GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

Prin filmul Colectiv, președintele Barack Obama elogiază investigațiile Gazetei

Articol de - Publicat vineri, 18 decembrie 2020 19:08 / Actualizat vineri, 18 decembrie 2020 21:32

Documentarul Colectiv este nominalizat de către președintele Barack Obama, fostul conducător al Statelor Unite ale Americii, printre filmele sale preferate din anul 2020.

Ca în fiecare sfârșit de an, Barack Obama a postat pe site-urile de socializare lista cu filmele și serialele preferate din ultimele 12 luni.

„La fel ca voi, am stat închiși în casă o perioadă îndelungată în acest an și, cum site-urile de streaming încep să șteargă linia dintre filme și seriale, am ales ca anul acesta să măresc lista pentru a include toate poveștile care m-au încântat în acest an, indiferent de format”, a fost mesajul postat de fostul președinte al Statelor Unite.

Documentarul Colectiv, în topul lui Barack Obama

Obama a inclus pe lista filmelor și documentarul Colectiv, povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate.

Prin filmul Colectiv, președintele Barack Obama elogiază investigațiile Gazetei

Colectiv, care a avut premiera în afara competiţiei la Festivalul de Film de la Veneţia din 2019, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2021. Mai mult, „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost desemnat documentarul european al anului, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film.

Ma Rainey's Black Bottom, filmul preferat al lui Barack Obama din 2020?

Deși nu a făcut o ierarhie, la categoria filme, prima peliculă care a prins lista lui Obama este „Ma Rainey's Black Bottom”, ecranizarea piesei lui August Wilson. Filmul este produs, printre alții, de Denzel Washington și iar rolul principal este interpretat de Viola Davis. Povestea o are în centru pe cântăreața de blues Ma Rainey (Viola Davis), care intră în conflict cu managerul și producătorul săi albi. Pe scurt, la un studio din Chicago crește temperatura, dar și tensiunea după ce neînfricata cântăreață de blues Ma Rainey vine cu trupa la o sesiune de înregistrări.

Nu trece neremarcată ironia că sarcina de a confrunta autoritățile revine unui ziar sportiv, Gazeta Sporturilor. Metodele jurnalismului din vechea școală triumfă: scormonitul prin hârtii, trântirea telefoanelor. Cea mai veche întrebare jurnalistică triumfă și ea: De ce mint acești oameni?
Financial Times

„Colectiv, o capodoperă, indiferent de moment”

Colectiv a fost desemnat cel mai bun film documentar din 2020, într-un top al revistei Rolling Stone: „Urmărind Colectiv când a avut premiera la festivalul de toamnă de anul trecut, a fost ușor de observat că este o capodoperă plană, indiferent de moment. Să-l urmăriți acum înseamnă să experimentați ceva și mai profund. Este o poveste a incapacității unei națiuni de a avea grijă de cetățenii săi. Este o poveste despre un Guvern mai preocupat să-și umple propriile buzunare și de a se mențiune la putere”

Colectiv, aprecieri la nivel internațional

Zeci dintre cele mai mari publicații ale lumii, printre care New York Times, The Telegraph, Financial Times, The Guardian și Los Angeles Times, marchează filmul documentar Colectiv. Manohla Dargis a scris în The New York Times: „Mi-aș fi dorit să știu cum un ziar sportiv, Gazeta Sporturilor, care prezintă de obicei echipe de fotbal în titlurile sale, a cultivat o echipă de investigație atât de uimitoare”. Iar Ian Herbert în Daily Mail a notat: „Colectiv este un film documentar pentru vremurile noastre, care va răsuna în toate locurile în care oficialii guvernamentali mint în mod flagrant pentru a-și camufla incompetența. Și în toate acele locuri în care reporterii - cei care se întreabă, sapă și nu se tem să ridice telefonul - au fost considerați produse de unică folosință”.

Gazeta Sporturilor a construit un site special cu peste 200 de articole care au stat la baza acestor dezvăluiri.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (20)
dragos_chiva
dragos_chiva  •  18 Decembrie 2020, 22:41
Postat de rumunek pe 18 Decembrie 2020, 20:03

Zâmbetul iliescian afișat cu afișul filmului despre o imensă tragedie, în care se pot distinge forme ale unor trupuri, nu face decât să mă convingă că habar nu are despre ce e vorba. Dacă apărea Iohannis într-o poză așa râzând era plin internetul și TV-ul de moraliști.

Pentru unii politicieni -chiar din statele dezvoltate, nu de aici- orice deces care poate reprezenta un paragraf în discursul politic personal, este binevenit. Ați remarcat foarte bine, nu era nevoie de niciun zâmbet, nici măcar de unul obamist, atunci când se vorbește despre Colectiv.

dragos_chiva
dragos_chiva  •  18 Decembrie 2020, 22:33

GSP, sincer, vă luați prea în serios...

22cea
22cea  •  18 Decembrie 2020, 21:20

Motiv de lauda si mandrie in urma unei drame in care au murit zeci de oameni , tipic romanesc .

Vezi toate comentariile (20)
Comentează