GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cu ce vor fi înlocuite centralele pe gaz în 2025? Află 3 opțiuni de înlocuire a centralelor clasice

Articol de GSP - Publicat marti, 29 martie 2022 14:55 / Actualizat marti, 29 martie 2022 14:55

Explorarea alternativelor la centralele pe gaz ar putea duce la reducerea facturilor la încălzire, precum și a amprentei de carbon. În timp ce centralele pe gaz sunt sistemul de încălzire preferat pentru majoritatea caselor din România, explorăm câteva dintre celelalte opțiuni disponibile.

Găsirea unei alternative la centrala pe gaz este o necesitate pentru casele care sunt în afara rețelei de încălzire. A fi în afara rețelei înseamnă că proprietatea nu este conectată la rețeaua de gaz și de obicei se aleg opțiuni ca sistemele de încălzire cu petrol sau GPL. Cu toate acestea, aceste sisteme de încălzire nu sunt bune pentru mediu din cauza emisii lor de carbon pe care le produc atunci când lucrează pentru a încălzi locuința ta.

De asemenea, proprietățile care sunt conectate la rețeaua de gaz pot opta și pentru o alternativă la o centrală pe gaz din motive de protecție a mediului, financiare sau de stil de viață.

Mai jos, poți găsi câteva dintre soluțiile care pot fi utilizate în locul sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili pentru a reduce dimensiunea amprentei de carbon a casei tale

Cu ce vor fi înlocuite centralele pe gaz?

1. Pompe de căldură

Pompele de căldură sunt una dintre cele mai evidente opțiuni. Aceste aparate funcționează folosind un agent frigorific pentru a absorbi căldura naturală care poate fi găsită în pământ, aer sau apă. Acest agent frigorific este comprimat pentru a crește și mai mult temperatura, care poate fi apoi folosit pentru a încălzi apa rece din sistem. Odată ce apa este complet încălzită, poate fi pompată la calorifere sau furnizată la robinetele voastre din bucătărie și baie. 

O pompă de căldură nu are nevoie de gaz sau ulei pentru a funcționa ca o centrală tradițională, deoarece funcționează exclusiv folosind electricitate, iar atunci când este cuplată la electricitate care provine dintr-o sursă regenerabilă, nu va produce în mod direct emisii de carbon.

2. Boilere electrice

Un boiler electric clasa A de pe instalatiishop.ro funcționează în același mod ca unul pe gaz, folosind electricitate în loc de gaz pentru a încălzi apa. Acestea sunt de obicei mult mai compacte decât versiunile pe gaz și sunt mai eficiente.

Ca și în cazul pompelor de căldură, un boiler electric nu va fi 100% neutru în CO2 dacă electricitatea pe care o folosește este produsă din arderea combustibililor fosili, cu toate acestea, utilizarea panourilor solare sau a altor forme de energie regenerabilă ar reduce amprenta de carbon.

3. Sisteme de încălzire solară

Deși sistemele de încălzire solară (termică) nu vor elimina utilizarea gazului, ele ar putea reduce consumul de combustibili fosili cu aproximativ 60%. Aceasta este o economie considerabilă, mai ales dacă fiecare casă din România ar ajunge să aibă acest sistem instalat.

Spre deosebire de panourile solare care generează electricitate, aceste sisteme folosesc căldura de la soare pentru a încălzi apa caldă menajeră. Ele folosesc colectori solari care sunt instalați pe acoperișul casei tale. Acești colectori pot absorbi căldura de la soare, folosind-o pentru a încălzi apa care este apoi stocată într-un rezervor de apă caldă, la fel ca într-un sistem convențional de centrală.

Aceste modalități alternative de încălzire a locuinței ar putea reduce serios amprenta de carbon a casei tale și ar trebui luate în considerare. Pentru a-ți  asigura în viitor casa pentru surse regenerabile, ar trebui să iei în considerare păstrarea spațiului pentru un cazan de stocare a apei calde.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează