GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cine plătește comisionul agenției imobiliare la închiriere: proprietarul sau chiriașul?

Articol de GSP - Publicat luni, 11 octombrie 2021 14:15 / Actualizat luni, 11 octombrie 2021 14:16

Comisionul practicat în cazul tranzacțiilor de închiriere reprezintă, de regulă, jumătatea din valoarea unei chirii

Fie că te afli în postura proprietarului, fie în cea a chiriașului, cu siguranță ești interesat de toate aspectele financiare pe care le implică închirierea unei locuințe. Dincolo de valoarea chiriei în sine și cuantumul garanției agreate de cele două părți, de luat în calcul este, desigur, și comisionul imobiliar – în cazul în care tranzacția a avut loc cu sprijinul a cel puțin o agenție specializată. Din cele de mai jos poți afla cine plătește serviciile agentului, dar și care sunt acestea, mai exact, pentru fiecare dintre cele două părți implicate în procesul de închiriere. 

Cine plătește comisionul perceput de agenția imobiliară?

Având în vedere că persoana care închiriază este, de fapt, partea plătitoare într-o tranzacție imobiliară de acest tip, acesteia îi revine, în majoritatea cazurilor, și plata comisionului datorat agenției (valoarea celui practicat pentru închirieri fiind stabilită printr-un contract de prestări servicii încheiat anterior). Aceasta este o chestiune dictată de practică, la fel cum, în cazul vânzării, cumpărătorul este cel care achită, de obicei, taxele notariale. Presupunând că cele două părți ar cădea de acord ca vânzătorul să achite comisionul, acesta din urmă poate solicita, spre exemplu, o garanție mai mare, pentru a acoperi acest cost suplimentar – astfel că banii nu ar veni, în orice caz, direct din buzunarul său. De la „regula” de mai sus există, însă, o excepție. Aceasta apare atunci când cele două părți lucrează cu câte un agent imobiliar diferit, dintre care cel puțin una în regim de reprezentare (spre deosebire de varianta intermedierii, în care un singur agent ajută proprietarul și chiriașul să ajungă la un acord). Dacă te întrebi cine plătește comisionul imobiliar în aceste situații, răspunsul este că fiecare își va remunera agentul cu care a colaborat pentru încheierea tranzacției. 

Cine plătește comisionul agenției imobiliare la închiriere: proprietarul sau chiriașul?

Un agent imobiliar se va ocupa nu doar de negocierea valorii chiriei, ci și a altor condiții contractuale

Ce face agentul imobiliar pentru chiriaș

Fie că ai decis să optezi pentru varianta intermedierii, fie că ai ales reprezentarea, comisionul pe care îl vei plăti agentului imobiliar vine în schimbul unor servicii. Pe primul loc se află faptul că, în urma unei discuții inițiale detaliate asupra nevoilor tale, în calitate de chiriaș, acesta îți va pune la dispoziție o serie de oferte corespunzătoare de închiriere – ajutându-te, astfel, să economisești timpul și efortul implicate de realizarea unei cercetări de piață pe cont propriu. În al doilea rând, un broker te va însoți la vizionări, facilitându-ți discuțiile cu proprietarul, inclusiv când vine vorba de negociere. În al treilea rând, un agent îți va oferi consultanță în ceea ce privește aspectele legale ale procesului de tranzacționare, cum este încheierea contractului. În cazul în care ai decis să optezi pentru varianta reprezentării, vei beneficia de consultanță mai aplicată în ceea ce privește genul de proprietate care ar corespunde cel mai bine cerințelor tale (o garsonieră, un apartament sau o casă), iar brokerul va susține în mod dedicat interesele tale în faza de negociere

Ce face agentul imobiliar pentru proprietar

Și din perspectiva proprietarului, indiferent că lucrează în regim de intermediere sau reprezentare, un agent aduce o serie de beneficii – chiar dacă acestea depind, într-o anumită măsură, de cine plătește comisionul la sfârșit. În primul rând, un broker imobiliar va facilita interacțiunea cu potențialii clienți – cu avantajul că, în cazul intermedierii, acesta va acorda o mult mai mare atenție „calității” acestora, pentru a-ți deservi interesele pe termen lung. De asemenea, dacă alegi să lucrezi cu un agent dedicat, ai șanse să obții o valoare mai bună a chiriei în urma negocierilor. Nu în ultimul rând, acesta îți va oferi consultanță în privința aspectelor legale, în faza de încheiere a contractului de închiriere, dar și după – cum ar fi pentru înregistrarea acestuia la ANAF, în vederea achitării impozitului.

Sursă foto: Pixabay.com

Playtech: Anamaria Prodan, mesaj nimicitor pentru Reghe: “Dacă m-aş fi căsătorit cu acest bărbat, el ar fi devenit prim-ministru”


Comentarii (1)
iung811
iung811  •  13 Octombrie 2021, 18:43

Bubuie prostia in voi. Habar nu aveti despre ce vorbiți!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează