GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

Şmecherii de la Sport, din TVR, suspectaţi că jonglează pe piaţa neagră cu biletele obţinute din drepturile TV

TVR primește o cotă de tichete la competițiile majore pe care le transmite, iar șmecherii de la Sport sînt suspectați că jonglează cu ele pe ”piața neagră” +1   FOTO
TVR primește o cotă de tichete la competițiile majore pe care le transmite, iar șmecherii de la Sport sînt suspectați că jonglează cu ele pe ”piața neagră”

Articol de , - Publicat vineri, 15 iunie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 15 iunie 2012 11:53

TVR primeşte o cotă de tichete la competiţiile majore pe care le transmite, iar şmecherii de la Sport sînt suspectaţi că jonglează cu ele pe piaţa neagră.  E afirmaţia unei surse din televiziunea publică: "E trafic cu biletele obţinute din drepturile TV". Apare încă un detaliu sfidător din contractul de sublicenţiere TVR - Dolce: Romtelecom a cerut aproape jumătate din meciurile de la CM 2014 pentru a le transmite exclusiv!

Detaliile risipei şi ale mecanismelor bizare din TVR continuă să apară. Cu toate că televiziunea publică refuză în continuare să desecretizeze contractul de sublicenţiere către Dolce a competiţiilor sportive majore (Euro 2012, JO Londra, CM 2014), amănuntele din documente nu pot fi ferecate complet.

9,16 milioane de euro pentru 23 de competiţii
"Dosarul are cam 100 de pagini, iar anexa mai conţine alte vreo 300 de pagini", dezvăluie o sursă din TVR. Şi mai punctează: "În cele trei milioane de euro achitate de Dolce a intrat cam tot ce deţine TVR pînă în 2014".

Oferta pe care directorul DolceSport, Vlad Enăchescu, o făcea în noiembrie 2010 către finul Cosmin Cernat, proaspăt şef atunci la Sport în TVR, confirmă povestea. Romtelecom înainta propuneri de preluare a 23 de competiţii din portofoliul televiziunii publice, fiind gata să pună pe masă 9,16 milioane euro!

Dolce vrea 30 de meciuri de la CM 2014. Exclusiv!
Printre întrecerile vizate se aflau inclusiv Cupa Confederaţiilor (Brazilia, 2013), Europene sau Mondiale de handbal feminin/masculin, nataţie, patinaj artistic, schi sau atletism. Iar pentru CM Brazilia 2014 ţinta suna curajos. Sumă: 1,75 milioane de euro.

Dolce dorea să ia 30 DE MECIURI EXCLUSIV, adică aproape jumătate din tot turneul final!! Nu ştim încă dacă aşa s-a şi parafat contractul, dar există premise ca acestea să fie datele apropiate. Asta fiindcă, pentru Euro 2012, Dolce a preluat exclusiv exact jumătate din partidele din grupă!

"Îşi schimbă maşinile la cîteva luni"
Alt fir al combinaţiilor oculte din TVR. Cînd televiziunea publică achiziţionează drepturile de difuzare asupra unei competiţii, obţine şi o cotă de bilete la respectiva întrecere. De gestionarea acestor tichete se ocupă un birou special din TVR. Iar un oficial din Pangratti susţine că "avem suspiciuni că aceste bilete ajung să se dea la suprapreţ. Oamenii din filieră îşi schimbă maşinile la cîteva luni, iar parcarea TVR a devenit un veritabil showroom".

"Maşini gratis şi bonuri de combustibil"
Ziarul "Naţional" a prezentat ieri chiar un exemplu despre cum se jonglează cu automobilele la secţia Sport din TVR: "Au un barter cu firma Colina Motors, o companie care vinde maşini rulate. Iar în baza acestui parteneriat jurnaliştii de la Sport se plimbă cu autoturismele oferite gratuit de societatea respectivă. Unii primesc şi bonuri pentru combustibil, iar în schimb promovează compania în reportajele difuzate pe TVR".

"Cernat are şofer personal"
"Evenimentul zilei" punctează chiar că şeful de la Sport, Cosmin Cernat, "are şofer personal şi se comportă sfidător cu anumiţi colegi, fiind umil doar cu şefii. În 2010, a dat concurs pentru a fi reîncadrat la Sport. Un concurs fictiv, spun mulţi. Toată comisia era de partea lui, aşa că n-a fost o problemă să-l învingă pe interimarul Andi Vilara, care a contestat degeaba rezultatul final".

Intră în horă Horaţiu Nicolau?
Surse din TVR susţin că, pe circuitul TVR - Dolce, firele ar duce şi către un intermediar: Horaţiu Nicolau. Un personaj apropiat de cuplul Cernat - Enăchescu, cei doi fiind amici cu omul care a jonglat cu drepturile TV pentru Liga 1. "N-am nici o legătură cu aceste chestiuni. Credeţi că dacă eram băgat, nu apărea cineva de prin Consiliul de Administraţie al TVR care să mă arate cu degetul? «Uite, domne, unde s-au scurs banii!!»", parează însă Nicolau.

Vor dublarea taxei TV-radio!
Cu datorii de circa 300 de milioane de euro către fisc, TVR a luat în calcul inclusiv soluţia dublării taxei radio-TV spre a-şi acoperi măcar parţial din "găurile" financiare apărute cu concursul şmecherilor din televiziunea publică. Proiectul a fost pus în discuţie într-un Consiliu de Administraţie ţinut înaintea demiterii conducerii TVR, potrivit ziarului "Naţional". Dacă mişcarea se materializează, fiecare român va trebui să achite lunar 8 lei în loc de 4 lei, iar televiziunea ar colecta 242 de milioane de lei pentru a astupa din pierderi!

9.600 de lei e salariul lunar al lui Cosmin Cernat, şeful secţiei Sport din TVR, potrivit ziarului Evenimentul zilei

7 milioane de euro va plăti TVR pentru disponibilizarea a 1.500 de angajaţi: fiecare va încasa 12 salarii compensatorii, adică 20.400 RON de om, conform ziarului "Naţional"

494439-caseta-dolce.jpg

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (19)
babgr
babgr  •  15 Iunie 2012, 16:09

Personal cred ca problema cu sportul e MULT dar MULT mai aprofundata. Eu, ca om de rand, daca vreau sa ma uit la fotbalul din romania.....trebuie sa ma abonez atat la rcs-rds cat si la dolce. Parerea mea e ca ar trebui ca abonat la rcs-rds (sau dolce) sa pot sa prind si dolce sport (sau digi sport). Cred ca suntem dintre putinele tari in care abonatul sufera.

joze_maurinio
joze_maurinio  •  15 Iunie 2012, 15:00

In orice societate normala, TOTI, dar absolut toti astia din TVR trebuie sa aiba soarta anumitor "norocosi" contemporani cu Revolutia Franceza, adica GHILOTINA.

chessar
chessar  •  15 Iunie 2012, 14:24

Cred ca ne agitam in zadar. Nu-i nimeni [din organele abilitate] in stare sa rezolve o problema pe care altii nici macar nu o vad ca fiind problema. Eu nu vreau sa platesc mai mult ca sa-si acopere TVR-istii datoriile si sa se lafaie Cernat si alti kkti ca el, dar ce putem face?

Vezi toate comentariile (19)
Comentează