GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ce impact are consumul de tutun asupra tratamentelor dentare de implantologie

Articol de GSP - Publicat joi, 18 mai 2023 17:14 / Actualizat joi, 18 mai 2023 17:14

Implanturile dentare sunt o soluție populară și eficientă pentru persoanele cărora le lipsesc dinți. Sunt concepute să arate, să se simtă și să funcționeze ca dinții naturali și au o durată de viață foarte lungă, cu îngrijirea corespunzătoare. Cu toate acestea, anumiți factori, precum fumatul, pot avea un impact semnificativ asupra implanturilor dentare și pot crește riscul de complicații și eșec. Iată ce trebuie să știi despre modul în care fumatul afectează implanturile dentare, precum și sfaturi pentru a reduce la minimum riscul de eșec.

Cum afectează fumatul implanturile dentare?

Pretul unui implant dentar poate fi considerat de unele persoane destul de ridicat, însă este o investiție în sănătate care este cu siguranță recuperată în timp. Tocmai de aceea este necesar să te asiguri că ai făcut tot ce a fost posibil pentru ca procedura să decurgă în mod optim. S-a demonstrat că fumatul are un impact negativ asupra sănătății orale în general și poate crește semnificativ riscul de complicații cu implanturile dentare. Printre altele, fumatul provoacă:

  • reducerea fluxului sangvin către gingii și oase, ceea ce poate încetini procesul de vindecare și poate crește riscul de infecție
  • pierderea osoasă la nivelul a maxilarului, ceea ce poate slăbi baza implantului dentar și poate crește riscul de eșec al tratamentului
  • boli ale gingiilor, ce pot duce la deteriorarea țesuturilor care susțin implantul dentar și crește riscul de eșec al implantului
  • eșecul implantului propriu-zis, ceea ce poate duce la necesitatea unor intervenții chirurgicale suplimentare sau înlocuirea acestuia.

Sunt posibile implanturile dentare pentru fumători?

Avantajele unui implant dentar din ceramica (zirconiu) sau titan sunt de necontestat. Redă estetica și funcționalitatea danturii, susține structura și echilibrul maxilarului și ajută la conservarea dinților din vecinătate. Deși tratamentele dentare de implantologie sunt posibile pentru persoanele fumătoare, acestea prezintă un risc mai mare de complicații și eșec. Cu toate acestea, nu înseamnă că fumătorii nu pot apela la astfel de tratamente. De fapt, numărul persoanelor fumătoare care au apelat cu succes la un tratament cu implant dentar este foarte mare. Însă este important ca fumătorii să fie conștienți de riscuri și să ia măsuri pentru a le reduce cât mai mult.

Ce pot face persoanele fumătoare pentru a minimiza riscul de eșec

Dacă fumezi și ai în vedere un tratament cu implant dentar, există mai multe măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de eșec. Printre aceste măsuri se numără:

  • renunțarea totală la fumat - aceasta este cea mai bună modalitate de a reduce riscul de complicații și eșec. Nu numai că îți vei îmbunătăți starea de sănătate generală, dar acest lucru te poate ajuta la stimularea fluxului sangvin și la susținerea procesului de vindecare.
  • menținerea unei bune igiene orale - aceasta este esențială pentru succesul implanturilor dentare, iar acest lucru este cu atât mai important dacă fumezi. Periajul de minimum două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și utilizarea unei ape de gură cu proprietăți antibacteriene sunt măsuri de igienă care pot ajuta la reducerea riscului de infecție și de afecțiuni gingivale.
  • respectarea recomandărilor medicului dentist - acesta îți va oferi instrucțiuni despre cum să-ți îngrijești implanturile dentare după operație. Este important să urmezi cu strictețe aceste recomandări pentru a asigura un rezultat de succes.
  • efectuarea de controale regulate - medicul dentist va putea monitoriza eficient starea de sănătate a implanturilor și a danturii în general și va putea detecta din timp orice potențiale probleme.
  • luarea în considerare a grefelor osoase - dacă ai suferit o pierdere osoasă la nivelul maxilarului din cauza fumatului, medicul dentist poate recomanda această intervenție. Procedura implică transplantarea de țesut osos în maxilar, pentru a oferi o bază mai puternică pentru implantul dentar.

În concluzie, fumatul poate avea un impact semnificativ asupra implanturilor dentare, crescând riscul de complicații și eșec. Deși implanturile dentare sunt posibile pentru fumători, este important să fii conștient de riscuri și să iei măsuri pentru a le reduce. Renunțarea la fumat, menținerea unei bune igiene orale, respectarea recomandărilor medicului dentist și controalele regulate pot ajuta la asigurarea succesului unui astfel de tratament. Dacă ești fumător și iei în considerare un implant dentar, discută cu medicul dentist despre opțiunile tale, astfel încât procedura să decurgă în cele mai bune condiții. 

Sursa foto: Freepik

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează