GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ce au descoperit americanii legat de dezinfectantul de maini?

Articol de GSP - Publicat luni, 22 iunie 2020 14:30 / Actualizat luni, 22 iunie 2020 14:30

Un dezinfectant pentru maini este solutia ideala de a te proteja impotriva bacteriilor si virusilor care se gasesc pe diverse suprafete, mai ales pe cele folosite de mai multe persoane. Microbii si bacteriile se dezvolta intr-un mod surprinzator de mare, mai ales in perioadele in care exista epidemii. Pentru a te proteja, masura principala este spalarea pe maini cu apa si sapun. Insa, cum acest lucru nu este mereu posibil, atunci cand parasesti confortul casei, protectia necesara poate fi data de un dezinfectant maini.

Ce este un dezinfectant pentru maini?

Un dezinfectant pentru maini, denumit si antiseptic sau gel de curatare pentru maini, este un agent special destinat pentru a indeparta microorganismele responsabile de diferite boli, de pe suprafata mainilor. Acestia au o eficacitate crescuta impotriva bacteriilor si microbilor si pot reprezenta chiar o continuare a igienei mainilor dupa ce le-am curatat cu apa si sapun.

Trebuie sa stii ca in functie de substanta activa a acestora, dezinfectantii se impart in dezinfectant maini cu alcool si fara alcool. 

Gelul antibacterian cu alcool poate avea concentratii variate intre 60-95% alcool, sub forma de izopropanol, etanol sau n-propanol, ceea ce ii determina si eficacitatea impotriva celor mai aprigi virusi sau bacterii. Acestia pot fi gasiti in forma lichida, solida sau gel.

Asadar, compozitia unui dezinfectant de maini obisnuit poate cuprinde alcool, iod, saruri de amoniu, agenti de oxidare, formaldehida, inalbitor, dioxid de clor, fenol, cloramina, s.a. Acestia au o eficacitate crescuta impotriva bacteriilor si microbilor si pot reprezenta chiar o continuare a igienei mainilor dupa ce le-am curatat cu apa si sapun.

Dezinfectantii fara alcool sunt, de obicei, sub forma de spuma si au in compozitie agenti dezinfectanti cum e clorura de benzalconiu, care au o actiune imediata si de lunga durata de neutralizare a bacteriilor si microbilor. In plus, de multe ori, se mai pot gasi in compozitia unui dezinfactant pentru maini si parfum, agenti emolienti pentru calmarea pielii ca glicerina si agenti de ingrosare.

Eficienta unui dezinfectant pentru maini este foarte ridicata

In functie de modul in care este aplicat un dezinfectant, concentratia de alcool, durata aplicarii (minim 30 de secunde), cantitatea folosita si de tipul de agent infectios care trebuie neutralizat, dezinfectantii au o eficacitate diferita, insa de multe ori, scrie pe instructiunile de pe ambalaj cat ar trebui aplicat acel agent pentru a putea omori diferitele tipuri de bacterii si virusi.

Ce s-a descoperit in SUA legat de dezinfectanti?

Datorita faptului ca majoritatea dezinfectantilor de maini contin alcool, in diferite concentratii, acestia sunt deosebit de periculosi pentru copii, pentru oamenii in varsta sau pentru cei care nu sunt constienti de riscurile ingerarii unei astfel de substante.

Specialistii din SUA au descoperit ca in urma pandemiei cu COVID-19, a fost raportata o crestere cu 79% a numarului de cazuri in Martie 2020 fata de luna martie a anului trecut, in care copiii sub 5 ani au avut intoxicatii cu alcool, deoarece au baut dezinfectant de maini.

Se pare ca multi dintre producatorii de dezinfectanti folosesc colorant si parfum si chiar omit sa adauge alcool denaturat, pentru a nu se simti mirosul impregnant de alcool, ceea ce ii induce in eroare pe copiii de pretutindeni. Simptomele intoxicatiei cu alcool care ne pot ingrijora sunt somnolenta excesiva, dificultatea in mers, varsaturi si dureri de stomac, dar toate acestea pot fi tratate daca va adresati imediat unui medic.

Responsabilitatea este in primul rand, a parintilor si a ingrijitorilor, de a folosi gelul dezinfectant doar sub atenta lor supraveghere si de a nu-l lasa la indemana copiilor. Producatorii au o responsabilitate majora in acest caz prin modul de fabricare si ambalare, la care trebuie sa se adauge niste instructiuni clare de folosire, dar si informatii despre riscurile ingerarii. 

Igiena mainilor este foarte importanta, mai ales in contextul pandemiei cu COVID-19, asa ca va sugeram sa va luati toate masurile de siguranta si sa folositi un dezinfectant maini cu concentratie cat mai mare de alcool, cat mai des, in fiecare zi si sa evitati sa duceti mana la ochi, gura sau nas. In plus, tineti departe orice dezinfectant ati avea de copiii mici care nu pot sa constientizeze riscurile la care se expun daca beau, accidental, dezinfectant.

Atunci cand cauti sa cumperi un dezinfectat pentru maini, de calitate, gasesti aici o gama variata de antiseptici de maini, in functie de cantitatea, concentratia si bugetul pe care il ai. Evita sa cumperi dezinfectanti de maini din locatii si magazine nesigure, mai ales in aceasta perioada, cand importanta eficientei unui astfel de produs este vitala pentru vietile noastre, iar gelurile contrafacute se gasesc la tot pasul.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează