GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  SUPER LIGA EUROPEI

Poate fi împiedicată Super Liga la nesfârșit? Documentarul „Cutremur în fotbal” intră azi pe TV

Protestul lui Leeds la partida cu Liverpool: „Fotbalul e pentru fani!”. Foto: Imago
Protestul lui Leeds la partida cu Liverpool: „Fotbalul e pentru fani!”. Foto: Imago

Articol de GSP - Publicat vineri, 25 iunie 2021 07:52 / Actualizat vineri, 25 iunie 2021 19:46

De ce a apărut Super Liga Europei și pentru cât timp mai poate fi oprită? Documentarul „Cutremur în fotbal”, realizat de Silviu Tudor Samuilă, moderator Telekom Sport și editorialist GSP, reunește voci importante ale fotbalului și presei din România care explică pas cu pas ce înseamnă cu adevărat evenimentele petrecute la mijlocul lui aprilie 2021.

  • Documentarul „Cutremur în fotbal - Super Liga Europeană” va fi difuzat în premieră astăzi, de la ora 22:30, de Prima TV și Prima TV HD.

CONTEXT. Pe 18 aprilie, 12 dintre cele mai importante cluburi din Europa anunțau că se rup de UEFA pentru a-și înființa propria competiție. Una exclusivistă, pe modelul ligilor din SUA, unde an de an participă aceleași echipe. Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Juventus, AC Milan, Inter, Barcelona, Real Madrid și Atletico Madrid, sprijinite financiar de colosul bancar JP Morgan, formau Super Liga Europei.

Revolta fanilor britanici, a numelor mari din fotbal, dar și amenințările UEFA au dus la abandonarea proiectului. Pe rând, echipele au început să se retragă, mai puțin Real Madrid, Barcelona și Juventus. 

Zona asta a documentarelor pe subiecte de sport lipsește din portofoliul televiziunilor din România și e păcat, pentru că vedem cum marile platforme de streaming gen Netflix sau Amazon Prime au o ofertă tot mai bogată în domeniu. Tocmai din motivul ăsta am discutat cu producăturl meu, Alex Pîrvu, si am zis ”hai să vedem dacă putem să construim și noi conținut de calitate, să oferim oamenilor o poveste dinamică despre un subiect care ne-ar fi putut schimba viețile de microbiști”, pentru că Superliga exact asta ar fi făcut. Eu zic că am reușit, iar cei care se vor uita nu vor regreta.
Silviu Tudor Samuilă, jurnalist

În documentarul "Cutremur în fotbal", realizatorul Silviu Tudor Samuilă a adunat voci importante care au discutat despre planul granzilor Europei: Gică Popescu, Ionuț Lupescu, Răzvan Burleanu (președintele FRF), Orlando Nicoară (directorul EAD, deținătorul drepturilor TV ale Ligii 1), jurnaliștii Costin Ștucan și Vlad Enăchescu.

Datoriile au împins giganții către Super Ligă?

De exemplu, Burleanu crede că amplificarea recentă a datoriilor a împins marile cluburi către înființarea Super Ligii: „După pauză provocată de pandemie, meciurile s-au reluat fără prezența spectatorilor. Și știm că ticketingul reprezintă o sursă foarte importantă pentru aceste cluburi. Prin urmare, aceste cluburi au acumulat datorii foarte mari. Dacă ne vom uita la datoriile adunate în 2020 și în 2021, vor vedea că sunt unele istorice. Acumularea acestor datorii cred că a dus în această direcție”.

Jurnalistul GSP Costin Ștucan dezvăluie însă că proiectul nu este de dată recentă. 

Ideea Super Ligii e veche, de vreo 30 de ani. Presa a mai scris, a mai avut mici crâmpeie de informații, însă niciodată n-a mai avut acces la o bază de date solidă cu mail-uri care să se lege, cu documente care să se pună cap la cap. S-a întâmplat acum, din 2016 până în prezent, după ce baza de date Football Leaks a intrat în posesia Der Spiegel. În acea bază de date s-au așezat toate piesele astea care lipseau din anii precedenți. S-au așezat datele proiectului care se concretiza. Discuțiile intraseră în linie dreaptă începând din 2015, se făceau planuri concrete cu oameni de lobby din SUA, cu oficiali de club din Europa, inclusiv Rummenigge, deși Bayern nu era pe lista Super Ligii.
Costin Ștucan, jurnalist GSP

350 de milioane de euroar fi primit din start cluburile fondatoare

Fotbalul ar urma modelul baschetului

Virgil Stănescu, fost baschetbalist, crede că e doar o chestiune de timp până când fotbalul european va călca pe urmele baschetului, dominat de Euroliga exclusivistă: "Pe de o parte se pierde această apartenență națională, dar majoritatea echipelor despre care vorbim sunt echipe globale. Fanul Real Madrid nu mai este doar din Madrid”.

Iar Vlad Enăchescu, directorul Telekom Sport și fostul șef al secției de handbal a clubului CSM București, explică: "Federația Internațională și-a dat seama că nu poate ține pasul. Banii și forța pe care Euroliga le implementa în baschetul european nu puteau fi făcute de federație. S-a ajuns la acest compromis: federația a rămas să organizeze și să fie responsabilă de tot ce înseamnă competiție de echipă națională, iar Euroliga prelua zona de inter-cluburi. Să reținem foarte clar: FIBA nu este egal UEFA. Forța pe care o are FIBA nu se compară cu ceea ce poate să genereze UEFA din toate punctele de vedere”.

Documentarul integral "Cutremur în fotbal", care durează fix o oră, intră pe TV diseară, de la 22:30, pe Prima TV. 

3,5 miliarde de euroar fi fost suma împărțită cluburilor participante la Super Liga Europei pentru investiții în „stadioane, baze de antrenament sau pentru a acoperi pierderile provocate de pandemie"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează