4.8 billion pageviews generated.

The publication will celebrate its 100th anniversary in 2024. Gazeta Sporturilor is a publication that has being praised for its independent and fearless journalistic work by the Financial Times, The Economist, The New York Times, BBC and hundreds of other media outlets around the world.

In its five years with the company, Gazeta has become a scalable model even within the Ringier group thanks to the newsroom's excellence in adapting to digital, modern ways of reporting and the experience it offers to sports fans.

- Libertatea is a publication that, in the last five years, has undergone a major transformation: it has changed from a tabloid into an investigative, relevant middlebrow publication with a growing reputation.

Now, Libertatea sometimes works on international stories in collaboration with newsrooms like Der Spiegel and the Los Angeles Times or in global investigative journalism consortia with publications like Politico and the NRC.

Libertatea was the leading news website in Romania in 6 out of the last 10 months in terms of unique users.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (98)
jocker12
jocker12  •  05 Octombrie 2023, 17:06
Postat de laur_gr pe 04 Octombrie 2023, 21:17

Ce spui tu e justificarea celor care fac compromisuri. Fals ca romanii nu inteleg businessul. Tocmai ca romanii inteleg ca Ringier prefera businessul si nu adevarul. O presa aservita altor interese decat adevarului nu merita citita. Succes la citit minciuni cu justificarile tale ca asa dicteaza businessul. Asa dicteaza companiile de pariuri care dau bani oricui ca sa faca cati mai multi dependenti. Ce interes am eu sa sustin acest business?

Compromisul în afaceri este cheia succesului deoarece este făcut ca să miști negocierile înainte și să bați palma cu toți cei implicați mulțumiți de rezultat. Numai în România, din cultura comunistă, dacă spui “compromis” înseamnă ca te lași păcălit ca un fraier. Uriașa diferență de metode, de sisteme, de mentalitate și de rezultate. Motivul principal pentru care românii au pierdut, pierd și vor continua să piardă pe plan internațional, este acela NU ȘTIU să utilizeze compromisul ca să se ridice social, economic și politic. În vest, negocierea și compromisul se învață de la cele mai mici virste și uite unde este vestul și unde se chinuie România.

laur_gr
laur_gr  •  04 Octombrie 2023, 21:17

Ce spui tu e justificarea celor care fac compromisuri. Fals ca romanii nu inteleg businessul. Tocmai ca romanii inteleg ca Ringier prefera businessul si nu adevarul. O presa aservita altor interese decat adevarului nu merita citita. Succes la citit minciuni cu justificarile tale ca asa dicteaza businessul. Asa dicteaza companiile de pariuri care dau bani oricui ca sa faca cati mai multi dependenti. Ce interes am eu sa sustin acest business?

jocker12
jocker12  •  04 Octombrie 2023, 19:50
Postat de laur_gr pe 04 Octombrie 2023, 18:36

Tot ce spui nu are nicio legatura cu subiectul.Subiectul este cererea elvetienilor si raspunsul romanilor. Ai deviat subiectul. Patronii elvetieni au fost marlani si jurnalistii nostrii au procedat foarte bine, nu s-au lasat cumparati. Asta e subiectul discutiei.

"Patronii elvetieni au fost marlani si jurnalistii nostrii au procedat foarte bine, nu s-au lasat cumparati." - Compania elvetiana ia deciziile pe care le considera oportune in interesul companiei, nu in interesul romanilor, nu in interesul ziaristilor, nu in interesul publicului. Romanii nu sunt educati sa fie antreprenori ca sa inteleaga cum se iau deciziile atunci cind ratiunile economice sunt singurul obiectiv pentru care te trezesti dimineata din pat. Romanii traiesc cu iluzia ca angajatii conduc, cind in realitate, angajatii sunt platiti ca sa execute. Daca nu mai doresc sa urmeze directia data de conducerea companiilor, ei sunt liberi sa plece. Atentie, nu spun ca directia poate fi corecta, dar asta este problema companiei, nu a angajatilor. Acesta este motivul pentru care am comentat initial ca Tepelin ar putea incerca sa se alature jurnalistilor de la Recorder si sa munceasca la anchete. Ringier nu va iesi in pierdere, iar orice forme de protest, presiune sau intimidare nu numai ca vor fi inutile, dar vor indica tuturor companiilor din Romania si din afara Romaniei, ca romanii nu inteleg ce inseamna disciplina, care sunt obiectivele economice de afaceri in capitalism si cum functioneaza ierarhiile decizionale intr-o corporatie. Companiile nu sunt democratii. In clipa in care ai trecut de usa de la intrare, daca doresti sa iei bani ca angajat, respecti regulamentele de organizare interna. Altfel, fara suparare, poti juca la "alta echipa" - la fel

Vezi toate comentariile (98)
Comentează