GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cele mai frecvente boli care afectează câinii

Articol de GSP - Publicat marti, 06 iulie 2021 15:48 / Actualizat marti, 06 iulie 2021 15:51

Este foarte bine cunoscut faptul că cei mai buni prieteni ai oamenilor sunt câinii, aceştia oferind adevărate lecţii şi demonstraţii de loialitate şi iubire necondiţionată. De aceea, stăpânii acestora îi tratează ca pe un membru al familiei lor, iar atunci când aceştia suferă, stăpânii sunt foarte îngrijoraţi şi merg, urgent, la un cabinet veterinar pentru a afla care este problema. 

O diagnosticare din timp a unor boli de care poate suferi patrupedul iubit va contribui semnificativ la procesul de vindecare a acestuia. În plus, o îngrijire adecvată, care să includă programe de deparazitare internă şi externă, vaccinările profilactice şi o alimentaţie corespunzătoare pot preveni apariţia multor afecţiuni. 

Printre bolile care afectează cel mai des câini sunt:

1. Boli cauzate de viruşi

Bolile cauzate de viruşi au o mortalitate destul de mare în rândul animalelor, de aceea este necesară administrarea unor vaccinuri încă din primele luni de viaţă ale căţeilor. Cele mai răspândite boli virale în rândul câinilor sunt:

  • Parvoviroza (gastroenterita hemoragică) – cei mai predispuşi la această boală sunt puii de 2-6 lunidin cauza insuficientei dezvoltări a sistemului imunitar;
  • Maladia Carre (febra canină) – specifică puilor de 3-6 luni, această boală are simptome clinice foarte diferite;
  • Coronavirusul – este a doua cauză virala a diareei la căţei, însă fără procente mari de mortalitate.

2. Boli cauzate de paraziţi

Indiferent că este vorba despre paraziţi interni sau externi, simptomele pe care le manifestă căţelul infectat sunt foarte neplăcute atât pentru el, cât şi pentru stăpân. În plus, dacă nu sunt luate măsurile recomandate de medicul veterinar, acestea pot duce la apariţia unor complicaţii serioase şi greu de tratat. Prin urmare, cele mai frecvente boli provocate de parziti câinilor sunt:

  • Dirofilarioza cardiopulmonara (viermi la inimă) – o boală cu potenţial fatal, aceasta este transmisă prin muşcătură de ţânţar. Faptul că simptomele apar relativ târziu, aceasta este destul de greu de depistat şi, implicit, de tratat, uneori câinii afectaţi suferind o moarte subită;
  • Babesioza – o boală foarte gravă, ce afectează atât câinele, cât şi oamenii, această boală este transmisă prin intermediul căpuşelor. Dacă aceasta este depistata din timp, eficacitatea tratamentului este cu atât mai mare cu cât este început mai devreme;
  • Râie – este de mai multe feluri, unele dintre tipurile de râie putând fi transmise şi la oameni;
  • Paraziţii intestinali – deparazitarea animalelor trebuie făcută cu regularitate, începând cu vârsta de 4-6 săptămâni, în caz contrar un număr mare de paraziţi conducând la apariţia obstrucţiei intestinale şi, implici, la decesul animalului.

Alte boli frecvent întâlnite la câini sunt şi bolile de nutriţie, bolile cauzate de bacterii (în special leptospiroza – tifosul canin), boli ale glandelor, printre care obstrucţia şi inflamarea glandelor anale. De asemenea, bolile frecvente ale aparatului uro-genital sunt urolitiaza, cunoscută şi sub numele de calculoza urinara, sau cistita – inflamaţie a mucoasei vezicii urinare – în timp ce bolile cel mai des întâlnite, care afectează aparatul de reproducţie, sunt: tumorile mamare (apar în special la femelel în vârstă), piometru – afecţiune cauzată de un dezechilibru hormonal – şi orhita (inflamaţia testiculelor).

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează