GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

New York Times despre GSP: „Un ziar sportiv, Gazeta Sporturilor, a cultivat o echipă de investigație atât de uimitoare”

Articol de - Publicat vineri, 20 noiembrie 2020 17:26 / Actualizat vineri, 20 noiembrie 2020 17:35

Zeci dintre cele mai mari publicații ale lumii, printre care New York Times, The Telegraph, Financial Times, The Guardian și Los Angeles Times marchează lansarea de azi a filmului documentar Colectiv în SUA, UK și Canada și scriu despre felul în care munca ziariștilor români de investigație ”îți face inima să se înalțe” (Daily Mail).

Astăzi, 20 noiembrie, documentarul românesc ”Colectiv” se lansează în Statele Unite, Canada și Marea Britanie. Presa internațională este, folosind propriile ei cuvinte, șocată de felul în care tragedia românească de Colectiv, dar și mișcarea socială care încă e vie în România, a prevăzut ”pericolele reale ale unui guvern care îi minte pe cetățeni și a lansat un grav avertisment” (Chicago Tribune). 

Acest avertisment, pus de regizorul Alexander Nanau în filmul său documentar, în legătură cu lipsa de transparență a politicienilor și cu înflorirea populismului, e mult mai vizibil în toată lumea, odată cu pandemia COVID. 

Gazeta Sporturilor este elogiată în ultimele zile în zeci de articole, dintre care unele aparțin The New York TimesFinancial TimesLos Angeles TimesBoston GlobeChicago TribuneWashington PostSan Francisco Chronicle (USA), The TimesThe TelegraphThe GuardianDaily Mail (UK), The Globe and Mail (Canada).

”Nu trece neremarcată ironia că sarcina de a confrunta autoritățile revine unui ziar sportiv, Gazeta Sporturilor. Metodele jurnalismului din vechea școală triumfă: scormonitul prin hârtii, trântirea telefoanelor. Cea mai veche întrebare jurnalistică triumfă și ea: De ce mint acești oameni?”
Financial Times

Sunt elogiate sursele, oamenii care au curajul să discute cu presa și să dezvăluie abuzurile. 

”Colectiv este un film documentar pentru vremurile noastre, care va răsuna în toate locurile în care oficialii guvernamentali mint în mod flagrant pentru a-și camufla incompetența. Și în toate acele locuri în care reporterii - cei care se întreabă, sapă și nu se tem să ridice telefonul - au fost considerați produse de unică folosință”, notează, cu amar pentru criza prin care trece jurnalismul, Ian Herbert în Daily Mail.

Mi-aș fi dorit să știu cum un ziar sportiv, Gazeta Sporturilor, care prezintă de obicei echipe de fotbal în titlurile sale, a cultivat o echipă de investigație atât de uimitoare”, scrie în The New York Times jurnalista Manohla Dargis.

+5 FOTO

The New York Times îi prezintă jurnaliștii de investigație ai GSP ca pe niște ”oameni modești, de o informalitate neafectată”.

Și The Guardian își începe articolul despre Colectiv spunând că ”în incendiarul documentar al lui Alexander Nanau, un reporter-erou încearcă să afle cum cele mai multe dintre victimele incendiului dintr-un club de noapte au putut muri din cauza unor fraude din sectorul sanitar”.

”O îndrăzneață anchetă inițiată de Cătălin Tolontan, reporter la Gazeta Sporturilor, o publicație sportivă, a arătat că dezinfectantul alocat spitalelor de stat era inutil, din cauză că fusese diluat pe ascuns”, scrie The Guardian, citat de Rador.

+5 FOTO

”Filmul prezintă o paradă de miniștri grețos de nepăsători care încearcă să ocolească întrebările puse de Tolontan și de alții”, continuă The Guardian. 

Cele mai importante reacții ale presei internaționale, aici!

Gazeta Sporturilor a construit un site special cu peste 200 de articole care au stat la baza acestor dezvăluiri

Săptămâna în care Gazeta Sporturilor a fost în atenția a trei prestigioase ziare ale lumii: The Guardian, The Times și Boston Globe

Playtech: Antonia, mai HOT ca niciodată! S-a pozat aşa la DUŞ, iar fanii au observat imediat. A lăsat prea multe la vedere


Comentarii (32)
persanu
persanu  •  20 Noiembrie 2020, 20:25
Postat de briceag pe 20 Noiembrie 2020, 19:55

Persanule, vezi ca poti vorbi frumos daca vrei? Se poate! Ideea e in felul urmator, eu intru aici doar pentru anchete sportive si acestea lipsesc cu desavarsire. Sunt niste glume de jurnalisti, toti 3, plus sefii lor pana la urma. Pe Tolontan l-am citit la Libertatea si facea niste erori incredibile. Ca face anchete este bine, dar Gazeta a ajuns doar o fituica... De aceea rade lumea de ei, si cat timp tu pe sport esti 0, nu prea te ia in serios nici dincolo! Repet, m-am saturat sa citesc in Digi despre Digi Film, Digi24 si Film Now.

Poate ar trebui totusi sa intelegem ca vremurile s-au schimbat. Nu se mai fac atatea acnhete pentru ca nu se mai vinde ziarul si a aparut online-ul. Atata timp cat dam click pe fiecare articol de 100 de ori ca il vinde becali pe Man , ei facand bani din asta , or sa mai faca alte 100 de articole , iar mai apoi alte 100 si tot asa. Ce rost mai are sa faca investigatii sportive ? Se mai fac din cand in cand. Un ziar de sport ar trebui sa aiba 10-20 de titluri zilnice si sa ramana alea , doar ca le schimba permanent , se adauga continuu articol cu Becali il vine pe Man sub diferite texte , defapt minciuni , din asta traiesc oamenii astia , nici eu nu sunt deacord , dar ce sa fac ? Am renuntat sa mai citesc DIGI de exemplu din acelasi motiv , sper sa reusesc sa nu mai citesc nici mzeria asta. Dar Tolontan este de respectat , nici macar nu ii cunosc echipa din spate , dar pentru ce face si ce a facut nota 10. Ca nu face despre fotbal ... Nici nu ma mai intereseaza. Fotbalul romanesc este acelasi lucru ca manelele pentru cei ce le detesta ... Asa si la noi , ne uitam la fotbal si ne mintim singuri si la echipele de club si la nationala. Deci pentru mine fotbalul intern este ca sa nu zic Zero am sa spun de nota 1 , poate exagerez dar atat vreau eu pentru mine sa-l duc doar ca sa nu mai am asteptari sau sa-mi fac iluzii. Si atunci intru aici sa mai citesc articole si sa mai rad prin comentarii... Dar nu te astepta, dpmd ,sa vezi profesionalism sportiv vreodata in Romania ONLINE.

maimonide
maimonide  •  20 Noiembrie 2020, 20:12
Postat de maimonide pe 20 Noiembrie 2020, 20:03

vesnicul mizerabilism romanesc promovat de vesnicii propagandisti anti-psd. aceeasi colonie penitenciara romania

scuze: vesnicul mizerabilism sado-maso antiromanesc

maimonide
maimonide  •  20 Noiembrie 2020, 20:03

vesnicul mizerabilism romanesc promovat de vesnicii propagandisti anti-psd. aceeasi colonie penitenciara romania

Vezi toate comentariile (32)
Comentează
Close