GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

Juriul Premiilor Ioan Chirilă, ediţia a III-a / 2007

Articol de - Publicat sambata, 20 octombrie 2007 00:00

Cei mai buni jurnalişti vor fi premiaţi la finalul lunii noiembrie, în cadrul unei gale care va avea loc la Ateneul Român. 29 de instituţii media şi 8 personalităţi şi-au exprimat opţiunile în privinţa celor mai buni jurnalişti ai acestui an. Gazeta Sporturilor are 23 nominalizaţi, urmaţi de jurnaliştii de la ProSport cu nouă nominalizări şi Evenimentul Zilei cu patru. La cele şapte categorii trebuie să fie şapte persoane nominalizate. Cei care au fost nominalizaţi de cel puţin două ori, au ajuns în finală. Cei care vor decide cîştigătorii celor şapte categorii sînt personalităţi de marcă din domeniul publicistic şi cultural. Numele celor care vor analiza dosarele jurnaliştilor participanţi sînt:

Iarina Demian (foto), fondatorul şi preşedintele Fundaţiei artEST, soţia regretatului cronicar Ioan Chirilă. Actor de teatru, film şi televiziune, regizor şi scenarist: peste 100 de roluri în teatru şi televiziune, două scenarii de film, numeroase adaptări după romane importante şi piese de teatru, şase spectacole de regie, dintre care amintim primul musical românesc, „Chiriţa of Bîrzoieni”, adaptare dupa V. Alecsandri. A fost directorul primului festival internaţional „Festivalul Comediei Româneşti” organizat în 1995 de Teatrul de Comedie şi Asociaţia Umoriştilor Români. Diplomat al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” Bucureşti. În prezent, actriţă a Teatrului de Comedie.

Alex Ştefănescu este critic literar, traducător, autorul de texte politice, scenarii tv şi moderator de televiziune. Între 1971-1989 lucrează în redacţiile publicaţiilor: Tomis, SLAST, România liberă, Magazin. Din 1990 – redactor la România literară. Din 1995 este redactor- şef al acestei reviste. Membru al Uniunii Scriitorilor din 1977. Membru al Consiliului de Administraţie al TVR în perioada 1998-2002. Autor a 5.000 de articole de critică literară, publicate în presă. A scris dramaturgie, dar şi scenarii pentru televiziune. Timp de doi ani, în 2004 şi 2005, a fost realizatorul emisiunii „Un metru cub de cultură”, difuzată pe Realitatea TV. (Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004).

Mircea Ghiţulescu este romancier, critic şi istoric de teatru, publicist. A fost profesor de limba şi literatura română, ziarist la Cuvântul liber din Sfântu Gheorghe, director al Teatrului de păpuşi din Cluj-Napoca, redactor la revista Steaua din Cluj Napoca, director al Direcţiei teatrelor din Ministerul Culturii, director artistic al Teatrului Naţional din Cluj Napoca, consilier al Directorului general al Televiziunii Romane, secretar al Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este consilier la Uniunea Scriitorilor şi director al revistei Drama, fondată în 2001.

Marius Chivu este doctorand la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti. În 2003 a cîştigat prima ediţie a Festivalului de Poezie Prometheus de la Sf. Gheorghe, organizat de Fundaţia Anonimul. Scrie cronică literară în România literară, realizează rubrica de carte “Cafeaua cu frişcă” de la Antena 3 şi este editor coordonator al revistei Dilemateca.

Paul Grigoriu, cunoscut om de radio, este şi autor al unui volum de beletristică. Este realizatorul emisiunilor „Sfertul academic” şi „K Drane” de la Radio România Actualităţi şi fost director general adjunct al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Nichita Danilov a debutat în presă în anul 1979, în paginile revistei Dialog. Semnează şapte cărţi de poezie, un volum de proză scurtă, un volum de pamflete politice, precum şi o carte de portrete literare. Poezia sa a fost tradusă în Ungaria, Cehia, Estonia, Spania, Franţa, SUA, Anglia. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România si al PEN Club. A fost: economist, corector, profesor, muzeograf, editor, redactor (Convorbiri literare), şef departament cultură (Monitorul de Iaşi), director (Teatrul de copii şi tineret Luceafărul, Iaşi), secretar literar (Teatrul „Vasile Alecsandri”, Iaşi).

Poate cel mai cunoscut nume al gazetăriei româneşti postdecembriste, Cristian Tudor Popescu (n. 1 oct. 1956, Bucureşti) a intrat în presă imediat după 1990. Între 1991-1996 a fost redactor şef adjunct al cotidianului Adevărul, iar între 1996-2005, redactor şef al aceluiaşi cotidian. De asemenea, a fost redactor-şef al săptămânalului Adevărul literar şi artistic (1996-2000). În anul 2005, demisionează de la cotidianul Adevărul şi, împreună cu Mircea Dinescu, fondează ziarul Gândul. A avut numeroase apariţii în mass-media, îndeosebi în cadrul unor incitante talk-show-uri, fiind invitat permanent la emisiunile televizate Cap şi Pajură (social-politic) şi CineTePrinde (în calitate de cinefil). În martie 2003, este ales preşedinte al Clubului Român de Presă, demisionând din această funcţie în noiembrie 2006, pe motivul "mercenarilor din presa românească". A fost reales în februarie 2007. Cristian Tudor Popescu s-a remarcat şi ca un important autor de proză SF.

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close