GSP SPECIAL  »  PARIURI SPORTIVE  »  CAMPIONATE

Cu câte puncte s-au câștigat campionatele mari în ultimele trei decenii

Articol de - Publicat marti, 17 martie 2020 18:28

Titlul din Premier League, cucerit de Leicester în 2016, cu 81 de puncte adunate, a adus un dram de speranță într-un fotbal din ce în ce mai cinic, dominat de cluburile super-bogate. Însă lucrurile au reintrat apoi imediat pe făgașul obișnuit. 

În ultimele trei decenii, fotbalul a trecut prin numeroase schimbări. Cea mai importantă dintre ele, dată de dominația echipelor bogate, a făcut ca numărul de puncte strânse de campioane să crească semnificativ. 

Diferență de 10 puncte în 30 de ani

Cei de la The Independent au făcut un calcul prin care au arătat că diferența dintre punctele câștigate de campioane în ultimele trei decenii a crescut, în medie, cu ceva mai mult de 10 puncte. Au fost făcute câteva modificări pentru a adapta trecerea de la 2 la 3 puncte acordate la victorie (din 1995) și, de asemenea, a fost adjustată diferența dintre numărul de etape din Bundesliga (34 de etape) pentru a compara acest campionat cu celelalte de pe listă (38 de etape).

Cu câte puncte s-au câștigat campionatele mari în ultimele trei decenii

Calcule și estimări 

Leicester a luat titlul în 2016 cu doar 81 de puncte. Raportând acest total la fiecare ediție din perioada ultimelor trei decenii, se observă că cele 81 de puncte ar mai fi fost suficiente pentru câștigarea unui titlu în Premier League doar în alte 4 ocazii, când campionatul a fost câștigat cu mai puțin de 80 de puncte: 1996-97, 1997-98, 1998-99 și 2000-01. În cele trei decade s-a ajuns de la o medie de 79 de puncte la una de 89 de puncte necesare unui club pentru a se impune în Premier League. 

De la succesul lui Leicester, campioanele au avut punctaje superioare chiar și mediei deceniului, apropiindu-se și chiar egalând borna de 100 de puncte. Dacă nu vor fi surprize neașteptat de mari, atunci și Liverpool va termina sezonul în curs tot cu aproximativ 100 de puncte. Betfair oferă o cotă de 1.02 pentru ca Liverpool să se impună în Premier League. Manchester City are cota 33.00 la titlu. 

Așadar, trendul din Anglia este momentan în creștere față de valorile medii ale competiției. La fel se întâmplă în Germania, Italia și Franța. Doar Spania face excepție. În sezonul trecut, Barcelona a luat titlul cu 87 de puncte, iar în ediția curentă, dacă echipele vor acumula până la final puncte la fel ca în primele 27 de etape, se va ajunge ca titlul să fie obținut cu doar 81 de puncte. Ar fi doar puțin mai mult decât media deceniilor 1990-99 și 2000-2009.  

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează