GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Beneficiile produselor apicole pentru sănătatea ta

Articol de GSP - Publicat luni, 29 iunie 2020 15:21 / Actualizat luni, 29 iunie 2020 15:21

Timp de secole, produsele apicole și-au dovedit eficiența în combaterea și prevenirea diverselor afecțiuni, devenind în prezent subiectul tot mai multor studii clinice care le atestă proprietățile terapeutice.

Pe lângă folosirea ca supliment alimentar, omul a descoperit încă din cele mai vechi timpuri virtuțile tămăduitoare incredibile ale produselor apicole. Astăzi, ele sunt folosite cu încredere ca adjuvante în tratamentul artritei, sclerozei multiple, a bolii Lyme, HPV, maladiei Alzheimer și a unei varietăți de cancere și boli autoimune.

Astfel, putem spune despre produsele apicole că sunt superalimente, printre cele mai cunoscute numărându-se: mierea de albine, polenul, pastura și lăptișorul de matcă. Datorită conținutului ridicat de substanțe nutritive esențiale organismului, produsele stupului ajută la îmbunătățirea memoriei și a stării generale de sănătate, la întărirea sistemului imunitar, la încetinirea procesului de îmbătrânire și la creșterea nivelului de energie.

Mierea

Așa cum era de așteptat, cea mai veche utilizare în scop curativ o are mierea, considerată un adevărat ingredient minune. Inițial, ea a fost procurată din cuiburile albinelor sălbatice, însă mai târziu, creșterea controlată a albinelor a devenit o practică larg răspândită.

Există numeroase documente care atestă rolul benefic al mierii, încă din Antichitate această fiind consumată în diferite forme, inclusiv ca ambrozie. Însă principalul său scop a fost unul terapeutic. Astfel, mierea s-a numărat printre cele mai populare medicamente nu numai în Egiptul Antic, ci și în medicina medievală.

Și pe bună dreptate. Mierea de albine este unul dintre cele mai sănătoase alimente naturale și poate fi consumată cu încredere de toată lumea. De exemplu, în cazul copiilor, mierea asigură o mai bună rezistență la boli, iar în cazul femeilor însărcinate, menține sănătatea fizică și psihică, atât a mamei, cât și fătului. Mierea se dovedește benefică și în cazul migrenelor, insomniilor și constipațiilor – datorită ușoarelor efecte laxative –,  dar și în tratarea imperfecțiunilor cauzate de acnee, răni sau arsuri.

Și pentru că nu produce modificări nedorite, consumul regulat de miere ajută la îmbunătățirea echilibrului mintal și emoțional și stimulează procesul natural de regenerare celulară.

Lăptișorul de matcă

Un alt produs fitoterapic larg răspândit este lăptișorul de matcă, supranumit și „elixirul tinereții”. Acesta este unul dintre cele mai uluitoare produse pe care ni le furnizează albinele și este recunoscut pentru conținutul mare de vitamine din grupa B, proteine, minerale, zaharuri, aminoacizi liberi, enzime, lipide, hormoni, steroli.

Totuși, ceea ce face acest produs apicol cu adevărat unic este acidul 10-hidroxi 2-decenoic, o substanță care se regăsește exclusiv în lăptișorul de matcă și are efect antibacterian, anti-inflamator, anti-depresiv, antiviral și imuno-reglator. Este esențial pentru dezvoltarea neuronală și pentru stimularea sistemului imunitar, fiind recomandat și în diverse afecțiuni, precum infecții, artrite, astenii, anemii sau artroze.

Mai mult, grație proprietăților regeneratorii și tonifiante, lăptișorul de matcă este extrem de apreciat în industria cosmetică. Este eficient în vindecarea unor boli de piele, în normalizarea secretiei sebacee, dar mai ales în tratamentele antirid, îmbunătățind textura și tonusul pielii.

Polen și păstură

Polenul de albine este considerat unul dintre cele mai complexe alimente pe care le pune la dispoziție natura. Este utilizat de mii de ani în scopuri terapeutice, iar majoritatea specialiștilor în nutriție vorbesc despre el ca despre un adevărat supliment-minune ce stimulează și fortifică organismul.

Polenul de albine, ca și derivatul său natural, păstura, este bogat în enzime, minerale, aminoacizi, proteine, lipide și acizi grași și oligoelemente. Conține, de asemenea, toate vitaminele grupului B, vitaminele C, D și E, substanțe cu acțiune antibiotică, beta-caroten, substanțe de tip precursori hormonali și factori de creștere.

Interesant de știut este faptul că păstura are efecte și proprietăți de trei ori mai mari decât polenul și este folosit că adjuvant în tratamentul anemiei și afecțiunilor digestive și metabolice. Totodată, protejează sistemul cardiac, vine în sprijinul persoanelor cu sistemul imunitar deficitar sau slăbit și poate juca un rol important în prevenirea fenomenelor degenerative asociate procesului de îmbătrânire.

Cu o paleta variată de proprietăți biologice și acțiuni farmacologice utile în menținerea unei stări generale bune a corpului, polenul și, în general, toate produsele stupului își dovedesc eficiența de fiecare dată, motiv pentru care te încurajăm să le incluzi în dieta ta zilnică. Un avantaj considerabil îl reprezintă gustul foarte plăcut și posibilitatea de a consuma aceste alimente fie ca atare, fie în diferite combinații, după preferințe.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează