GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Aparatele dentare și sporturile: cum îți protejezi dantura în timp ce te joci

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 octombrie 2021 14:02 / Actualizat vineri, 22 octombrie 2021 14:02

Un stil de viață activ este recomandat atât copiilor și adolescenților, cât și adulților, pentru protejarea și menținerea organismului sănătos. Practicarea unui sport prezintă numeroase beneficii: de la ținerea sub control a greutății și reducerea nivelului de stres până la dezvoltarea abilităților sociale și a spiritului de echipă.

În rândul persoanele care poartă aparate dentare și vor să practice diferite sporturi, pot exista nedumeriri în privința siguranței. Este sigur să fii implicat în activități fizice dacă porți un aparat ortodontic? Răspunsul este afirmativ, însă e nevoie să iei câteva măsuri de precauție.

Cine poate purta aparat dentar?

Aparatele dentare sunt prescrise, cel mai adesea, în timpul copilăriei și adolescenței timpurii. În ultimii ani, și foarte mulți adulți au început să poarte aparate ortodontice. Acestea sunt utilizate, cu precădere, pentru a îndrepta poziția dinților care nu sunt aliniați corect. Un aparat dentar are, în primul rând, un rol funcțional: dinții aliniați corect sunt mai ușor de îngrijit, astfel că riscul de apariție a cariilor este redus, nu se pot fractura, din cauza unei poziții necorespunzătoare, iar masticația este îmbunătățită. În al doilea rând, un aparat dentar are un rol estetic: fără dinți cu spații mari între ei, fără dinți înghesuiți, zâmbetul tău este unul frumos, iar fața își recapătă simetria.

De regulă, tratamentul ortodontic poate începe după ce copilul și-a pierdut dinții de lapte și cei mai mulți dinți permanenți au erupt.

O alimentație deficitară în timpul primilor ani de viață, o igienă orală precară și factorii genetici se numără printre motivele pentru care copiii și adulții ajung să aibă nevoie de un aparat dentar, pentru corectarea danturii. Drept urmare, vizitele la o clinica stomatologica trebuie să înceapă încă din copilăria timpurie, astfel încât medicul dentist să poată face un plan de tratament adaptat nevoilor fiecărui pacient.

Ce măsuri de protecție sunt necesare când porți aparat dentar?

Protejarea danturii este necesară în fiecare activitate pe care o realizezi, însă cu atât mai mult în cazul în care practici sporturi de contact și porți aparat dentar. În acest sens, este recomandată folosirea unei gutiere pentru protecție. În cazul în care ești lovit, aparatul dentar se poate rupe și poate cauza răni la nivelul gurii, buzelor și gingiilor. De aceea, printre activitățile fizice în care este recomandat să folosești o gutieră, dacă porți aparat dentar, se numără fotbalul, baschetul, gimnastica, karate și skateboarding.

Purtarea unei gutiere în timpul sporturilor este cea mai importantă măsură pe care să o iei dacă porți aparat dentar, însă nu este singura. O bună igienă orală și respectarea planului de tratament stabilit de medicul specialist în ortodonție sunt măsuri esențiale pentru a-ți proteja dantura și pentru a avea un zâmbet sănătos și frumos.

Nu în ultimul rând, în cazul în care te rănești, la nivelul dinților ori gingiilor, în timp ce practici activități fizice, este vital să mergi, cât mai curând cu putință, la o clinică stomatologică, astfel încât medicul dentist să poată rezolva problemele orale.

În concluzie, dacă îți dorești să ai un stil de viață activ și să te implici în activități sportive, poți face acest lucru, chiar dacă porți un aparat dentar. Vorbește cu medicul dentist și poartă cea mai potrivită gutieră, pentru a-ți proteja cavitatea bucală de eventualele lovituri.

Sursă foto: Unsplash

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează