GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Adaptarea pisicii la o nouă hrană sau cum îi schimbăm dieta alimentară !

Articol de GSP - Publicat luni, 30 ianuarie 2023 14:12 / Actualizat luni, 30 ianuarie 2023 14:12

Pisicile ne fac viața mai frumoasă. Ne scapă de stres, ne bucură cu energia și joaca lor, și sunt tovarăși plăcuți pentru copii și persoane în vârstă. Deși nu sunt atât de docile precum câinii, pisicile sunt iubite și adorate de foarte multe persoane. Este adevărat că pisicile sunt puțin mai dificile și sunt cunoscute ca fiind animale de companie cu “obiceiuri”. 

Pisicile sunt greu de convins să și le schimbe, mai ales când vine vorba de hrană. Acest lucru este deosebit de frustrant, mai ales dacă doriți cu adevărat să le faceți o favoare și doriți să treceți de la hrana pentru pisici inferioară la cea de calitate superioară. De fapt, s-ar crede că pisicile sunt bucuroase să accepte acest lucru și să se “năpustească” asupra hranei mai bune. Din păcate, nu se întâmplă acest lucru, iar hrana nouă, de obicei nu foarte ieftină, este respinsă până treceți la „vechea” hrană familiară.

Motivul acestui comportament negativ are de-a face cu genele pisicii - în natură este foarte periculos ca pisica să mănânce ceva ce nu știe. Pisicile sunt „neofobe” genetic, așa că, în principiu, le este frică de tot ce este nou. În natură, acest lucru le protejează de pericole necunoscute, cum ar fi plantele și animalele otrăvitoare. Odată ce pisica a aflat că o anumită vietate este hrană „bună”, nu își schimbă dieta, pentru a nu mânca accidental ceva ce îi poate face rău. Din păcate, acest lucru este mai puțin util atunci când treceți de la hrana din comerț de calitate mai slabă la hrană de înaltă calitate.

Așa că pisicile nu pot judeca ce hrană este mai bună pentru ele, nu se orientează asupra calității hranei, ci doar asupra hranei pe care obișnuiesc să o consume. Prin urmare, pisicile nu își pot face lor însele un bine atunci când vine vorba de calitatea alimentelor. Dacă acest lucru nu reprezintă o problemă în natură, deoarece șoarecii sunt la fel, din păcate, este diferit cu alimentele conservate.

Așa că noi, oamenii, trebuie să decidem ce calitate a hranei primește pisica! Dacă pisicii nu-i place mâncarea necunoscută, înseamnă doar că nu este obișnuită cu mâncarea și că acum suntem responsabili pentru obișnuirea pisicii cu hrană nouă, mai bună. Cum facem asta?

Cea mai simplă metodă, care funcționează pentru multe pisici, este să așezăm pur și simplu un castron mic cu hrană nouă, necunoscută, lângă hrana lor obișnuită, timp de câteva zile. Probabil că nu va mânca în primele zile, dar pisica se poate obișnui cu mirosul necunoscut. Cu puțin noroc, mâncarea nouă va fi încercată și mâncată după câteva zile, iar mâncarea „veche” poate fi abandonată complet. Puteți să găsiți mâncare de calitate, pe care să o dați încă din prima zi pisicii, la acest pet shop exopet.ro.

Dacă metoda de mai sus nu a funcționat, nu disperați! Există și alte metode! Dacă pisicile sunt obișnuite să fie hrănite cu diferite tipuri de alimente, aveți noroc. Studiile științifice arată că “memorarea” unui anumit aliment începe în uter. Pisicile ale căror mame erau deja obișnuite cu diferite tipuri de hrană mănâncă de obicei noua hrană imediat, mai ales dacă este de o calitate superioară hranei cu care sunt obișnuite. Pisicile a căror mamă a fost hrănită cu alimente conservate în timpul sarcinii au memoria alimentelor chiar înainte de a se naște. Din păcate, acest lucru nu funcționează pentru toate pisicile. Dacă aveți o pisică „pretențioasă” care este obișnuită doar cu o anumită hrană, va trebui să aveți răbdare atunci când schimbați mâncarea. Mulți producători de alimente adaugă în hrană lor așa-numiții „amplificatori de acceptare”, cu care pisicile se obișnuiesc.

Cea mai reușită metodă de schimbare a hranei se numește „metodă de înlocuire” și este foarte simplă în principiu: mâncarea este înlocuită treptat cu tot mai multă hrană nouă. Trucul este să creșteți adaosul de hrană nouă foarte încet, astfel încât pisica să se poată obișnui treptat cu noul gust. Cât timp durează depinde de pisica. Trebuie să aveți multă răbdare, deoarece acceptarea, în cazul pisicilor mofturoase, se poate face chiar și în 8 săptămâni.

Puteți face tranziția către o nouă hrană mai ușoară pentru pisica dvs., oferind hrană doar la ore fixe de hrănire și nu oferind mâncare între mese. De asemenea, nu trebuie oferite alimente uscate în bol toată ziua, cu excepția cazului în care acest lucru este necesar din motive de sănătate, dacă pisica, de exemplu, este supraponderală. O senzație sănătoasă, naturală de foame, așa cum o are orice pisică liberă în natură, stimulează apetitul și ajută pisicile supraponderale să simtă din nou senzația de sațietate, iar la pisicile care nu sunt hrănite corespunzător încurajează dorința de a mânca. Odată ce pisica a învățat că mâncarea se dă numai atunci când stăpânul decide, înseamnă că ați obținut o victorie!

Hrăniți pisicile adulte de 3-4 ori pe zi la ore stabilite, iar pisicile tinere de cel puțin 5-6 ori. Alimentele care nu sunt consumate în decurs de o jumătate de oră trebuie puse deoparte și oferite din nou la următoarea oră de hrănire. Veți fi uimit de cât de repede se pot adapta pisicile la timpii de hrănire. Cu toate acestea, pauzele de peste 12 ore trebuie evitate cu orice preț, deoarece acestea pot duce rapid la deteriorarea sănătății pisicii dvs.

Deși pare o muncă titanică, nu este imposibil să schimbați dieta și obiceiurile alimentare ale pisicii. Desigur, ideal ar fi ca, de când este înțărcat puiul, hrana pe care acesta o primește să fie de cea mai bună calitate și schimbările să fie rare și din motive specifice (boli, lipsa hranei din comerț etc.). Însă, ținând cont că nu toți prietenii noștrii pufoși ajung în casa noastră de când sunt mici și uneori trebuie să îi preluăm deja adulți, trebuie să depunem eforturile necesare pentru a le asigura o hrană corespunzătoare și un program cât se poate de strict pentru a le oferi alimentele.

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează