GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Copiii pot experimenta realitatea virtuală în locații pentru copii speciale precum Univrse!

Articol de GSP - Publicat luni, 28 septembrie 2020 13:58 / Actualizat luni, 28 septembrie 2020 13:58

Copiii au suferit poate cel mai mult în timpul acestei pandemii. Nu au ieșit la joacă în parcuri, în locurile special amenajate, nu s-au văzut cu colegii sau prietenii. Pentru ei, lipsa socializării are efecte devastatoare pe termen lung în aceeași măsură că și lipsa unor activități ludice și educative. Totuși, odată cu relaxarea, au început să fie permise anumite activități prin care oamenii pot interacționa, desigur cu măsuri de siguranță. Printre acestea se numără și redeschiderea unor locatii pentru copii speciale unde cei mici pot interacționa și se pot juca. Mai mult, există locuri unde ei au parte de activități educative, dar și de jocuri antrenante, locuri precum Univrse. Deschisă de câțiva ani, această sală cu activități VR, a câștigat încrederea tuturor celor care au călcat pragul acestei locații. Aici se pot organiza inclusiv petreceri aniversare pentru copii, adulți sau corporații. VR este prescurtarea de la Realitate Virtuală. Jocurile de realitate virtuală câștigă rapid popularitate în rândul copiilor, dar și în rândul adulților. 

Copiii devin din ce în ce mai conștienți de realitatea virtuală. Dacă acum câțiva ani, mulți copii nu auziseră de VR, în ziua de azi aceștia arată din ce în ce mai mare interes pentru această tehnologie și își doresc să o experimenteze. Totuși, deși tehnologia este atrăgătoare și interesantă pentru copii, problemele sale potențiale de sănătate și siguranță rămân discutabile, deoarece există, până în prezent, cercetări limitate privind efectele sale pe termen lung. Însă, dacă VR-ul este experimentat cu măsură, conform sfaturilor celor care sunt abilități să vă ofere astfel de servicii, precum cei de la Univrse, nu există riscuri.

Realitatea virtuală oferă oportunități vaste de învățare, creativitate, gândire critică și implicare colaborativă. Copiii, cât și părinții, sunt încântați să încerce VR, iar copiii înțeleg cel mai bine intențiile specifice ale conținutului VR atunci când au văd anterior imagini de jocuri VR pe YouTube. Realitatea virtuală este o experiență socială predominantă pentru copii, contrar noțiunii că tehnologia încurajează copiii să fie izolați. În plus, mulți copii sunt încântați de experiențele jocului in grup și de interacțiunea socială. Sunt mult mai încrezători în comunicarea cu conținutul care a are loc într-un cadru familiar sau într-un loc despre care mai auziseră, cum ar fi Google Earth, unde ar putea aduce propria lor contribuție. În setări mai necunoscute vor avea, desigur, nevoie de mai multă asistență, de adulți explicând la ce să se aștepte și cum să interacționeze. Mulți sunt fost încântați chiar să încalce regulile sau să participe la activități pe care nu le pot întâlni în viața reală. Pentru unii va fi o experiență unică pe care vor dori să o repete curând.

Există riscuri pentru sănătate și siguranță?

Mulți părinți își pun, desigur, această întrebare. Ca orice tehnologie tânără, există încă multe necunoscute despre riscurile și efectele pe termen lung ale jocurilor și activităților din realitatea virtuală, deși specialiștii, după mai multe observații, nu a găsit efecte negative din jocul pe termen scurt pentru acuitatea vizuală a copiilor și pentru echilibru. Au fost testați copiii care au jucat jocuri în VR și majoritatea nu au prezentat probleme.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege efectele realității virtuale asupra sănătății, știm destul de multe date despre atributele specifice jocului care pot ușura experiența copiilor cu simțurile audio, vizuale și echilibrate. În acest scop, designerii de jocuri și industria în general, fac tot posibilul să creeze o tehnologie VR mult mai utilizabilă, potrivită în special pentru copii care sunt cei mai mari fani ai acestei tehnologii.

Cea mai mare problema pentru mulți copii este “surpriză” experienței care îi poate debusola puțin. De aceea, o previzualizare a experienței pe YouTube ar trebui publicată, astfel încât copiii să poată vedea jocul și să se familiarizeze cu aceasta înainte de a-l încerca. La Univrse, pe site, experiențele au filmulețe prin care atât părinții, cât și micuții, pot să previzualizeze jocul sau activitatea respectivă, astfel încât să știe la ce să se aștepte și să poată alege ceea ce li se pare cel mai potrivit. În general, copiilor ar trebui să li se ofere ceva familiar la care să se raporteze, ceea ce le va spori nivelul de confort odată cu experiența.

Rolul părinților și al specialiștilor din sălile VR

În timp ce o mare parte din experiența unui copil cu VR este disponibilă doar în spații speciale, precum Univrse, sub îndrumarea adulților instruiți, pe măsură ce tehnologia devine mai disponibilă în mediul casnic, pentru a asigura sănătatea și siguranța, părinții ar trebui să le permită copiilor să previzualizeze jocul pe YouTube, dacă este disponibil.

Indiferent dacă  experiența are loc într-o locație specială sau acasă, adulții trebuie să le ofere copiilor timp pentru a se readapta la lumea reală după ce s-au jucat și să le acorde o pauză înainte de a face alte activități precum traversarea, urcarea scărilor sau mersul cu bicicletă, pentru a se asigura că echilibrul este restabilit.

Părinții și responsabilii sălilor VR trebuie să verifice bunăstarea fizică și emoțională a copilului după ce se joacă. Deoarece jocurile VR implică o altă dimensiune a participării și implicării, utilizatorii vor dori să fie conștienți de caracteristicile specifice ale fiecărui joc în ceea ce privește conținutul și formă, inclusiv orice riscuri potențiale pentru sănătate. În plus, jocurile VR necesită un cod de conduită clar. Părinții ar trebui încurajați să ia un rol activ în alegerea jocurilor, făcând VR-ul să nu fie diferit de jocurile video deja existente.

VR este joaca viitorului

Copiii se bucură de VR pentru divertisment, jocuri și educație, dar în principal că activitate socială. Spre deosebire de stereotipurile multor dispozitive tehnologice, VR oferă oportunități de învățare prin implicarea mai multor jucători și prin imaginile mult mai reale. 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează