GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  DREPTURI TV

RCS va solicita renegocierea drepturilor TV dacă în L1 vor fi mai puţin de 18 echipe » Digi către Dragomir: ”Vă tăiem din bani!”, Dragomir către Sandu: ”Cer daune de la FRF”

Articol de - Publicat joi, 13 iunie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 12 iunie 2013 23:00

Cabliştii intenţionează să diminueze plăţile către Ligă cu 5-6 milioane de euro din suma aferentă ultimului an de contract (33 milioane euro). Mitică avertizează FRF cu tribunalul dacă Sandu nu găseşte o soluţie pentru 18 echipe. ”Aşa e regulamentar!”, tună LPF


Banii din drepturile TV şi degringolada primului eşalon, cîte echipe vor juca sezonul viitor de L1?, 16, 17, 18?, încing spiritele pe axa Dragomir - Sandu. "E o relaţie foarte încordată între ei în ultima vreme", spun surse dinspre cluburi. Iar apele tulburi în care se prepară viitorul sezon al Ligii Întîi întăreşte peisajul.

Evenimentele, pe rînd, au curs aşa. În urmă cu circa trei săptămîni, compania RCS ar fi înaintat către LPF o adresă imperativă, prin care solicită renegocierea contractului pentru ultimul an din drepturile TV dacă L1 va rămîne în 2013/2014 cu mai puţin de 18 echipe. Asta pentru că RCS n-ar mai fi dispusă să achite integral ultima tranşă din înţelegerea parafată în 2011 în situaţia în care liga nu va mai asigura disputarea a 9 jocuri per etapă. Iar dispariţia din L1 a două echipe de notorietate, Rapid şi posibil "U" Cluj, trimise în L2 pe nelicenţiere, ar fi fost un alt argument al celor de la RCS.

Dragomir invocă trei decizii pro-18 echipe
Surse din piaţă spun că e un punct de vedere la care s-ar fi raliat şi ceilalţi deţinători de pachete: Intact (Antena 1) şi Romtelecom (DolceSport). Practic, LPF ar urma să nu mai încaseze pentru ultimul sezon din contract banii prevăzuţi iniţial, circa 33 de milioane de euro, suma putînd să scadă cu 5-6 milioane de euro! Mai departe, cotele repartizate cluburilor s-ar diminua corespunzător.

Pus în faţa unei situaţii delicate, Dragomir a înaintat către FRF un memoriu în care cere federaţiei, citarea e aproximativă, "să respecte hotărîrile în vigoare referitoare la componenţa Ligii 1 cu 18 formaţii pentru sezonul 2013/2014". Iar trimiterea lui Mitică ar fi către trei documente în vigoare: procesele verbale de la Adunarea Generală LPF (11 februarie 2013) şi Comitetul Executiv FRF (11 martie 2013), plus ROAF-ul la zi. "Toate prevăd fără dubii obligativitatea a 18 echipe", explică sursele GSP.

"Poate ieşi un scandal mai mare decît cu Craiova"
Peste toate, Dragomir l-ar fi avertizat deja pe Sandu că LPF şi cluburile vor chema FRF în instanţă pentru acoperirea daunelor, dacă se va ajunge ca tripleta RCS/Intact/Romtelecom să denunţe contractul actual!

În tot acest film, Sandu se ţine însă tare. "L1 rămîne cu 16 sau 17 echipe, formaţiile căzute din pricina licenţei nu vor fi înlocuite pentru a acoperi locurile libere" e mesajul public pe care Naşu' l-a lansat în repetate ocazii.

Problema ar urma să fie tranşată în următorul Comitet Executiv FRF, pe 24 iunie, cînd se va şti şi soarta recursului făcut de "U" Cluj la TAS. "Mingea e la Mircea Sandu, care poate nimeri în mijlocul unui scandal infinit mai mare decît în povestea cu Craiova", conchid sursele GSP.


Minus 20% din drepturile TV!
Cabliştii au achitat pînă acum jumătate din banii pe ultimul an de contract, adică 16,5 milioane euro, diferenţa ar urma să fie plătită în ianuarie 2014. Din acea sumă ar putea însă dispărea 5-6 milioane de euro, compensarea vizată de cablişti pentru o Ligă Întîi cu mai puţin de 18 echipe. Iar dacă se va ajunge la această situaţie, campioana va scădea la încasările din drepturile TV de la 3,5 milioane euro la circa 2,9 milioane euro! Practic, de la fiecare club va dispărea un procent de aproximativ 20% din banii pe drepturile TV!

6% e procentul din drepturile TV pe care LPF avea dreptul să-l oprească pentru instituţie: Dragomir a decis însă să distribuie către cluburi şi aceşti bani cuveniţi Ligii

101 milioane de euro e suma pentru drepturile TV pe trei sezoane, 2011-2014, asumată de tripleta RCS - Romtelecom - Intact: cabliştii ar fi solicitat o diminuare a contractului pentru sezonul 2013/2014

Ce soluţii ar fi pentru 18 echipe
1) Dacă "U" Cluj cîştigă la TAS (rămîne un loc disponibil)
- continuă în L1 Chiajna, prima echipă sub linia retrogradării
- baraj Chiajna - Iaşi, primele echipe sub linia retrogradării, eliminînd din calcule Severinul (nelicenţiat)

2) Dacă "U" Cluj pierde la TAS (rămîn două locuri disponibile)
- continuă în L1 Chiajna şi CSMS Iaşi, primele echipe sub linia retrogradării, eliminînd din calcule Severinul (nelicenţiat)
- învingătoarele din două baraje: Chiajna - CSMS Iaşi şi Tulcea - Măciuca (formaţiile clasate pe locurile 3 în L2)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (29)
sakin
sakin  •  14 Iunie 2013, 10:40

Si daca iti spun ca Delta Tulcea nu are licenta pentru L1, oare vine CF Braila la un eventual baraj cu Damila Maciuca :)?!? Prea multe ipoteze, iar asteptarea echipelor in joc de glezne, cu gandul ca vor fi 16-17-18 echipe ar trebui sa fie sanctionata imediat de cluburile ramase in L1! Mircea Sandu si Mitica Dragomir se joaca prea mult cu focul, iar UEFA vad ca indrageste acest joc, in loc sa intervina prompt si sa rezolve problemele dintr-un campionat atat de murdar...

liviuemil
liviuemil  •  13 Iunie 2013, 21:49

Daca tot avem legi si regulamente atunci respectatile. E pacat ca de dragul banilor iar o sa fie balamuc in Liga. Propunere: in lipsa meciurilor de Liga jucati meciurile de Cupa tur-retur. Ar fi cazul la aberatia de acum.

samartinean
samartinean  •  13 Iunie 2013, 19:17
Postat de walhalla pe 13 Iunie 2013, 12:51

D'aia ar fi mai bine ca fiecare echipa in parte sa-si negocieze contractul separat. Sa vezi atunci balamuc...

Nu pot....numa daca cumpara o televiziune meciurile unei echipe....gen Spania, unde toate meciurile lui Real sunt transmise de acelasi post de televiziune, care nu este de sport (gen PRO tv)....doar ca atunci va fi mult mai scump.....si dupa cum ai zis nu se poate face pentru ca organizatori (LPF) trebuie sa scoata bani de premiere......EX. GSP ii plateste la Steaua 3.5 Bil. si ea gata pe locul 9....unde este castigul pentru ca in momentul cand echipa este la pamant televiziunea nu are rating....

Vezi toate comentariile (29)
Comentează