GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cele mai bune și cele mai periculoase mâncăruri pentru sănătatea orală

Articol de GSP - Publicat luni, 20 februarie 2023 13:14 / Actualizat luni, 20 februarie 2023 13:14

Expresia ești ceea ce mănânci este adevărată, mai ales atunci când vine vorba de dinții și gingiile tale. Când consumi alimente bogate în amidon sau cu mult zahăr, nu te hrănești doar pe tine însuți, ci hrănești și bacteriile care pot provoca carii dentare și boli ale gingiilor. 

Placa bacteriană este o peliculă subțire, invizibilă, lipicioasă formată în principal din bacterii. Ea acoperă suprafața dinților tăi și și produce acizi atunci când zaharurile sau amidonul din alimente ajung în contact cu ea. 

Acești acizi îți atacă dinții distrugându-le smalțul, lucru care determină apariția cariilor dentare. Bacteriile din placa bacteriana declanșează, de asemenea, un răspuns inflamator la nivelul gingiilor. Ele afectează gingiile și osul, afectând astfel stabilitatea dinților tăi.

De aceea este bine să te speli pe dinți după fiecare masă. Unele alimente sunt mai inofensive decât altele, dar majoritatea lor îți afectează sănătatea orală într-o mai mică sau mai mare măsură. 

Alimente bune pentru sănătatea orală

Fructe și legume bogate în fibre. Alimentele cu multe fibre ajută la menținerea sănătății dinților și a gingiilor, contribuind la curățarea lor, chiar în timpul procesului de hrănire. De asemenea, ele măresc cantitatea de salivă produsă, ceea ce ajută de asemenea la curățarea dinților. Pe lângă o îngrijire corespunzătoare la domiciliu, consumul de fructe și legume bogate în fibre oferă o mai bună apărare naturală împotriva cariilor și a bolilor gingiilor. La aproximativ 20 de minute după ce mănânci ceva care conține zaharuri sau amidon, saliva începe să reducă efectele acizilor și enzimelor care îți atacă dinții. Saliva conține urme de calciu și fosfat. Așadar, restaurează echilibrul mineral de pe suprafața dinților. 

Brânză, lapte, iaurt simplu și alte produse lactate. Brânza este un alt produs care stimulează secreția de salivă. Calciul și fosfații din lapte, brânza și alte produse lactate ajută la restabilirea mineralelor pe care dinții le-au pierdut din cauza altor alimente. De asemenea, ajută la reconstrucția smalțului dentar.

Ceaiuri verzi și negre. Aceste tipuri de ceaiuri conțin polifenoli care interacționează cu bacteriile din placa bacteriană. Aceste substanțe fie ucid, fie rețin bacteriile, lucru care previne dezvoltarea bacteriilor sau producerea de acid care atacă dinții. Mai mult, în funcție de tipul de apă pe care îl folosești pentru prepararea ceaiului, o ceașcă de ceai poate fi și o sursă de fluor.

Gumă de mestecat fără zahăr. Acesta este un alt produs care stimulează secreția de salivă și elimină astfel resturile de mâncare de pe suprafața dinților.

Alimente periculoase pentru sănătatea orală

Bomboane și dulciuri lipicioase. Dacă mănânci dulciuri, alege din cele care nu petrec prea mult timp în gura ta. Deci evită acadelele, caramele și chiar și siropurile de tuse care conțin zahăr rafinat. Unele studii susțin că anumite tipuri de ciocolată pot contribui la prevenirea cariilor, dar majoritatea acestora sunt finanțate chiar de industria ciocolatei, ceea ce spune multe despre veridicitatea lor. Un lucru este însă adevărat în legătură cu ele și anume faptul că este mai sănătos să mănânci ciocolată decât acadele întrucât ciocolata o înghiți mai repede. Mai mult ciocolata neagră (cu 70% cacao) are și unele beneficii pentru sănătate așa că, pentru ea cel puțin, poți să faci compromisuri din când în când. 

Alimente bogate în amidon care se pot bloca în gură. Pâinea moale și chipsurile de cartofi, de exemplu, pot rămâne prinse între dinți și hrănesc astfel placa bacteriană.

Băuturi răcoritoare carbogazoase. Aceste băuturi sunt sursa principală de zahăr adăugat în rândul copiilor și adolescenților. Ele sunt pline de zahăr și majoritatea lor mai conțin și acizi care uzează smalțul dinților.

În mare, așa influențează alimentele pe care le consumi sănătatea dinților și gingiilor tale. După cum vezi, multe alimente pe care le consumi zi de zi pot fi periculoase pentru dinți, dar, din fericire, acțiunea plăcii bacteriene poate fi limitată relativ ușor printr-o igienă orală sănătoasă și vizite regulate la stomatolog. Vrei să ai dinți sănătoși și frumoși? Apelează la un cabinet stomatologic profesional precum dentalwest.ro din Brașov și programează-te pentru controale de rutină și curățări profesionale de cel puțin două ori pe an. Astfel, chiar dacă nu reușești mereu să consumi doar alimente sănătoase pentru dinții și gingiile tale, îți vei putea menține sănătatea orală.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează