GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

4 diferențe dintre coniac și vinars

Articol de GSP - Publicat vineri, 29 aprilie 2022 14:08 / Actualizat vineri, 29 aprilie 2022 14:09

Puține băuturi tari au intrat în mentalul colectiv ca expresii ale rafinamentului. Coniacul este însă prin excelență un produs respectat, care de sute de ani încântă papilele gustative ale pasionaților de băuturi alcoolice, cultură gastronomică și experiențe fine. La noi în țară se produce o băutură asemănătoare coniacului, numită vinars. Coniacul și vinarsul sunt băuturi care se pot bea atât în contexte informale, ca întâlnirile între prieteni, cât și în contexte formale, ca întâlnirile de afaceri. Chiar dacă la prima vedere cele două par identice, există câteva diferențe care își pun amprenta asupra gustului, aromelor și altor aspecte care țin de specificul lor. Descoperă în continuare 4 dintre ele.

1. Vinarsul este o băutură românească

Deși originea vinarsului este comună cu a coniacului și a brandy-ului, astăzi această băutură are un specific propriu. Dacă bei un pahar de vinars Brâncoveanu, vei sesiza că este diferit de mărcile de coniac cunoscute. Pe teritoriul românesc vinarsul a ajuns sub influența populațiilor de etnie germană. Însăși denumirea este un calc lingvist din germană. Totuși, oamenii au adaptat producția la recoltele locale de struguri, precum și la specificul cramelor și metodelor de producție. 

2. Coniacul se face doar în regiunea omonimă din Franța

Denumirea de coniac a devenit astăzi sinonimă cu orice băutură obținută prin dublă distilare. Totuși, doar licoarea obținută în regiunea viticolă Cognac este recunoscută sub acest nume. Cognac face parte din aria mai extinsă cunoscută ca regiunea viticolă Bordeaux. Astfel, la fabricarea băuturii se folosesc vinuri, unelte și resurse locale. Înrudit cu coniacul este brandy-ul. De fapt, coniacul este un tip de brandy, băutură inventată de olandezi în secolul al XV-lea. Pentru că vinul de Bordeaux se strica în timpul transportului, ei au descoperit că distilarea ajută la păstrarea lui. 

3. Coniacul se face doar din soiuri locale de struguri

Vinurile de Bordeaux sunt renumite pentru calitatea lor. Totuși, în nordul regiunii condițiile de sol și climă nu ajută la obținerea unei producții excelente, deși calitatea este totuși la un nivel înalt. De aceea, vinul rezultat este transformat în coniac. Se distilează numai vinuri albe produse din soiurile Folle Blanche, Ugni Blanc și Colombard. Și butoaiele folosite pentru învechire sunt din stejar local. Condițiile de fabricare sunt stricte, pentru că este un produs cu apelare controlată. Producătorii trebuie să respecte anumiți pași și să nu folosească zahăr și alte adaosuri. 

Vinarsul se fabrică în câteva regiuni viticole din România, ca Vrancea și Jidvei. Se folosesc cupaje din vinuri locale, iar învechirea se face în butoaie de stejar autohtone. La gustul final contribuie în special vinurile folosite, al căror gust depinde de terroir. Acest termen denumește ansamblul factorilor care determină calitățile vinului: solul, clima, metodele de cultivare, cultura locală. 

4. Nu toate treptele de învechire ale coniacului corespund cu cele ale vinarsului

Există 4 trepte de învechire care se regăsesc pe eticheta sticlelor de coniac. Acestea corespund și calității, pentru că se consideră că învechirea este cea care dă un plus de valoare coniacului și, în general, băuturilor obținute prin distilare. Cele patru notații curente sunt:

VS - very special, maturat cel puțin 2 ani în butoaie de stejar;

VSOP și Reserve Labels - very special old pale, maturat 5 ani;

XO - extra old, maturat cel puțin 6 ani;

Hors D’Age - înseamnă “dincolo de vârstă” și este maturat cel puțin 10 ani.

Pentru vinars, în România se folosesc doar primele trei notații, deși se comercializează și vinars mai vechi de 10 ani. Unii producători au în stoc vinars chiar cu vechime de 25 și 28 de ani. 

Coniacul și vinarsul sunt băuturi pe care orice pasionat de gusturi rafinate trebuie să le încerce. Diferențele dintre ele sunt subtile, dar definesc fiecare produs.

Citește și:
Pus pe liber de Universitatea Craiova, după calificarea ratată dramatic! Și-a semnat sentința în dezastrul de la Atena
Conference League
Pus pe liber de Universitatea Craiova, după calificarea ratată dramatic! Și-a semnat sentința în dezastrul de la Atena
L-a distrus în direct pe Coelho: „Nu poți să faci așa ceva în prelungiri!”
Conference League
L-a distrus în direct pe Coelho: „Nu poți să faci așa ceva în prelungiri!”
Prezentatoarea TV și-a sărbătorit ziua de naștere într-o ținută extrem de provocatoare: „Un zece curat”
Stiri extrasport
Prezentatoarea TV și-a sărbătorit ziua de naștere într-o ținută extrem de provocatoare: „Un zece curat”
Vaișcovici, verdict în transferul „George Pușcaș la Dinamo”: „Mi-e teamă de un singur lucru”
Superliga
Vaișcovici, verdict în transferul „George Pușcaș la Dinamo”: „Mi-e teamă de un singur lucru”
Ford Puma și Courier de la Craiova – rechemare din motiv ridicol
Profit.ro
Ford Puma și Courier de la Craiova – rechemare din motiv ridicol

„Fotbalistul Anului”, Andrei Rațiu, interviu de gală la Madrid: „Nu sunt arogant. Sunt doar timid” + „Vini jr. cel mai incomod? Nu! El e mult mai electrizant!”

„Trebuie obsesie, dar și liniște” » David Popovici e „Sportivul Anului” și vorbește într-un interviu-eveniment despre o mare provocare: „N-am trecut niciodată prin așa ceva”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă niciun comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează