GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

5 lucruri pe care e bine să le știe orice proaspătă mămică

Sursa foto: www.shutterstock.com
Sursa foto: www.shutterstock.com

Articol de GSP - Publicat luni, 08 august 2022 14:24 / Actualizat luni, 08 august 2022 14:29

Venirea pe lume a unui copil e una dintre cele mai mari bucurii dintr-o viață de om, dar este și o mare responsabilitate. În acest articol vom discuta despre câteva lucruri importante pe care e bine să le cunoști, ca să fii pe deplin pregătită pentru primele zile cu bebe acasă.

1. Ai nevoie de produse de îngrijire specială pentru mami și bebe

Există o mare varietate de produse de îngrijire pentru perioada de după naștere, dar iată ce nu ar trebui să lipsească din dulăpiorul tău:

  • Cremă cu lanolină  pentru îngrijirea sânilor. Bebe suge frecvent în primele săptămâni, iar sânii au nevoie de o perioadă de acomodare cu noul lor rol. Crema cu lanolină hidratează pielea și contribuie la regenerarea acesteia, prevenind apariția ragadelor;
  • Cremă cicatrizantă pentru epiziotomie. Medicul obstetrician este cel mai în măsură să îți recomande produsul potrivit pentru îngrijirea zonei perianale, suprasolicitată în timpul nașterii vaginale;
  • Cremă pentru zona scutecului. Pielea nou-născutului este foarte subțire și sensibilă. În același timp, nou-născutul murdărește un număr record de scutece pe zi, iar dacă nu este schimbat imediat are un risc important să dezvolte eritem fesier. O cremă pentru zona scutecului îl protejează de contactul cu urina sau scaunul și previne apariția iritațiilor. 

2. Nou-născutul are nevoie de porții foarte mici de lapte

În primele zile de după naștere, stomacul bebelușului are dimensiunile aproximative ale unei nuci. Asta înseamnă că el se va hrăni cu doar câțiva mililitri de colostru la un supt, dar va cere de mâncare des, uneori la fiecare oră, alteori la două ore. 

Chiar dacă ai născut prin cezariană programată, iar sânii tăi par să nu aibă lapte mai deloc, nu intra în panică. Pune bebelușul la sân de fiecare dată când cere și lasă-l să sugă colostrul - e cel mai prețios dar pe care i-l poți face în aceste zile. 

3. Alăptarea poate fi dificilă și frustrantă

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebeluș. Este un aliment viu, a cărui compoziție se modifică permanent, adaptându-se nevoilor de moment ale micuțului. Deși naturală, alăptarea nu este neapărat simplă sau confortabilă. 

Bebelușul are nevoie de ghidare ca să se atașeze corect, cere să sugă frecvent astfel că somnul tău de noapte va fi întrerupt, trece prin pusee de creștere și, uneori, prin greva suptului, iar pentru o mamă începătoare aceste lucruri pot fi înfricoșătoare.

3. Bebelușul nu e răsfățat dacă stă în brațe

Sigur ți-a spus cineva că bebelușul va crește un răsfățat dacă îl ții mereu în brațe și dacă te grăbești la el la fiecare scâncet. Mitul independenței care îi trebuie insuflată micuțului a fost spulberat de cercetările recente, care demonstrează că este scris în genele noastre că avem nevoie de apropierea unui adult în primii ani de viață. 

Contactul piele pe piele este foarte important pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a micuțului. Efectele pozitive pot fi observate și 20 ani mai târziu în plan cognitiv, social și emoțional. Unui bebeluș ținut în brațe în timpul unor proceduri medicale - un vaccin, recoltarea de sânge pentru analize - îi este stimulată secreția de endorfine, în vederea reducerii stresului. 

5. Toate mamele trec printr-o formă de depresie postnatală

Poate că ai momente de tristețe inexplicabilă sau poate că ești mai nervoasă decât de obicei și țipi la partener pentru tot felul de mărunțișuri. Unele femei mărturisesc, pline de rușine, că nu reușesc să formeze o legătură cu bebelușul, așa cum și-ar dori. 

Din păcate, noile mame nu sunt deloc conștiente de faptul că nu sunt nici pe departe singure în situația asta. Statistic vorbind, 4 din 5 mame experimentează o formă ușoară de depresie postnatală, care se ameliorează în decurs de 4 - 5 săptămâni post partum. 

Viața de mamă este plină de provocări și de momente în care te simți complet depășită de situație. Să fii pregătită pentru unele dintre surprizele care pot surveni la începutul acestui drum te va ajuta să ai mai multă încredere în tine. 

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează