GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Adenomul de prostată – Ce este, care sunt simptomele și cum tratăm?

Articol de GSP - Publicat vineri, 26 mai 2023 16:36 / Actualizat luni, 29 mai 2023 15:17

Ce este adenomul de prostată? Adenomul de prostată este o afecțiune foarte cunoscută si sub denumirea de prostatită ori hiperplazie benigna de prostată, prescurtată HBP ce apare cel mai des în rândul bărbaților cu vârsta de peste 50 de ani. Această afecțiune este prezentă în viețile a peste 70% dintre bărbați și înregistrează o evoluție înșelătoare pe parcursul anilor prin care este afectat în principal aparatul urinar.

Simptomele cele mai des întâlnite și care ar trebui să ne atragă atenția asupra acestei afecțiuni sunt împărțite în simptome obstructive, reprezentând un început întârziat al urinării urmat de un jet urinar slab în presiune, o senzație de golire incompletă a vezicii și retenția urinară. Cel de-al doilea tip de simptom este de tipul iritativ și se manifestă printr-o frecvență urinară crescută și urgentă, mai ales în timpul nopții.

Tratamentul în cazul adenomului de prostată este intervenția chirurgicală în cazul în care persoanele se confruntă cu simptome grave. Intervenția are rolul îndepărtării țesutului ce blochează fluxul urinar, însă doar doctorul urolog poate concluziona acest lucru tocmai pentru că tratamentul poate varia de la un pacient la altul, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Care sunt principalele simptome pentru prostata mărită?

Când vorbim despre prostata mărită vorbim despre simptome care fac viața de zi cu zi frustrantă. Relația dintre obstrucția subvezicală ce se vede prin marirea volumului prostatei și mecanismele adaptive regăsite în vezica urinară. Aceste simptome și semne ce ne pot indica o prostată mărită sunt ușor de urmărit totuși.

Pentru a evita accentuarea afecțiunii trebuie să urmărim și să acționăm din timp în vederea tratării acesteia și revenirii la o viată normală atât din punct de vedere al confortului de zi cu zi cât și a reluării unei vieți sexuale și a reglării vieții de cuplu ce ar putea să afecteze pacientul și din punct de vedere psihic și emoțional. 

Alte simptome pentru o prostată mărită pot fi și scurgerile urinare, dureri și după urinare, nu doar în timpul urinării. Din punct de vedere statistic aproximativ 50% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 50 si 60 de ani se confruntă cu simptomele prostatei mărite. Aceste simptome pot face ca viața de zi cu zi să fie afectată și frustrantă, însă chiar dacă te numeri printre persoanele ce au simptomele unei prostate mărite, nu înseamnă că nu poți începe chiar acum tratamentul. 

Simptomele pot să dispară de la sine sau necesită tratament?

Unii bărbați care se confruntă cu adenomul de prostată nu au simptome și prin urmare nu au nevoie de tratament, însă dacă totuși ai experimentat simptomele medicul îți poate recomanda tratament medicamentos sau chirurgical.

Trebuie totuși avut în vedere faptul că nu toți pacienții sunt la fel, prin urmare este indicat să urmărim simptomele și semnele pentru a evita intervențiile chirurgicale. De la primul semn care ar putea să indice o prostată marită este bine să ne consultăm cu un medicul de familie, iar acesta vă v-a îndruma catre un medic specialist în urologie și să urmăm tratamentul indicat.

Care sunt principalele simptome pentru prostata mărită?

În cazul în care pacientul se confruntă cu simptome mai grave ale prostatei mărite, medicul ar putea recomanda un tratament pentru prostată mărită cu antibiotice administrate intravenos sau pe cale orală timp de aproximativ 4-6 săptămâni. În cazul unei prostatite cronice sau recurenă, pacientii ar trebui să ia în calcul faptul că un tratament pentru prostata mărită va avea randament mult mai târziu. 

Totuși, chiar dacă pacientul consideră că acest tratament pentru prostata mărită nu este eficient este bine ca acesta să nu fie întrerupt și să fie dus la bun sfârșit, tocmai pentru faptul că fiecare pacient relaționează diferit cu tratamentul și fiecare organism este unic, iar acțiunile de zi cu zi ale fiecărui pacient diferă. Spre exemplu nu putem compara o persoană care consumă alcool în cantități moderate cu o persoană care consumă alcool zilnic.

Adenomul de prostată – Ce este, care sunt simptomele și cum tratăm?

Berea și adenomul de prostată

Berea și adenomul de prostată nu fac o casă bună împreună și pot agrava starea pacientului. Prin urmare este recomandat dacă aveți deja simptomele unei prostate mărite să consumați alcool în cantități moderate sau chiar deloc. Studiile arată faptul că bărbații care au consumat alcool în cantități mari între vârstele cuprinse între 15 și 19 ani sunt mult mai predispuși la diagnosticul nefericit de cancer de prostată.

Un studiu arată că berea când adenomul de prostată este prezent poate duce la apariția complicațiilor cu până la 20% mai repede decât în cazul bărbaților care consumă alcool moderat sau chiar deloc. 

Prin urmare, berea pentru adenomul de prostată nu v-a aduce nici un beneficiu în ceea ce privește tratarea acestei afecțiuni, mai mult decât atât vor îngreuna tratarea adenomului de prostată, iar riscul de a ajunge chiar la diagnosticul nedorit de cancer de prostată va crește substanțial.

Cafeaua și prostata

Cafeaua este alcătuită dintr-un mix complex ce au un efect atât pozitiv, cât și negativ asupra sănătății. Un studiu arată faptul că în combinație cafeaua cu prostata mărită pot fi benefice, aceasta putând chiar combate apariția cancerului de prostată.

Trebuie avut în vedere faptul că un consum ridicat de cafea poate totuși dăuna. Cafeaua și prostata pot stimula vezica urinară ce este deja mult prea activă și prin urmare să crească frecventa nevoii de a urina. Un consum ridicat de cafea poate duce la incontinență. 

În compoziția cafelei se regăsesc două hidrocarburi ce combat adenomul de prostată, însă consumată în cantități prea mari poate agrava pacienții ce suferă în paralel cu adenomul de prostată și de hipertensiune. În concluzie cafeaua și prostata pot aduce atât beneficii, cât și dezavantaje, dar atât timp cât este consumată în cantități rezonabile sau cel mai indicat doar în prima parte a zilei.

Ce rol au suplimentele alimentare în tratamentul adenomului de prostată?

Prin suplimentele alimentare pacienții pot susține un mod de viață echilibrat. Suplimentele pot conține vitamine, minerale sau compuși nutriționali sau fiziologici și sunt indicate atunci când nu se regăsesc în cantități suficiente în dieta zilnică. Pentru reglarea acestor dezechilibre putem apela la suplimentele alimentare.

Aceste suplimente pot fi sub formă de probiotice sau adaptogeni. Probioticele sunt bacterii bune ce se regăsesc în mod natural în organism și sunt benefice asimilarii nutrienților și susținerii sistemului imunitar, în timp ce adaptogenii sunt plante ce au fost descoperite și utilizate în fizioterapie. Acestea ajută organismul să treacă mai usor de situațiile stresante atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, iar sistemul imunitar este ajutat să își recapete funcțiile și să devină mai rezistent. 

În cazul adenomului de prostată, suplimentele pot avea un rol benefic în combaterea și prevenirea cancerului de prostată. 

Uromexil Forte este un supliment alimentar ce ajută la restabilirea funcției erectile cu până la 85% și creșterea libidoului cu până la 75%. În același timp reduce riscul de atac de cord, accident vascular sau stop cardiac. Din ce am observat Uromexil Forte în farmacia Catena, Tei sau Dr Max nu este prezent pe stoc, dar îl găsim pe site-ul oficial la un preț foarte bun.

Conform studiilor acest supliment alimentar este un ajutor de nădejde atunci când vine vorba despre prelungirea duratei actului sexual cu până la 60 de minute. Bărbații susțin că Uromexil Forte i-a ajutat să își recupereze potența și le-a intensificat percepția senzației în timpul actului sexual. 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează