GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

3 probleme de sănătate cu care bărbații se pot confrunta după 40 de ani

Articol de GSP - Publicat luni, 28 februarie 2022 23:44 / Actualizat luni, 28 februarie 2022 23:44

40 de ani este o etapă esențială în viața unui bărbat. Ea corespunde aproximativ jumătății mediei de viață a acestuia. În România, speranța de viață este de 74,2 ani pentru bărbați și de 78,4 ani pentru femei, potrivit celui mai recent raport al Stării sănătății în Uniunea Europeană, dat publicității de Comisia Europeană. 40 de ani este și o etapă importantă din punctul de vedere al sănătății. Dacă ai ajuns la 40 de ani fără să te preocupe prea mult starea generală a sănătății, vestea bună e că nu este prea târziu să ai grijă de acest aspect al vieții tale. Îți poți monitoriza stilul de viață, alimentația și poți începe să faci sport, dacă ai fost mai degrabă sedentar. Unul dintre cele mai importante aspecte din punctul de vedere al sănătății este prevenția. Iată mai jos 3 tipuri de boli cu care se pot confrunta bărbații după 40 de ani și cum le poți gestiona.

Bolile cardiovasculare

Specialiștii spun că bărbații cu vârsta sub 50 de ani au un risc de mortalitate cardiovasculară care rămâne scăzut, chiar și atunci când există factori nefavorabili, precum fumatul sau nivelul crescut de colesterol. Totuși, acest lucru nu înseamnă că, dacă există acești factori, nu trebuie să fie luate măsuri. Se recomandă renunțarea la fumat, dacă este cazul, și efectuarea de exerciții fizice chiar și moderate, dar regulat. Alege un sport care să îți placă, pentru că numai astfel vei putea să îl practici pe termen lung. Înot, ciclism, fitness, jogging, orice crezi că îți va face plăcere să practici. Printre factorii de risc cardiovascular se mai numără diabetul, colesterolul crescut și hipertensiunea arterială. În cazul lor, medicul este cel care va decide monitorizarea glicemiei, a colesterolului total și a celui HDL, precum și a tensiunii arteriale la anumite intervale, anual sau mai rar, în funcție de starea generală de sănătate.

Andropauza și infecțiile cu transmitere pe cale sexuală

Înaintarea în vârstă poate fi însoțită la bărbați de o scădere lentă a producției de testosteron, de obicei cu 1 până până la 2% pe an, iar, de la un anumit nivel, se instalează andropauza. În afară de procesul de îmbătrânire, se știe că anumiți factori, precum fumatul și excesul de greutate, pot să influențeze nivelul testosteronului din organism. Scăderea nivelului de testosteron nu este asociată numai cu anumite simptome sexuale, precum disfuncții erectile și reducerea libidoului, ci cu oboseală, scăderea forței musculare, tulburări de dispoziție și scăderea densității minerale osoase. Însă declinul hormonal ar putea fi încetinit prin monitorizarea stării de sănătate și modificări în stilul de viață. Uneori, pentru îmbunătățirea vieții sexuale, ar putea fi suficientă administrarea de pastile potentaprecum cele de la Maraton Forte. Alteori, gestionarea problemelor legate de scăderea nivelului de testosteron ar putea fi mai complexă. Deși tulburările sexuale sunt considerate încă la noi un subiect tabu, pentru orice problemă de acest tip este indicat să ceri sfatul specialistului. Numai astfel vei avea o viață sexuală sănătoasă și vei putea să previi alte complicații. De asemenea, dacă nu ai un partener sexual stabil, medicii recomandă testările regulate pentru infecțiile cu transmitere sexuală. Această testare este importantă deoarece o persoană poate avea o infecție fără să aibă simptome. 

Cancerul 

Potrivit OMS, cancerul a fost și va rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel național, cât și la nivel mondial, fiind prima sau a doua cauză de decese premature - la vârste cuprinse între 30 și 69 ani - în 134 de țări. În România, cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul bărbaților sunt pulmonar, de prostată și colorectal. Riscul de a dezvolta unul dintre aceste tipuri de cancer crește odată cu vârsta, dar 50 de ani este momentul la care ratele lor de incidență cresc mult. De aceea, este recomandat, în general, după această vârstă screening-ul, ce constă în diverse analize de sânge și controale regulate. Doar pacienților considerați cu risc înalt, de exemplu, cu antecedente familiale, li se poate recomanda screening-ul și înainte de 50 de ani. Sub vârsta de 50 de ani, incidența acestor tipuri de cancer este destul de scăzută, însă poți lua de pe acum măsuri pentru prevenirea lor - de exemplu, printr-un stil de viață mai sănătos - și pentru o eventuală depistare precoce.

Potrivit mai multor studii, bărbații sunt mai puțin preocupați de starea lor de sănătate decât femeile. Mulți dintre ei ajung la medic abia după ce au constatat că au o problemă de sănătate. Activitatea fizică regulată, un somn de calitate, o alimentație sănătoasă, reducerea nivelului de stres, dar și screening-ul pentru anumite boli pot ajuta la prevenirea sau limitarea simptomelor unor afecțiuni frecvente după 40 de ani.

Sursa foto: Unsplash

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează