GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

5 sfaturi utile pentru a pregăti o pâine de casă delicioasă

Articol de GSP - Publicat marti, 17 ianuarie 2023 15:54 / Actualizat marti, 17 ianuarie 2023 15:55

Pâinea preparată în casă oferă o savoare unică și îți învăluie întreaga bucătărie într-o mireasmă de neegalat. Fie că o pregătești din cele mai simple ingrediente sau optezi pentru rețete ceva mai complexe, cu semințe sau cartofi, poți obține preparate fragede și pufoase la interior, cu un exterior crocant și delicios, dacă urmezi câteva sfaturi practice. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când prepari pâine de casă.

1. Folosește ingrediente de calitate și cântărește-le cu atenție

Poate cel mai important aspect atunci când vrei să obții o pâine bine crescută, cu un gust încântător, este calitatea ingredientelor folosite. Decide mai întâi ce fel de pâine vrei să prepari - tradițională, cu semințe, cartofi sau alte ingrediente. Fie că ai la îndemână o rețetă transmisă din generație în generație în familia ta sau vrei să încerci o rețetă de pâine de casă de la Profi.ro, vei avea nevoie de ingrediente cât mai bune.

Pentru o pâine clasică, alege făină albă de tip 650 cu o concentrație de gluten între 12% și 14%. Aceasta te ajută să obții un aluat elastic, cu o forță mare de creștere. Dacă preferi pâinea mai densă, cu un aluat mai puțin fin, însă plin de gust și foarte sănătos, poți folosi făină integrală. Respectă întotdeauna cantitățile din rețetă și folosește un cântar electronic pentru o precizie sporită.

2. Verifică dacă drojdia s-a activat

Indiferent dacă folosești drojdie proaspătă sau uscată, este recomandat să verifici dacă aceasta s-a activat înainte de a o adăuga în compoziție. Vei observa că majoritatea rețetelor de pâine recomandă amestecarea drojdiei cu apă călduță și puțin zahăr. Acest pas este esențial pentru ca drojdia să devină activă.

După aproximativ 10 minute, amestecul astfel obținut trebuie să aibă o spumă la suprafață sau să facă bule atunci când îl amesteci ușor cu o linguriță. În cazul în care compoziția pare neschimbată, este posibil ca drojdia să fie inactivă. Cel mai bine este să o înlocuiești, pentru a nu risca să obții un aluat care nu va crește.

3. Frământă aluatul energic timp de 5-10 minute

În funcție de rețeta și ingredientele folosite, timpul de frământare poate varia ușor. Un robot de bucătărie cu cârlig este ideal pentru a frământa automat compoziția, însă poți obține rezultate la fel de bune și dacă amesteci ingredientele manual.

Frământă aluatul energic timp de 5-10 minute, până acesta devine omogen și elastic. În cazul în care compoziția se lipește prea tare, evită să adaugi făină, deoarece vei schimba formula aluatului. În schimb, îți poți umezi ușor palmele sau le poți unge cu puțin ulei pentru a dezlipi mai ușor fragmentele de aluat.

4. Adaugă o tavă cu puțină apă în timp ce coci pâinea la cuptor

Pâinea are nevoie de abur pentru a crește cât mai bine în cuptor, dar și pentru o crustă crocantă și savuroasă. Dacă nu ai un cuptor cu aburi, poți obține un efect similar prin adăugarea unei tăvi cu apă clocotită pe fundul cuptorului. În timpul coacerii, apa se va evapora și va forma aburul de care ai nevoie pentru un aluat fraged și elastic. Nu este necesar să păstrezi tava cu apă pe tot parcursul coacerii, ci doar în primele 15 minute. Apoi o poți îndepărta, cu grijă.

5. Înțeapă pâinea cu o scobitoare pentru a verifica dacă s-a copt

După ce timpul de coacere recomandat în rețeta s-a încheiat, trebuie să verifici dacă pâinea s-a copt așa cum trebuie. Pot exista mici variații între cuptoare, așa că este posibil că preparatul tău să aibă nevoie de câteva minute în plus sau în minus pentru a atinge textura perfectă. Scoate cu grijă tava din cuptor și înțeapă centrul pâinii cu o scobitoare. Dacă aceasta intră ușor, iar la îndepărtare nu prezintă urme de aluat necopt, pâinea ta este gata.

Ține cont de aceste recomandări și vei reuși să obții o pâine pufoasă și plină de gust! Nu uita să aștepți până când aceasta s-a răcit complet pentru a o felia cât mai ușor. Păstreaz-o într-un prosop curat sau într-o pungă de hârtie și depoziteaz-o într-un loc uscat pentru a o savura în cele mai bune condiții.

Citește și:
Dezvăluiri brutale ale fotbalistului trecut și pe la FCSB: „Frate-miu mai avea 6% șanse de supraviețuire, creierul era inundat de sânge” + „Apoi am câștigat 330.000 € la pariuri sportive”
Superliga
Dezvăluiri brutale ale fotbalistului trecut și pe la FCSB: „Frate-miu mai avea 6% șanse de supraviețuire, creierul era inundat de sânge” + „Apoi am câștigat 330.000 € la pariuri sportive”
Georgina Rodriguez nu s-a putut abține în momentul în care Cristiano Ronaldo a cerut-o în căsătorie: „După 10 ani de așteptare...”
Campionate
Georgina Rodriguez nu s-a putut abține în momentul în care Cristiano Ronaldo a cerut-o în căsătorie: „După 10 ani de așteptare...”
În ce își investește Andrei Rațiu banii din fotbal: „Mă atrage domeniul”
Campionate
În ce își investește Andrei Rațiu banii din fotbal: „Mă atrage domeniul”
Prima decizie în scandalul cu Gheorghe Tadici de la Zalău! Variantă-șoc: se gândesc să meargă la DNA!
Handbal
Prima decizie în scandalul cu Gheorghe Tadici de la Zalău! Variantă-șoc: se gândesc să meargă la DNA!
ANUNȚ Nu toate trotinetele electrice și biciclete electrice trebuie asigurate obligatoriu RCA
Profit.ro
ANUNȚ Nu toate trotinetele electrice și biciclete electrice trebuie asigurate obligatoriu RCA

„Fotbalistul Anului”, Andrei Rațiu, interviu de gală la Madrid: „Nu sunt arogant. Sunt doar timid” + „Vini jr. cel mai incomod? Nu! El e mult mai electrizant!”

„Trebuie obsesie, dar și liniște” » David Popovici e „Sportivul Anului” și vorbește într-un interviu-eveniment despre o mare provocare: „N-am trecut niciodată prin așa ceva”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă niciun comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close