GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Acte necesare pentru ITP în Cluj Napoca 2023 - cât costă și ce valabilitate are

Articol de GSP - Publicat vineri, 24 februarie 2023 18:54 / Actualizat vineri, 24 februarie 2023 18:55

Urmează să îți expire ITP-ul însă nu ai starea necesară pentru a te prezenta la o stație? Să știi că dacă acesta expiră și circuli în continuare cu mașina, riști o amendă între 1.305 lei și 2.900 de lei. Mai mult decât atât, îți va fi confiscat certificatul de înmatriculare al mașinii, adică talonul, dar și plăcuțele.

Inspecția tehnică periodică a mașinii tale nu durează foarte mult în general. Vorbim de maxim o oră dacă ai programare, așa cum poți să îți faci la ITP Bluline, stație ITP Cluj Napoca. De ce să riști să iei amendă, să îți fie confiscat certificatul de înmatriculare, dar și plăcuțele? Vorbim în rândurile ce urmează despre tot ce trebuie să știi despre ITP.

Cât costă ITP-ul în 2023?

Toate stațiile de ITP din țară au undă liberă în a alege ce prețuri practică pentru această inspecție. Totuși, ca să îți faci o idee, să știi că prețurile sunt cuprinse între 110 și 200 de lei. Acestea variază și în funcție de tipul autovehiculului, dar și de motorizare în cazul unor stații ITP.

De ce acte ai nevoie la ITP în 2023?

Actele pe care trebuie să le ai la tine atunci când te prezinți la ITP în 2023 sunt aceleași ca și în ceilalți ani. Este vorba mai exact despre:

  • certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto);
  • polița R.C.A. valabilă la data inspecției în original;
  • cartea de identitate a mașinii în original, securizată de RAR;
  • cartea de identitate al conducătorului auto ce se prezintă cu mașina la ITP în original.

Ce valabilitate are ITP-ul în 2023?

Este esențial să cunoști valabilitatea ITP-ului mașinii tale. Aceasta variază în funcție de vechimea mașinii, dar și de gabaritul și destinația de utilizare a acesteia. Iată care este valabilitatea fiecărui tip de autovehicul.

1. Mașini noi

ITP-ul pentru mașinile noi este valabil 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei inspecții tehnice periodice se calculează de la data primei înmatriculări, iar pentru a afla următoarea, adaugi 3 ani.

2. Mașini mai vechi de 12 ani

Pentru mașinile mai vechi de 12 ani, ITP-ul este valabil doar un an. Asta înseamnă că trebuie să te prezinți anual la ITP Bluline pentru efectuarea inspecției. Nu-ți fie frică de cozile îndelungate - îți poți face o programe online simplu și rapid! Mai multe detalii pe itpbluline.ro.

3. Autovehiculele cu mai puțin de 8 locuri - ITP valabil pentru 2 ani;
4. Mașinile destinate transportului de persoane în regim de taxi sau autovehiculele cu mai mult de 8 locuri - În cazul lor, ITP-ul este valabil doar 6 luni de zile;
5. Autovehiculele destinate transportului de marfă, cu o masă totală maximă mai mare de 3,5 tone - ITP-ul este valabil 1 an;
6. Motocicletele, mopedele și autovehiculele cu 3 roți și cvadricicluri - ITP-ul este valabil 2 ani de zile;
7. Autovehiculele ce au o masă totală ce nu depășește 3.5 tone - ITP-ul este valabil doar un an.

Motive pentru care mașina ta nu trece la ITP

Potrivit legii, mașina ta poate trece inspecția tehnică periodică chiar dacă se constată că are deficiențe minore. 

Dacă se identifică probleme majore la mașina ta, vei fi respins și ți se oferă un termen de 30 de zile în care să le remediezi. Nu este de joacă atunci când vine vorba de problemele mașinii la ITP. Nimeni nu le va trece cu vederea pe cele majore.

Prin deficiențe minore ne referim la cele care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra medicului și alte neconformități minore.

Prin deficiențe majore ne referim la deficiențele susceptibile care pot compromite siguranța vehiculului, pot avea un impact negativ asupra mediului înconjurător sau pot să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic + alte neconformități importante.

Există și deficiențe periculoase care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere și care au impact negativ pronunțat asupra mediului.

Hai la stația ITP Bluline dacă ești din Cluj Napoca și urmează să mergi cu mașina la efectuarea inspecției periodice tehnice. După cum s-a enunțat și anterior, nu va trebui să stai la cozi infernale. Îți poți face o programare simplu și rapid, în ziua și la ora aleasă de tine, pe itpbluline.ro.

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează