GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Care sunt simptomele menopauzei și cum le gestionezi?

Articol de GSP - Publicat vineri, 03 martie 2023 17:13 / Actualizat vineri, 03 martie 2023 17:13

Menopauza este o etapă naturală din viața unei femei, care marchează sfârșitul perioadei de reproducere și începutul unei noi etape. Problema este că în timpul menopauzei, multe femei se confruntă cu simptome neplăcute și dificultăți în a gestiona schimbările hormonale. 

Dacă și tu treci în acest moment prin această perioadă, dar ești puțin confuză cu privire la simptome, hai să aflăm împreună care sunt acestea și cum să le gestionezi.

Care sunt simptomele menopauzei pentru a știi dacă ai ajuns în această etapă a vieții?

Menopauza poate fi însoțită de o serie de simptome, care variază în intensitate și frecvență de la o femeie la alta. Unele dintre cele mai comune simptome ale menopauzei sunt bufeurile de căldură, transpirațiile nocturne, tulburările de somn, starea frecventă de iritabilitate și modificările în greutate.

Bufeurile de căldură sunt poate cel mai cunoscut simptom al menopauzei și se caracterizează prin senzația bruscă de căldură, care poate fi însoțită de transpirație și de o senzație de disconfort. Te poți confrunta cu aceste simptome atât în timpul zilei, cât și noaptea și pot fi destul de neplăcute, în special când vrei să te odihnești. 

Transpirațiile nocturne pot fi la fel de neplăcute ca și bufeurile de căldură și îți pot afecta calitatea somnului. Acestea pot fi cauzate de fluctuațiile hormonale și pot determina oboseală și stare de nervozitate.

Tulburările de somn sunt un alt simptom comun al menopauzei și pot fi cauzate de simptomele menționate mai sus, dar și de modificările hormonale care pot afecta starea de spirit și nivelul de energie.

Iritabilitatea și modificările în greutate sunt alte simptome ale menopauzei care pot fi dificil de gestionat. Stresul și anxietatea pot agrava aceste simptome și îți pot afecta starea de spirit și calitatea vieții.

Cum să gestionezi simptomele menopauzei?

Există o serie de strategii de gestionare a simptomelor menopauzei, care te pot ajuta să faci față mai ușor acestor schimbări hormonale.

1. Adoptarea unui stil de viață sănătos. O dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat și alcool (unde este cazul), poate ajuta la gestionarea simptomelor menopauzei. Alimentele bogate în proteine și fibre pot ajuta la menținerea nivelului de energie, iar exercițiile fizice pot îmbunătăți dispoziția și somnul.

Adaugă în alimentație broccoli, legume verzi, fructe, pește, nuci, cereale și consumă minim 2 litri de apă pe zi. Evită mâncarea procesată și redu consumul de zahăr.

2. Tratamente naturiste. Sunt persoane care aleg să astfel de tratamente pentru a gestiona simptomele menopauzei. Suplimentele cu plante pot ajuta la ameliorarea bufeurilor de căldură și transpirațiilor nocturne.

Te rugăm ca înainte de a utiliza orice tratament cu plante este important să discuți cu medicul tău, deoarece acestea pot avea interacțiuni cu alte medicamente sau efecte secundare destul de neplăcute. 

3. Terapia hormonală poate fi o opțiune de tratament pentru femeile care suferă de simptome moderate sau severe ale menopauzei. Aceasta implică administrarea de hormoni estrogen și progesteron pentru a compensa scăderea nivelului acestora.

În general, fiecare experimentează menopauza în mod diferit și ceea ce funcționează pentru o femeie poate să nu funcționeze pentru alta. Este important să discuți cu medicul tău despre cele mai bune opțiuni pentru gestionarea simptomelor menopauzei. Doar el te poate ajuta să depășești această perioadă cu bine. 

Cabinetul de endocrinologie din Timișoara, din cadrul Centrului Medical Profilaxia te așteaptă pentru a-ți oferi toate informațiile despre această perioadă, dar și pentru un consult de specialitate pe care ți-l oferă specialiști cu experiență vastă în această ramură a medicinii, dar și în cardiologie, ginecologie, pneumologie, medicina muncii, chirurgie vasculară, psihiatrie etc.

Informează-te! Învață să gestionezi simptomele menopauzei pentru a te bucura de o calitate a vieții cât mai ridicată!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează