GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ce să faci înainte și după o sesiune de sport, pentru a te bucura din plin de rezultate

Articol de GSP - Publicat luni, 29 noiembrie 2021 12:00 / Actualizat miercuri, 01 decembrie 2021 12:30

Când vine vorba de rutina de exerciții fizice, există o serie de trucuri pentru a-ți ușura munca și a te simți bine, pentru a te bucura din plin atât de hormonii eliberați de creier atunci cât faci mișcare, cât și de rezultatele fizice și cele ce țin de performanță. 

De la obiceiurile alimentare, la cele ce țin de hidratare sau evitarea anumitor substanțe precum alcoolul, fără a le exclude însă pe cele de odihnă, sunt o mulțime de schimbări care te-ar putea ajuta să te adaptezi mai bine la o nouă rutină de sport. Iată câteva recomandări pentru perioadele dinaintea antrenamentelor și pentru cele post-antrenament:

Ce să faci înainte de antrenamentele fizice

În primul rând, poți lua în calcul administrarea de suplimente articulatii, mai ales dacă ai trecut de vârsta la care producția naturală de colagen este în floare. În al doilea rând, acordă o atenție sporită odihnei. Corpul tău are nevoie de energie pentru a duce la bun sfârșit un antrenament intens. În plus, un somn bun va ține în frâu și senzația de foame, pentru ca tu să poți face mișcare fără ca gândul să îți zboare către următoarea masă. Tot cu acest scop, e indicat să te bucuri de o gustare ușoară înainte de a face mișcare, suficient cât să ai energie, dar fără ca mâncarea să te împiedice să te poți mișca. Revenind la odihnă, trebuie să știi că tot în timpul somnului se recuperează și mușchii, astfel că odihna e la fel de importantă și după antrenament, nu doar înainte.

Hidratează-te corespunzător. În acest fel, te vei asigura că organismul tău nu va suferi din cauza deshidratării după primele semne de transpirație. Bea apă înainte, în timpul și după antrenamente. La fel de important este să acorzi atenția cuvenită încălzirii. Fă exerciții de stretching și încălzire timp de cel puțin 10 minute, înainte de a-ți solicita corpul cu un antrenament susținut. Nu uita nici de ținuta adecvată - hainele concepute special pentru sport au diferite proprietăți, de la elasticitate și libertatea de mișcare pe care ți-o oferă, la aceea de a permite evaporarea rapidă a transpirației.

Ce să faci după antrenamentele fizice

Dacă ți-ai suprasolicitat corpul cu un antrenament intens, iar durerea nu-ți dă pace, folosește analgezice pentru a-ți recăpăta starea de confort. Nu abuza însă de ele încă de la primele semne de febră musculară și discută, eventual, cu un medic, pentru a te asigura că este indicată administrarea lor. 

Stretchingul și exercițiile ușoare sunt la fel de importante și după antrenament. Acestea îți vor ajuta mușchii să intre treptat în starea de relaxare și ligamentele să facă față efortului depus. Pentru a-și reface depozitele de glicogen, corpul va avea nevoie, după mișcare, de proteine și carbohidrați. Dacă gustarea dinaintea orei de fitness este opțională, masa de după nu este, deoarece ai nevoie să îți recapeți energia și să oferi organismului resursele necesare pentru refacerea sistemului muscular. 

Pentru un grad mai mare de satisfacție, urmărește-ți progresul. O aplicație mobilă, un smartwatch sau o brățară fitness sau, la fel de bine, o agendă pot fi modalitatea perfectă pentru a-ți monitoriza antrenamentele, dificultatea acestora, recurența și, implicit, progresul. În acest fel, vei obține motivația de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele. 

Mișcarea este importantă pentru sănătate, însă la fel de important este să găsești propriul echilibru al unui stil de viață armonios și sănătos. Pune în practică recomandările noastre și adaptează-le la nevoile tale, pentru a te putea bucura din plin de mișcare și de rezultatele antrenamentelor fizice.

Sursă foto: Pexels

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează