GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum arată viața unui șofer profesionist în România?

Articol de GSP - Publicat joi, 16 iunie 2022 15:36 / Actualizat joi, 16 iunie 2022 15:36

Dacă ai discutat vreodată cu un șofer, cu siguranță ai auzit această expresie: „șofer profesionist”. Pentru unii, acest titlu înseamnă pur și simplu că asta fac ei în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, mulți din industrie consideră că a fi șofer profesionist înseamnă mult mai mult decât atât.

Un șofer profesionist este cineva care ia în serios munca sa, condusul, și responsabilitatea care vine odată cu ea. Șofer profesionist nu este neapărat un titlu oficial, ci mai degrabă este despre a fi un șofer precaut, care oferă siguranță, fie că vorbim de transport de mărfuri sau de persoane.

În calitate de profesionist, trebuie să-ți păstrezi calmul și să exersezi mereu condusul în siguranță. Deși pare că nu ar exista o diferență vizibilă între un șofer și un șofer profesionist, cei din industrie sunt foarte conștienți de această diferență.

Cei care își doresc să cunoască mai bine domeniul sau chiar să devină șoferi profesioniști pot învăța mai multe în continuare despre responsabilitățile unui șofer, cum arată ziua de muncă din viața unui șofer profesionist și la ce trebuie să fii atent dacă vrei să te angajezi în acest domeniu.

Cum arată o zi din viața unui șofer profesionist?

Înainte de a-și începe traseul, un șofer profesionist trebuie să se asigure că totul este în regulă în ceea ce privește vehiculul pe care urmează să-l conducă. O inspecție a stării vehiculului este, de regulă, realizată și de specialiști mecanici, însă nu poți fi niciodată prea precaut.

Pe parcursul cursei, un șofer profesionist este responsabil să comunice orice eveniment neprevăzut dispecerului alocat. Comunicarea deschisă este obligatorie pentru a oferi un transport sigur și calitativ, indiferent de tipul acestuia.

Un șofer profesionist trebuie să aibă răbdare, promptitudine și prudență la volan și trebuie să fie responsabil de succesul fiecărei curse.

De regulă, șoferul primește ruta pe care trebuie să o urmeze pentru a ajunge în cel mai scurt timp la destinație, iar la finalul cursei, i se comunică locul destinat pauzei obligatorii.

În timpul cursei, trebuie să se asigure că păstrează un nivel optim de prudență în trafic, că mărfurile sau pasagerii sunt în siguranță și că evită pe cât posibil situații neplăcute, accidente sau modificări de traseu.

Pentru siguranța tuturor, un șofer profesionist este obligat să aibă un program segmentat, cu pauze la fiecare câteva ore de condus, evitând astfel diminuarea atenției și creșterea nivelului de oboseală.

Ce sarcini are un șofer profesionist?

Deși pot părea de la sine înțelese, printre obligațiile și sarcinile unui șofer profesionist se numără:

  • Cunoașterea și respectarea regulilor de circulație pe drumurile publice;
  • Conduită civilizată și profesionistă în trafic;
  • Respectarea traseului stabilit;
  • Preluarea și livrarea mărfurilor în siguranță;
  • Evitarea întârzierilor;
  • Verificarea constantă a stării vehiculului;
  • Cunoașterea și respectarea normelor de protecție a muncii;
  • Comunicarea profesionistă cu clienții sau pasagerii.

Șoferii profesioniști pot conduce mai multe tipuri de vehicule și pot lucra cu mărfuri sau cu pasageri. În funcție de ce opțiune preferi, trebuie să deții atestat pentru:

  • Transport de persoane pe autobuz, microbuz, mijloace de transport în comun sau taxi;
  • Transport de colete, curierat sau internațional;
  • Transport de marfă de capacitate ridicată, în țară sau internațional.

În cele din urmă, dacă îți dorești să devii șofer profesionist, e bine să știi că domeniul oferă numeroase avantaje, începând de la siguranța financiară, un mediu de muncă destul de relaxant și până la oportunitatea de a vedea și vizita numeroase orașe din țară sau din afară.

Foto: Pexels.com

Citește și:

Trei jucători din Superliga, în cantonamentul Rapidului » Neil Lennon va lua decizia finală înainte de startul sezonului
Superliga
Trei jucători din Superliga, în cantonamentul Rapidului » Neil Lennon va lua decizia finală înainte de startul sezonului
„Tricolorul” desființat pentru mutarea pe care o pregătește: „Cum să renunți la atâția bani?”
Superliga
„Tricolorul” desființat pentru mutarea pe care o pregătește: „Cum să renunți la atâția bani?”
Lovitură dată de un club din Superliga! L-a adus pe fostul atacant de la Santos, dorit și de Barcelona!
Superliga
Lovitură dată de un club din Superliga! L-a adus pe fostul atacant de la Santos, dorit și de Barcelona!

Kaputt! Ce faci dacă îți „pică” mașina în drum spre EURO 2024 » Două ponturi care te pot salva de necaz

Leonard Doroftei explică cum a slăbit 20 de kilograme într-un timp record: „Alcoolul schimbă vieți. Am avut un moment în care am luat-o razna”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează